Vánoční poselství

Přímo zvolený prezident republiky Miloš Zeman opět porušil jednu tradici a místo novoročního projevu pronesl Vánoční poselství.  Jeho rozhodnutí vyvolalo opět diskuse o tom zda je to vhodné či nikoli porušovat onu tradici novoročních projevů. Avšak jedná se skutečně o tradici?

Na sklonku roku 1933 natočil prezident Tomáš Garrigue Masaryk pro Filmový týdeník poselství míru a naděje. Třebaže v jeho případě šlo o výjimku, svým způsobem se tak zasloužil o vznik této tradice. Těsně před Vánocemi 1935 se novým prezidentem stal Edvard Beneš. Protože se jednalo v podstatě o inaugurační proslov, o tradičních vánočních poselstvích mluvíme až v letech 1936 až 1947, a to už na rozhlasových vlnách. Například v r. 1937 se Benešův projev nesl v optimistickém duchu, ve snaze posílit národ na pozadí růstu napětí v Evropě. V r. 1938 ale přišel mnichovský diktát a okleštění naší země. Tehdy už projev pronesl Emil Hácha, který byl zvolen hlavou státu 30. listopadu.

Vánoce 1939 už byly poznamenané děním v protektorátu, tragickými událostmi 17. listopadu, kdy došlo k prvním popravám, a dobou, kdy mnoho Čechů už bylo v koncentračních táborech. Počínaje rokem 1940 až do r. 1944 promlouval z Londýna prostřednictvím britského rozhlasu exilový prezident Edvard Beneš. V r. 1942 hodnotí nejtěžší a současně přelomový válečný rok

Historicky poslední vánoční poselství prezidenta republiky pronesl o rok později opět Edvard Beneš. Zároveň to byl jeho poslední významný proslov k národu před únorovými událostmi r. 1948.

Po únoru, tak jako v mnoha jiných oblastech, nastala změna, i pokud jde o vánoční a novoroční projev prezidenta republiky. Vánoční či štědrovečerní poselství se transformovalo v novoroční projev prezidenta republiky. První z nich byl vysílán na Nový rok 1949, pronášel ho nový československý prezident Klement Gottwald a v projevu jednak zhodnotil význam února, brojil samozřejmě proti zrádné reakci a velmi slavnostně uvedl rok první československé pětiletky.

A od té doby vždy k slavnostnímu novoročnímu obědu zněla slova o tom jak zkvétáme a kolik se toho vyrobilo či sklidilo.  K rozhlasovému vysílání se později připojila i televize a tak jsme mohli vidět hlavu státu sedět u stolu s hodinami v pozadí.

I polistopadový prezidenti neporušili tento zvyk. Změnil se akorát stůl, pozadí i obsah projevů.

Avšak ruku na srdce. Kolik občanů pozorně naslouchalo oněm projevům?

Mnozí se nacházeli s přáteli na chalupách, v horských chatách či v rodinném kruhu. A v neposlední řadě bylo mnoho těch, kteří se ještě nevzpamatovali ze silvestrovských oslav. Ba byla i řada těch, kteří stále ještě slavit nepřestali......

Takže...

Toto "porušení" zvyklostí není na škodu a tentokrát s rozhodnutím pana prezidenta vyjadřuji souhlas.

Dobrý nápad pane prezidente.....

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Marjanko | čtvrtek 26.12.2013 15:00 | karma článku: 11,93 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04