Vánoce přicházejí a s nimi i konec roku

A byl to rok nabitý výročími. Je pozoruhodné jak ta osudová osmička zasahuje do našich dějin. Co se vše událo když se psal letopočet s tímto číslem na konci.

Takže jsme si připoměli slavná vítězství i "slavné" prohry. Narození či úmrtí významných osobností. Dějinné události, které ovlivnily celé generace jak pozitivně, tak i bohužel negativně což pociťujeme dodnes.

A především sto let existence naší republiky, která rovněž prošla celou řadou historických peripetií a změn.

To vše již máme za sebou a v příštím roce si připomeneme rovněž několik výročí.

Hned v lednu uplyne již půl století kdy na Václavském náměstí vzplála "živá pochodeň" studenta Jana Palacha. Čin, který měl vzbudit národ z letargie způsobenou tanky okupačních vojsk Varšavské smlouvy.

Bude tomu již osmdesát let kdy sychravého 15. března poprvé duněly pásy tanků v ulicích a nad sídlem českých králů zavlála vlajka s hákovým křížem. Symbol té největší potupy.

A konečně třicet let od listopadových událostí kdy opět na Václavském náměstí kromě naší hymny zazněla slova že "pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávisrí" a po čtyřiceti letech se vrátila demokracie. Samozřejmě se vším co k ní patří a co některým z různých příčin nevyhovuje a má výhrady. Avšak o tom ta demokracie je a tak je třeba si jí chránit.

Tak to nás čeká. A samozřejmě mnoho a mnoho dalšího i v našich osobních životech.

Nyní nás však čekají Vánoce, svátky pokoje a zklidnění kdy bychom se měli zamyslet nad svým životem a činy. Vzpomenout na ty, kterým osud nepřeje i na ty, kteří se starají o to aby náš život byl lepší. Bohužel tento způsob je potlačen a převládá ten konzumní, kdy pro samý spěch a shon si nestačíme připomenout co jsme a jak žijeme.

Takže alespoň na chvilku se zastavme a třeba podejme si ruce a usmějme se na sebe

Přeji všem pokojné prožití svátků vánočních a všechno dobré v tom novém roce 2019

Autor: Bedřich Marjanko | pátek 21.12.2018 15:16 | karma článku: 14,16 | přečteno: 240x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04