Quo vadis ČSSD?

Víkendový sjezd naší nejstarší politické strany, letos oslaví 135. výročí založení, přinesl řadu pozoruhodných skutečností.

Sice již bylo na toto téma napsáno dost, avšak rád bych ještě nastínil několik postřehů.

Takže.

Jak je známo, tak každý řadový člen politické strany si přeje aby jeho partaj co nejlépe uspěla ve volbách, popřípadě se co nejvíce podílela na moci. Čestný předseda Strany práv občanů-zemanovci a prezident republiky Miloš Zeman však zastává pravý opak. Na sjezdu konkureční politické strany vyslovil přání aby v případě volebního vítězství vládla sama, tudíž aby se nespojovala ani s jeho vlastní stranou. Vrazil tak pomyslný nůž do zad těm, kteří měli lví podíl na jeho vítězství v prezidentských volbách.

Dostalo se mu za tento čin kromě freneritického potlesku i další sladké odměny. Sociální demokracie politicky zlikvidovala jeho prezidentského protikandidáta se kterým má dosti problematické vztahy. Straně se podařil skutečně pozoruhodný kousek. Vyšachovat nejpopulárnějšího politika, který se těšil výrazné podpoře u mladých a středově orientovaných voličů...

O ně bude chtít též bojovat stínový ministr financí pan Mládek. Udělal proto skutečně hodně. Místo různých kmotrů typu Krejčíř, Janoušek a spol, místo různých tajemníků, podtajemníků a dalších podržtašek nazval parazity pekaře, řezníky, instalatéry, kominíky, drobné obchodníky či majitele dílen nebo malých fabriček. Pan předseda Sobotka se to sice snaží vyžehlit, avšak což již bylo vyřčeno nedá zpět ani pár volů (samozřejmě jsou tím míněna ona tažná zvířata).

A korunu tomu dal bývalý odborový předák, "táta pracujících" Richard Falbr, který na sjezd zavítal ze své europoslanecké trafiky. Od řečnického pultu velebil svůj idol z mládí, Ernsta Che Guevaru. Mezinárodního dobrodruha, nájemného žoldáka a vrahouna, který se aktivně podílel na popravách na Kubě po svržení Batistovy diktatury. S tímto faktem se netajil a veřejně to přiznal i na půdě OSN.  Pan europoslanec tím zřejmě i potěšil čestného hosta sjezdu Valtra Komárka, který jako začínající ekonom dělal Che Guevarovi odborného poradce....

Jak již bylo řečeno ČSSD je naší nejstarší politickou stranou, přestála mnohé útrapy, řada jejích členů byla popravena či umučená v nacistických koncentračních táborech, byla komunisty zlikvidována tzv. sloučením a ti členové, kteří se s tím nesmířili byli popravováni a mučeni v komunistických lágrech.

Má toho skutečně hodně za sebou a záleží pouze na ní, jaká jí čeká budoucnost. Zda to bude moderní levicová strana hájící zájmy poctivých a pracovitých lidí či zájmy seniorů, nemocných či handicapovaných. Anebo populistická strana slibující nesplnitelné oněm sociálně potřebným a znepříjemňující život oněn pracovitým lidem, kteří svým podnikáním vytváří hodnoty a poctivě platí daně.

Tento sjezd mnohé napověděl.

Bohužel.......

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Marjanko | neděle 17.3.2013 14:30 | karma článku: 23,61 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04