Odešel Král Lear...

Není mnoho těch, kteří ač byli na vrcholu popularity zůstali svými. Nesklonili hlavu neohnuli záda... Marta Kubišová, Pavel Landovský a .... Jan Tříska!

V šedesátých letech zaujal nejen svým zjevem, ale zejména hereckým projevem. Stal se nejmladším členem "Zlaté kapličky" a exceloval na prknech Divadla za Branou v inscenacích Otomara Krejči.

Avšak více byl znám z filmového plátna. Z jeho rolí možno připomenut akrobata Vincka ze snímku "Lidé z maringotek" kde exceloval po boku Jozefa Krónera, hrál ve filmech Bořivoje Zemana "Ukradená vzducholoď" a "Na kometě", a mnoha dalších.

Televizní diváci si jej jistě vybaví coby Hněvkovského v jednom z našich nejlepších seriálů "F.L.Věk" a tehdejší kluci jako Široka v seriálu "Záhada hlavolamu":.

Prostě měl před sebou hvězdnou kariéru a popularitu, šel by z role do role...

Kdyby.

Kdy by sklonil hlavu a zařadil se....

Jenže Jan Tříska zůstal věrný svým názorům a postojům a tak násleoval zákaz za zákazem....  Naposledy se objevil coby doktor v dnes již kultovním filmu "Na samotě u lesa", a pak v roce 1977 následovala emigrace do USA.

A opět byl jeden z mála českých umělců, který se prosadil i zde. Ztvárnil zde celou řadu divadelních rolí a Miloš Forman jej obsadil do svých filmů "Ragtime" či "Lid versus Larry Flynt".

Po roce 1989 se umělecky vrátil do vlasti a to zejména coby nezapomenutelný učitel Igor Hnízdo v dnes již klasickém filmu "Obecná škola". Avšak nepřekonatelné byly jeho herecké výkony na Shakespearských slavnostech, kde hrál doslova jako o život. Jeho Král Lear skutečně se zapíše zlatým písmem do dějin českého divadelnictví...

Jan Tříska odešel do hereckého nebe... Ale jeho umění a především ryzí charakter zůstane navždy..

Čest jeho památce!!!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Marjanko | pondělí 25.9.2017 11:06 | karma článku: 23,84 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04