Nastane konec krásné tradice?

K Vánočním svátkům nedmyslitelně patří slavnostně ozdobený a nasvícený strom na náměstích a navsích v celé naší zemičce. Zde se lidé scházejí, nakupují, chroupají všelijaké dobroy a zapíjení svařáčkem či grogem. Kolem zní koledy a dětský smích. Předvánoční idyla...

Poprvé byl vánoční Strom republiky rozsvícen 13. prosince 1924 na brněnském Náměstí svobody spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem, autorem známé Lišky Bystroušky. K tomu krásnému nápadu se váže  událost, kdy s přáteli nalezl v předvečer Vánoc  roku 1919, v lese prochladlé děvčátko. Tento prožitek ho zasáhl natolik, že se  rozhodl vztyčit na náměstí strom, a pod ním uspořádat sbírku na pomoc všem opuštěným dětem.

Tato skutečnost se stala tradicí jež trvala po celou dobu trvání předmnnichovské republiky. Teprve za tzv. Protektorátu to bylo zrušeno pod záminkou sdružování občanů, což budilo nežádoucí reakce okupačních úřadů.

Po osvobození byla tato tradice ihned obnovena.  Avšak po nástupu komunistů se stala opět nežádoucí. Tentokrát se to tehdejším mocipánům zdálo ideologicky nevhodné. A to jak z hlediska křesťanského, tak i z důvodu připomínky masarykovské první republiky.

K pokusu obnovení Stromů republiky došlo v roce 1968, který ovšem záhy odvála normalizace.

Teprve po Listopadu 89 dochází k již definitivní obnově této krásné tradice. Opět každoročně se v adventní době rozzáří stromy na náměstích a návsích. Lidé se scházejí, nakupují, chřupají, popíjejí ........

Avšak. Je to skutečně již definitivně???

V Bruselu letos bylo zakázáno postavení Vánočního stromu!!!

Proč? Z ideologických důvodů? Z nežádoucího shromažďování?

Nikoli.....

Z té skutečnosti, že by mohlo dojít k urážce víry muslimské menšiny!!! V evropské zemi s hlubokými křesťanskými kořeny se tak  ustupuje od tradic kvůli těm, jenž opustili své domovy, kde mají své hluboké islámské kořeny. Doposud platila zásada, že host vždy respektuje domácího. Ale je patrno, již tomu není tak.

Takže....

V roce 2014 uplyne devadesát let od prvního rozsvícení Vánočního stromu republiky.

Rozsvítí se i tentokrát ?????????

Autor: Bedřich Marjanko | středa 14.11.2012 14:52 | karma článku: 25,76 | přečteno: 1077x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04