Mýlíte se, pane prezidente

"Já jsem pivař. Jsou dvě, maximálně tři dobrá piva v České republice. A to všechno ostatní je druhá liga. No a pokud jde o minipivovary, mohu vás ujistit, že jsem jich hodně navštívil. Většina z nich vaří nechutné, kyselé pivo..."

To není výrok pravidelného štamgasta hospody U Kulaté báby.

To pravil prezident České republiky Ing.Miloš Zeman.

Lobeč. Obec u Mšena nedaleko Mělníka kam možno dorazit romantickým Kokořínským údolím. První písemná zmínka o zdejším pivovaru je z roku 1586 a renesanční jádro stávající stavby bylo vybudováno kolem roku 1600. Původní řemeslný vrchnostenský pivovárek rodu Věžníků byl v letech 1894 až 1897  přestavěn na  parostrojní provoz. Zlatá léta zažíval podnik jako akciová společnost počátkem 20. století a roční výstav dosahoval 10 tis. hl.  K zastavení výroby došlo ve válečném roce 1943, roku 1948 podlehl zrušený pivovar národní správě a od roku 1956 využíval areál jen obchod ovocem a zeleninou a následně dlouhá léta státní statek. Polistopadoví vlastníci dokonali těžkou devastaci opuštěného areálu vandalskou demolicí částí budov. V roce 2007 zcela zdevastovaný areál koupili manželé z Prahy a postupně proběhla stavební obnova a oživování pivovaru jako turistické atraktivity Kokořínska. Roku 2009 prohlásilo Ministerstvo kultury pivovar památkou a v roce 2013 se stal součástí Evropských stezek průmyslového dědictví. Před třemi lety s posvěcením mělnického probošta došlo k obnově vaření piva.

http://www.lobec.cz/

Ctiněves. Obec pod bájnou horou Říp. Pivovar byl založen na konci roku 2013, kdy se jedna ze zdejšího zemědělských budov předělala na pivovar. První pivo se uvařilo v květnu 2014. Areál postupně podle možností majitelů dále rozšiřuje a zvelebuje. Jejich skvělé pivo je vítáno na trzích, jarmarcích a kulturních akcích v blízkém i vzdálenějším okolí.

http://podripske-pivo.cz/main.php

Klášter Osek. Areál s nádherným chrámem a výzdobou barokních mistrů. Přímo v jeho prostorách obnovili tradici pivovarnictví a opět vaří pivo a to pod původním názvem Ossegg - pivo cisterciáckého opatství. Nasládlá vůně rmutů se Osekem vznášela až do roku 1946, kdy byl pivovar v důsledku poválečných událostí uzavřen. Poté pivovar sloužil jako sklad a stáčírna mosteckého pivovaru.  Po nuceném odpočinku, který trval bezmála 70 let je pivovárek opět v kondici a z varny se opět line omamná vůně sladu a  žateckého chmele. Pivovarské řemeslo je opět tam, kam patří, kde má své kořeny. Došlo k navázání na třísetletou tradici a opět vyrábět klasické české ležáky z krušnohorské vody, žateckého chmele a sladu ze severních Čech.

http://ossegg.cz/index.php/2016-02-23-12-27-37/historie

Nikoli, to není reklama na tyto provozy. Každoročně totiž s přáteli podnikáme "Pivní expedice" při které navštívíme nějaký pivovar a věnujeme se degustaci jeho produktů. Takže by tento blog byl podstatně mnohem delší.

To je konstatování, že prezident naší vlasti se opět mýlí. Jak se mýlil v politice, o čemž napsal dokonce knížku, tak se mýlí i v tomto.

A nejen mýlí, ale znevažuje práci poctivých živnostníků, kteří z velké části tuto svojí práci dělají s nadšením a pro radost svou i ostatních. Je třeba dodat, že mnohých těchto podnicích se pořádají i různé kulturní a společenské akce.

Příznivci pana prezidenta tvrdí, že hájí zájmy české země. Ale hájí také české živnostníky?

V červnu se bude na mělnickém náměstí konat Pivní festival, na němž budou prezentovat své výrobky pivovárky z blízkého okolí. A já i mnozí ostatní si budou pochutnávat na tom "nechutném a kyselém pivě".

Tak na zdraví pane prezidente!

Autor: Bedřich Marjanko | sobota 1.4.2017 14:26 | karma článku: 25,93 | přečteno: 1197x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04