Image kontra profesionalita

Pustíme-li si na kterékoli komerční televizi zpravodajský pořad objeví se nám načinčané stvoření s dokonalým účesem, líčením i  oblečením.

Nejprve nám v různých pozách pro fotografy odříkájí jak postupuje frontální systém, který se kdesi rozvlní a tak bude buď svítit sluníčko či pršet. Posléze další kráska nám s roztomilým úsměvem sdělí zprávy o vraždách, smrtelných nehodách, loupežných přepadeních, požárech a konečně o hrozné hospodské rvačce v Horní Dolní. S tragickým nádechem vylíčí další peripétii  dávno zhaslé pěvecké hvězdičky a na závěr, jentak mimochodem se zmíní o hrozbě války na Korejském polostrově. A na závěr nastoupí akční sporťačka jenž s náležitou mimikou nám vylíčí kolik kdo dal golů či košů a kam kdo doběhl. A je po zprávách.....

Avšak divák si přišel na své. Sice se nic podstatného nedozvěděl, ale za to viděl dokonalé mladistvé tváře plné optimismu.  Krásně oblečené, nalíčené a učesané moderátorky. To je hlavní základ a současný trend zpavodajství.

V těchto dnech oslavila významné životní jubileum paní Kamila Moučková.  Naše první moderátorka televizního zpravodajství. Také ona ve své době dosahovala popularity těch současných. Každý večer přicházela skrze černobílou obrazovku do mnohých domácností.

A divák si přišel na své. Tehdy čtyřicetiletá máma tří dětí v prostém kostýmku sedíc na dřevěné židli sdělovala hlavní události doma i ve světě. Dovídal se i o počínajících změnách v tehdejší společnosti, které přinášelo tzv. Pražské jaro. Doslova hltal zprávy, jenž vzbuzovaly naděje v lepší příští a které nakonec znamenaly i jejch konec. A paní Moučková byla u toho. A to doslova. Při  obsazení republiky vojsky Varšavské smlouvy se zapojila do protiokupačního vysílání televize i rozhlasu a 21. srpna 1968 vysílala celý den až do momentu, kdy ji ze studia vyvedli ozbrojení sovětští okupanti.

V tom je ta profesionalita. Nikoli v make-upu, značkovém oblečení a rozjuchanosti, ale jak skutečně přistupovat ke svému poslání. K poslání objektivně a pravdivě informovat  o podstatných událostech třeba i za cenu vlastního ohrožení. Osobní statečnost paní Moučkové její skromnost a přístup ke své práci by měla být vzorem pro současné paní Bohryové, Vítové či paní Smetany......

Paní Kamilo všechno nejlepší a vřelý dík........

Autor: Bedřich Marjanko | středa 10.4.2013 15:25 | karma článku: 19,34 | přečteno: 683x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04