Fenomén Karel Gott aneb "Zlatá šedesátá...."

Zpěvákovi, který  měl spíše vystupovat v penzionech seniorů, provolávájí slávu tisíce teenagerů na rockovém festivalu. Pod pódiem "paří" posluchači při písních interpreta, který je ve věku jejich prarodičů. Skutečnost opravdu absurdní.

Karel Gott se během své padesátileté umělecké dráhy nesmazatelně zapsal do dějin naší kultury. On to byl, kdo na počátku šedesátých let stál u vzniku naší pop music. Byl prakticky první, kdo v tomto žánru nás reprezentoval na mezinárodních festivalech a stal se hvězdou show byznysu. A stal se též onou "výkladní skříní" šedé normalizační kultury. Bez něho se neobešla žádná režimní estráda k celé řadě  možných  i nemožných výročí. Pádem totalitního režimu by se zákonitě měla uzavřít jeho hvězdná kariéra. Avšak nestalo se tak. Karel Gott se rychle přizpůsobil novým poměrům a dále září na nebi českého popu.

Co je toho příčinou?

Je to skutečný profesionál. Stejně jako další umělci té "zlaté éry" šedesátých let. Podobně jako Paul McCarthney, Mick Jagger, Bob Dylan a mnozí další dával do své tvorby celou svojí osobnost a musel na sobě hodně pracovat. Byla to doba tvůrčí aktivity. A to je jeden z hlavních důvodů popularity těchto interpretů. Mnohým z nich trvalo velmi dlouho, nežli se dostali na výsluní. Začínali v klubech, v kavárnách či barech a o deskách anebo o veřejných nahrávkách v mediích si mohli jenom zdát. Nežli přišla ta jejich chvíle.

Na rozdíl od těch současných hvězdiček různých SuperStar či jiných nablýskaných pseudoshow. Ty okamžitě vydávají desky, vystupují v komerčních rádiích i televizích. Doslova během pár týdnů mají své fankluby, zaplňují stránky časopisů a novin. Jsou zkrátka všude ti různí Sámerové, Horváthové, Farné a jiné "hvězdy" sotva odrostlé z dětských střevíčků.

Avšak jsou to skuteční profesionálové? Budou hrát ještě za pár let?

Přiznávám se, že jsem nikdy nebyl fandou Karla Gotta. Neměl jsem a nemám od něho žádnou desku.

Ale přesto. 

Karla Gotta uznávám jako skutečného mistra ve svém oboru....

Autor: Bedřich Marjanko | pátek 5.7.2013 15:38 | karma článku: 19,65 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04