Docela poučné výročí

Ve víru dění posledních dnů zapadla vzpomínka na jednu událost jenž se odehrála před pětašedesáti lety. Zřejmně si na toto výročí nevzpomenou ani mnozí členové organizace, které se toto výročí týká. O co tehdy šlo.

V úterý 29. června 1948 vyšlo Rudé právo s palcovým titulkem:

"Sloučení sociální demokracie s komunistickou stranou je skutkem"

Tehdy po sedmdesáti letech zanikla nejstarší politická strana v českých zemích.

V únorových dnech 1948, v průběhu zmanipulovaného komunistického převratu s určitými rysy puče, zaujalo stranické vedení – s výjimkou několika členů v čele s Václavem Majerem – stabilizační postoj, hlásící se k názorům prezidenta Beneše, což nezastavilo ovládnutí strany prokomunistickými silami v čele se Zdeňkem Fierlingerem, jenž se v březnu 1948 nelegitimně vrátil do funkce předsedy ČSSD. Aktivisté stalinizující „levice“ provedli čistky ve stranických orgánech a v krátké době připravili „sloučení“ ČSSD s KSČ, k němuž došlo 27. června 1948. Tento akt byl proveden v rozporu se stanovami a prakticko-politickými precedenty ČSSD. Do KSČ přitom přešla jenom menší část dosavadního členstva sociálně demokratické strany, a to většinou  pod tlakem poměrů a bez vnitřní identifikace s tímto krokem, případně s iluzemi o možnosti udržet v rámci sjednocené strany určité sociálně demokratické pozice. Mnoho členů a funkcionářů na různých úrovních fúzi výslovně odmítlo a postavilo se proti likvidaci ČSSD. Značná část pak rezignovala na další politickou činnost a organizovanost a stáhla se do ústraní. Z celkového počtu více než 370 tisíc členů ČSSD přestoupilo bezprostředně po únorovém převratu do KSČ 49 tisíc sociálních demokratů, po tzv. sloučení v červnu 1948 pak dalších 118 tisíc; přes 200 tis. sociálních demokratů odmítlo podepsat slučovací přihlášku.

Mnoho bývalých sociálních demokratů bylo posléze uvězněno, vyhozeno ze zaměstnání a posláno do dolů, zbaveno práva vyučovat, publikovat či jinak veřejně působit. A naopak ti, kteří se "zasloužili" o likvidaci této strany, dostali výnosné trafiky. Zdeněk Fierlinger stanul na dlouhá léta v čele Národního shromáždění a Evžen Erban s Ludmilou Jankovcovou zasedli do vládních křesel.

Na dlouhých víc jak čtyřicet let přestal existovat v našich zemích  levicový demokratický politický subjekt. Ne nadarmo proto nedlouho po svém obnovení došlo na sjezdu v Bohumíně v roce 1995  k usnesení o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami, mezi nimiž je výslovně jmenována Komunistická strana Čech a Moravy.

ČSSD je v současné době nejsilnější politickou stranu a má reálnou šanci vládnout po volbách, které dříve či později nastanou. Avšak je málo pravděpodobné, že bude moci vládnout sama, bez podpory dalšího politického subjektu.

A právě událost před šedesáti pěti lety by měla být určitým varováním.

Aby se opět nemusel na tentokrát již  internetových servrech objevit titulek:

"Sloučení sociální demokracie s komunistickou stranou je skutkem"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Marjanko | čtvrtek 27.6.2013 13:29 | karma článku: 16,34 | přečteno: 514x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04