Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J54a95n 73B46u14r32i43a53n

8. 1. 2015 10:02

Téměř se vším musím nesouhlasit.

Měřáky tepla? Co já bych za toto nařízení dal, když jsem před cca 5 lety bydlel v paneláku. Skoro každou domovní schůzi se řešily a nikdy neprošly. Důvod? Přeci nebudu přes zeď vytápět škudlícího souseda. A tak byl na náš dům hezký zimní pohled - stálé větrání ventilačkami a za teplo jsme platily cca 18 tis ročně (2+1).

Kontrola kotlů kvůli kouři? Ono se něco udělat musí, protože někdo topí jako čuně a otravuje tím vzduch všem. A nemusí to být jenom tím, že pálí kdeco; spíše je to tím, že topit neumí.

Chtělo by to osvětu. Já mám třeba zplyňovací kotel kombinace dřevo a uhlí - po zatopení jde z komínu bílá pára připomínající topení plynem, po hodině už nikdo pohledem na komín nezjistí, že topím.

Mý rodiče mají litinový viadrus a tím se dá topit různě - z komína může jít kouř jak z dýmovnice nebo, když to člověk zná, tak z něj může jít také téměř neviditelný dým. Obojí při topení uhlím.

Jediné, s čím s Vámi souhlasím, jsou ty energetické štítky budov.

3 0
možnosti
JF

J33a60n 13F21r88o36l17í34k

8. 1. 2015 13:30

Nejedná se o "měřáky", ale poměrové registry. Podle těchto hodnot se rozpočítává jen část spotřeby a aby byl socialismus dokonám jsou byty s většími ztrátami kompenzovány koeficienty. Skutečnou spotřebu platím třeba já, když mám v bytě plynový kotel.

0 0
možnosti
JN

J27a20n 66N47o97v12á40k

8. 1. 2015 9:33

1) Energetické štítkování budov se dělá proto, že bylo mimořádně úspěšné u elektrických spotřebičů. Bylo dosaženo obrovských energetických (a následně i finančních) úspor prakticky zadarmo.

2) Jako člověk z oboru můžu říct, že když si někdo začne u sebe doma hrát na Spalovače mrtvol a trávit široké okolí, tak na něj nejsou žádné páky. Akorát mu tak můžete v hospodě dát přes hubu. Přitom je to stejné jako házení odpadků přes plot k sousedům a na ulici.

2 1
možnosti
JF

J93a79n 32F47r60o14l26í10k

8. 1. 2015 13:34

Energetické štítky nových budov chápu. Ovšem u starého baráku žije výpočtář jen z toho co mu nalžu, protože do konstrukce domu nevidí. Smysl informace o kvalitě obálky bytového domu mě uniká, pokud kupuji jen jeden byt a ne celý činžák. Ovšem třeba taková geneze spotřeby např. plynového kotle v bytě za třeba 10 let má daleko kvalitnější vypovídací schopnost. Jen je zadarmo a to je asi ten největší problém.;-D

0 0
možnosti
TP

Měl jsem tajný sen - žít na vesnici blízko přírodě. Po několika zimních návštěvách mé oblíbené dědiny si gratuluji, že jsem zůstal ve městě. Představa, že v tomhle neprostupném smradlavém smogu vyrůstají moje děti... Na tohle současné zákony opravdu nestačí.

1 0
možnosti
JF

J59a46n 40F28r25o86l12í47k

8. 1. 2015 13:37

Bohužel na vesnicích žije příliš mnoho nezaměstnaných a důchodců a ti si kotle za 100 litrů a peletky za 20 litrů na rok nepořídí. Topí tím co jim padne pod ruku.

0 0
možnosti
ZJ

Paní autorko ..... SVATÁ PRAVDA!Těch  přihlouplých - a v některých případech naprosto iracionálních - předpisů a nařízení je strašná spousta!A co je horší - mají tendenci STÁLE SE MNOŽIT! ,,Roznašeči dobra" mají potřebu naše životy ZREDUKOVAT pouze na plnění povinností,vyhlášek a nařízení.Rv. A co je zvláštní .... mnohokrát přitom ,,zapomenou" sami na sebe!:-/

4 0
možnosti
PS

Moderní domy již nemají ani ty komíny. Ušetří.

Vygooglujte : Moderní domy bez topení. [>-]

0 0
možnosti
VPS

Malá poznámka - v minulosti bol často kritizovaný smog nad Londýnom. Britskí policajti potom dostali právomoc dávať pokuty tým majiteľom domov, dym ktorých bolo vidieť.

0 0
možnosti

Až budete mít sousedy, kteří topí kdejakým svinstvem a karcinogenními smrdutými zplodinami zamoří celé okolí, změníte názor. Nejsem pro přemíru buzerace, ale na lidi, kteří si nedají říct, musí mít společnost prostředky, jak je donutit s tím přestat. Zatím to vypadá tak, že jim u dveří zazvoní úředník s tím, že na jejich smrdutý kouř přišla spousta stížností a oni řeknou, nám to nesmrdí a ten kouř tak hrozný není. To je jen mokré dřevo:-/!

Měřiče tepla nám před mnoha lety v paneláku namontovali a jak najednou přestali mít lidi v zimě otevřená okna, začali instalovat plastová a opravdu dramaticky se snížila spotřeba. 

Myslím, že na rozdíl od vás vím, o čem píši....

9 7
možnosti

Docela by mne zajímaly argumenty těch zatím 7mi, co mi dali mínusy:-). Jim nevadí smradlavý kouř od souseda, nebo to, že musí platit za sousedy teplo, co vypouštějí vesele okny ven?;-)

0 1
možnosti
LK

"Závažné prohřešky při vytápění jsou samozřejmě řešitelné podle současných zákonů."

Povím Vám tajemství, milá paní, buď lžete jako když tiskne, nebo píšete jako neinformovaný jedinec blbosti.

Kdybyste o problematice něco věděla, nebo alespoň před vykonáním své potřeby se zviditelňovat na internetu hledala veřejně dostupné informace, nepsala byste nesmysly  o Velkém bratru, které Vám jistě u "informovaného" čtenářstva zvednou karmu.

Pokud se to vezme do důsledku, tak dle stávající legislativy má úředník právo pouze na to, aby změřil tmavost kouřové vlečky. A to je asi tak efektivní, jako kdyby v obci policie měřila rychlost pomocí pásma a hodinek bez vteřinové ručičky se zavřenýma očima.

4 12
možnosti
JF

J53a38n 75F52r46o94l40í17k

8. 1. 2015 13:56

Tady se nemluví o stávající legislativě, ale o tom co se chystá a v médiích se o tom už mluví. Kontrovezní je právo nějakého uličního výboru vtrhnout Vám do domu a šmejdit ve Vašem soukromí pod záminkou ekologie. Já bych očekával, že městapo bude obcházet své ulice a tam, kde se pravidelně čoudí nad běžné poměry majitele nejdříve pokárat a teprve když to nepomůže pokutovat. Není důvod někomu šmejdit po baráku.

0 0
možnosti
KD

Pod obrovskou pokutou se musí měřiče nainstalovat, dále firmy budou mít stabilní kšeft z odpočtu hodnot měřičů a výpočtu spotřeby na jeden byt. Cca 100 - 150 Kč na byt ročně. Neberte ten kšeft. Ale podle měřičů se bude rozpočítávat spotřeba tepla tak ze 60 % a zbytek bude podle podlahové plochy. Podobné to je u vodoměrů na teplou vodu. Prostě naši poslanci se postarali o kšefty jiným a sobě.

Lékárničky do aut, to samé. A největší průšvih od našich pomazaných hlav v parlamentu přišel v podobě fotovoltaiky. Měli by být zavřeni na doživotí a jejich majetky zabaveny.

15 0
možnosti
RK

Zase pokud jde o měřiče tepla, tak po jejich nainstalování jsme dost ušetřili. Protože to nutí všechny v domě spořit. Takže se nestalo že by někdo topil a zároveň větral. Také vyhynuli trenkaři. Ono je příjemné mít doma saunu za prachy sousedů.

7 1
možnosti