Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K44a48r18e70l 52M76á64d11l37e

26. 11. 2018 19:29

Ta moje pochází z vesnice a odjakživa jí vadilo, že se toho mrskání nezúčastňuju. Spolupracuju na výzdobě, na vrtání vajec, na pečení, ale s koledováním jsem se poprvé setkal až v deseti, kdy už jsem se s tím nedokázal ztotožnit. Jinak mi to je celkem sympatické, jen zůstávám stranou. Na chalupě to funguje pořád stejně. Od půl osmé koledují nejmenší děti, v téhle kategorii chodí s pomlázkou i předškolní holky. O hodinu později vycházejí větší školáci, kolem desáté už vyrážejí zbývající kategorie - od puberty do třicítky a ti nejstarší. Staří pardálové nedodržují konec v poledne, musí dokončit svoje tradiční kolečko. Cestou občas pomůžou ze škarpy těm puberťákům, pro které to je někdy první velká opice.

0 0
možnosti
MS

Příležitost mlátit ženské o Velikonocích využívají jen primitivové. Ve většině případů jde spíš o návštěvy mezi příbuznými a přáteli, přičemž to "zmlazování" žen vrbovým proutím se odehrává jen v symbolické rovině. K nám už roky chodí na pomlázku jen syn, zeť a vnuk a je to dobrá příležitost posedět a pokecat při pár skleničkách.

2 0
možnosti
JS

Ono je to složitější. Před mnoha lety jsem byl pohádaný s manželkou a tak jsem ji na velikonoční pondělí nevyšlehal. Hádka je dávno pryč, ovšem ten nemrskut mně manželka stále neodpustila. Tím chci říct, že tradice je tradice, třeba blbá, ale naše a nenechme si ji vzít.

2 0
možnosti
TK

1. To koukám, z čeho se dá udělat problém. No tak neotvírejte, co je vám po tom, co si koledníci myslí, a především, proč cítíte potřebu ostatním přikazovat, co si smějí, nebo nesmějí myslet?8-o

2. Že už Velikonece (stejně jako Vánoce) jsou něco jiného, než před 100 lety a něco jiného prý byly před 1600 roky je snad normální. Ty výčitky, že už je neslavíme jako kdysi a z toho důvodu co kdysi, také nedávají moc smysl. To se rovnou můžeme vrátit ještě víc ke kořenům a slavit je opět třeba hromadnými orgiemi plodnosti. :-) Zvyky a tradice se mění a vyvíjejí. Možná, že zaniknou, možná že ne (u nás na dědině to na zánik tedy nevypadá, s velkým nadšením se jich účastní i děti přistěhovalých cizinců z Ukrajiny, Vietnamu a ještě odkudsi, i když, pravda, až do poslední chvíle nevěřili, že ty upletené mrskačky jsou opravdu určené k tomu, co jim místní kámoši tvrdili, ale o to větší radost měli. ;-D (Teď jse vám trpitelkám nahrál, co?;-)))

Stačilo prostě napsat "Nemám ráda Velikonoce a těším se, až vám vy neznabozi, ožralové a násilníci Istambulská úmluva zakáže mrskat holky, protože jen moje představa Velikonoc je ta správná. " :-P

3 0
možnosti
Foto

Karma.Jako spousta lidových zvyku a tradic,tak i Velikonoce pomalu zaniknou.Kolik lidí ještě umí vymalovat vajíčko?Kolika klukám ještě přide cool běhat někde s pomláskou.Kolika holkář přijde cool se nechat vyšlehat?Tak to prostě je.Ve městech už je to velmi znát,tam také nikdo na dospělého koledníka už nenarazí,byl by tam za exota....vesnice budou další na řadě.

2 0
možnosti
VV

Mozna mate pravdu, ale masopustni tradice naopak ozivaji. Sice v ponekud podivne podobe, ale ozivaji.

0 0
možnosti
PB

P33e80t38r 98B60u75r43i55a20n

26. 11. 2018 12:45

Můžete mi, paní autorko, říct, kde jste vzala ty zaručené nesmysly o tom, že kdo je proti Istanbulské úmluvě, ten je pro mlácení ženských, že která neotevře dveře je nána, a že nám nikdo Velikonoce nezakáže? Vy žonglujete s domněnkami tak volně, jako kejklíř s kuželkami.

8 1
možnosti
JA

J60i49ř27í 28A78l72e10x55a

26. 11. 2018 12:30

Nevěřím. Když člověk vidí ty "genderové" nesmysly, které se na nás valí, může mít jistotu, že salámovou metodou nakonec dojdeme ke zglajchšaltování všeho....

4 1
možnosti