Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sladké opovržení olympiádou

Olympiáda je směsí peněz a politiky, přičemž její původní ideje se téměř ztratily. Spousta zbytečných výdajů a dopingových skandálů ničí původní ušlechtilé myšlenky. Vyhlásíme její bojkot a hned se budeme cítit lépe.

Na olympiádu je možné nahlížet jako na cirkus, který je formálně prezentován jako sportovní akce, dokonce se tam i sportuje, ale zákulisí je natolik prohnilé, že nejlepší od něj dát ruce pryč a vyhlásit její bojkot. S aktivním sportem stejně nemá nic společného, maximálně může přimět fanoušky, aby ještě více času proseděli před televizí. Dopují stejně všichni, jen některým na to dosud nepřišli.

Můžu zvolit i druhý přístup a jednoduše se tím bavit. Mám ráda sport, a přesto sportovní přenosy sleduji jen výjimečně. Raději volím aktivní formy pohybu. Když si všimnu mimořádně zajímavé sportovní události, třeba se i na chvíli u televize zastavím. Kromě toho existuje též internet, kde se můžu podívat na to, co mě zajímá, kdy chci a kolikrát chci.

Mám ráda olympiádu pro lidské příběhy. Jen tak pro potěšení si přečíst o tom, co se komu podařilo, jak se vypořádal s nepříznivými podmínkami, kdy byl na dně a vyhrabal se nahoru. Přehlížený outsider dosáhl mimořádného úspěchy. Pravda, jsou mezi tím i smutné příběhy, obrovská smůla, ošklivé zranění. Fandění k životu patří a není nutné si ho nechat otrávit.

Olympiáda nemůže za korupci spojenou s výstavbou olympijských zařízení. Její míra především souvisí s poměry daného státu a jeho schopností ji alespoň nějak zvládnout. Je ke zvážení, zda stávající model střídání míst, je optimální. Ekonomicky by rozhodně bylo výhodnější mít stálá sportoviště, kde by se olympiáda konala pravidelně. Jen ten boj o to, které to bude, by byl víc než dramatický. I když seriózní vyjádření v tomto směru už padla.

Myšlenka amatérského sportování je nostalgií z dávných dob. Ovšem ne pro všechny sportovce je jejich disciplína zdrojem doživotního zajištění. Naopak, někteří z nich skončili dost neslavně, jelikož nezvládli přechod z režimu naprogramované dřiny a zajištění do normálního světa. Útěchou může být, že olympiáda není zase tím největším byznysem. Jedním z nejlepších přehledů o výnosnosti sportování je paradoxně kritérium neúčasti pod některými záminkami. V jiných soutěžích se dá vydělat víc, tak proč se vysilovat trmácením do Ria.

Boj proti dopingu také nepovažuji za předem ztracený projekt. Někdy je až zábavné pozorovat, jak se původně povolená látka změnila v nepovolenou a všechny tanečky kolem toho, zda ten lék obsahoval nějakou složku, anebo ne. Na antidopingovém tažení je mně sympatická idea férového soupeření. Ta drží smysl sportu na této úrovni. Jinak můžeme vyhlásit soutěž chemických laboratoří a nepotřebujeme k tomu ty lidi.

Olympiády byly politicky zneužívány a nevyhnou se tomu ani do budoucna. Pohrdání olympiádou a vyhlašování bojkotů je vítězstvím rezignace na pozitivní prvky, které se při troše dobré vůle v tom kolotoči dají najít. Je to sympatický druh zábavy a na každém záleží, co si z něho vybere.    

 

Autor: Marie Kolářová | pondělí 8.8.2016 13:00 | karma článku: 21,41 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Ruská ambasáda zvítězila

Nikoliv skutečná, ale recesistická verze provozována stejným správcem, který spravuje falešný profil Jiřího Ovčáčka. Po stížnostech pravé ruské ambasády a několikadenní stopce se včera opět vynořila ve facebookovém světě.

20.4.2017 v 13:00 | Karma: 29,67 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Fenomén Kajínek

Kajínek je pro Čechy podobným symbolem jako brexit pro Angličany a Trump pro Američany. Ani v jednom případě nejde o realitu, ale o to, co si kdo právě přeje vidět. Fakta nejsou důležitá, protože rozhodují emoce.

12.4.2017 v 13:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Největší zločin politické korektnosti

Módní ikona nazývaná politická nekorektnost se představuje jako schopnost říkat pravdu na rovinu, a pojmenovat věci pravými jmény. Pozdvihla prapor práva na svobodu projevu a představuje sama sebe jako jedinou pravdu.

5.4.2017 v 13:00 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Na dámy nebo na pány?

Zpráva o zřizování unisex toalet vyvolala zděšení a paniku, kam se náš starý dobrý svět řítí. Zeleně levicové šílenství zase zplodilo další ze svých výplodů ohrožujících zavedená standardní pravidla.

27.3.2017 v 13:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Jediný důvod Trumpova vítězství

Donald Trump slíbil, že odevzdá moc zpátky do rukou lidu. Výborně, může s tím začít a jako první rozhodný krok by měla následovat jeho vlastní rezignace. Na prezidentský post ho nevynesla většina lidu.

25.1.2017 v 13:00 | Karma: 30,95 | Přečteno: 7739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik