Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Přiznám se, že jsem při četbě Vašeho příspěvku trochu trpěl. V některých Vašich komentářích k citovaným ustanovením OZ se zcela míjíte s jejich účelem a smyslem.

Např.: "Má se za to, že ten, kdo jednal určitým způsobem, jednal poctivě a v dobré víře." -toto není žádné optimistické prohlášení, které by se mělo "pěkně číst". Ochrana dobré víry je jedním ze stěžejních principů občanského práva a toto citované ustanovení zakládá vyvratitelnou právní domněnku, že osoba, která nějak jednala, tak jednala v dobré víře, a toto její jednání je tedy jako jednání v dobré víře chráněno. Termín "vyvratitelná právní domněnka" přitom znamená, že to platí, dokud nebude prokázán opak (viz. "Má se za to...").

Nebo např.: "Kdo se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu, dává tím najevo, že je schopen jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jeho povoláním nebo stavem spojena." -nemyslím si, že toto zákonné ustanovení bylo myšleno jako politická satira. Ono je vůbec sporné, zda "politik" je povolání nebo stav, k jehož "odbornému výkonu" by se mohl někdo přihlásit. Toto ustanovení je mířeno spíš na lidi, kteří vystupují jako odborníci v určitém oboru či stavu (např. advokáti, lékaři, účetní, elektrikáři, znalci, atp. atp.), přičemž pokud následně udělají botu, odpovídají za škodu tím vzniklou. Zajímavou právní konstrukcí tu přitom především je, že takto za škodu odpovídají nikoli pouze skuteční příslušníci daného povolání/stavu, ale kdokoli, kdo se k takovému povolání přihlásí, ať už veřejně, nebo i jen ve styku s třetí osobou (a že takových je).

Dále např. nerozumím, jak jste přišla na to, že "Zákon stanoví povinnost odstoupit z funkce těm, kteří na ni nemají." Možná mi jen něco uniklo - z jakého ustanovení nového OZ toto dovozujete?

Na druhou stranu - líbí se mi Váš postřeh o definici "štěstí". Něco mi říká, že k tomuto pojmu nového OZ se ještě dočkáme od Nejvyššího soudu ČR veselé judikatury.

Dále musím ocenit,

2 0
možnosti
Foto

I59v15a85n 66M76a68r27e44k

3. 1. 2014 15:00

Beztak nejlepší  "občanský zákoník " byl za doby panování Karla IV. ten jsme měli převzít v nezměněné podobě a mohlo "být vymalováno" ! 8-o R^ ;-D

1 0
možnosti
PS

Stačilo oprášit prameny práva platného v našich krajinách po roce 1800. Některé tehdejší zákony se rušili až po roce 1948, z ideologických důvodů. Jó, tehdy se formulovaly zákony pod heslem: "Právo je člověku vrozené, již pouhým rozumem poznatelné"! Stručně a jasně. Však ne nadarmo má Suverenita - Strana zdravého rozumu (http://www.szr.cz) má v předvolebním programu mj. i změny v právních předpisech ku prospěchu slušným lidem, kteří se poctivě živí. Zdravým rozumem...R^

0 0
možnosti
PK

Zdravím, Je zřejmé, že za základ byl brán Občanský zákoník z první republiky a ten zase bral rozumy z občanského zákoníku z Rakousko - Uherska. je pravdou, že některé výrazy nejsou používány v běžné mluvě, ale kolikrát si např.  někdo propachtuje statek nebo poplužní dvůr.  Kdo to bude činit ten si to najde a občana běžného to mine stejně, jako tomu bylo u předcházejících právních norem. 

Je nesporné, že za kamarádem nepůjdu s ním, abych Mu sdělil: Mohu si od tebe vyprosit vrtačku? Samozřejmě, že ne. Půjde pouze o to, aby si oba uvědomili, že není-li určena doba po kterou věc může druhá osoba věc užívat jedná se o výprosu a je-li taková doba určena jedná se o výpůjčku. Ale v běžné praxi s tím nebude problém. 

Na počátku, jsem se také domníval, že se bude jednat zase o jednu z hrůz vyplozených našimi zákonodárci, ale po krátkém čase jsem dospěl k závěru, že je dobře, že je takový kodex na světě. A že nás některé výrazy matou. Po roce 89 nás znepokojovaly anglické výrazy nebo z AJ odvozené, používané v běžné mluvě a mysleli jsme si, že jazyk český zanikne a nic zvláštního se nestalo a nestane se ani nyní, akorát jsme se vrátili ke kořenům a tak je to správné.

6 1
možnosti
TH

Presne tak. Konecne nejaka starsi ceka slova z naseho lingvistickeho pokladu, ne jen "manza", "plovoucka" nebo "alose"....atd....

0 0
možnosti
Foto

Máte v tom guláš...nechte si povyprávět od nějakého schopného právníka a pak vám to možná docvakne. Je to jeden z mála legislativních počinů, kterému se dá zatleskat za celou polistopadovou éru.Rv

4 0
možnosti
LS

Ale to přesně ta paní říká, pokud se nepletu.

1 0
možnosti
VH

Jaké výrazy doporučujete místo slov "pacht, výprosa, přestavek výměnek"?   Mimochodem: protože mě škola naučila číst i klasiky, až na přestavek oněm výrazům bez problémům rozumím.

  Teď už jen čekám na vaše ekvivalenty (a předem upozorňuji, že pacht není pouhý pronájem).

3 0
možnosti
VK

Pan Hrubý se asi považuje za intelektuala první kategorie, který rozumí i těžko pochopitelnému.Asi mu uniklo, že zákony jsou tvořeny nejenom pro intelektuály jeho kategorie ( četl přeci i klasiky , Marxe, Engelse , Feuerbacha a další ? ), ale pro veškeré lidi, kteří neoplývají jeho kvalitami a klasiky nikdy nečetli.

2 6
možnosti
VH

No vidíte, a já považuji za velkou chybu, že mnohde (nejen v Obč. z.) mnohé výrazy připomínají angličtinu a ne slovanský jazyk (což samozřejmě výrazy archaické /což ještě není staročeština/ připomínají).

4 2
možnosti
VH

Pane Bubíku, paní Roessová, vy máte raději nová slova z angličtiny? Vám se nelíbí slova, odvozená ze slovanských jazyků?

0 0
možnosti
  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik