Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já se jen zeptám. Jakým právem se Američané montují do zřízení jiných národů?! A hlavně jste paní Kolářová opomněla napsat, pro jaký účel?...

Zlo pochází od agresora, který neoprávněně zasahoval do záležitostí a života jiného národa. Tam je prvopočátek nynější migrace a to nemluvím o úmyslně živeném záměru tohoto stěhování nesourodosti k nám do Evropy.

A opět se ptám, za jakým účelem?...

1 0
možnosti
PS

<Američané mají trauma ze zpackané situace v Iránu. >

Omyl paní autorky. Nic nesvědčí o špatném svědomí USA, až dnes po dvou měsících událostí kolem uprchlíků se USA nechalo slyšet, že vážně analyzuje situaci. Jak úsměvné - vždyť to byli oni, kdo záměrně způsobili nynější stav ve světě. Jim vyhovuje, oni jsou "za vodou". A ekonomika Evropy se zbrzdí, podobně jako v letech 1938, 1968 (u nás určitě) a v naší vlasti po roce 1990. Takže počtvrté se napálit nenecháme.

Chtělo by to vystavit jim účet za způsobené škody Evropě. V souladu se zdravým rozumem...R^

0 0
možnosti
VM

Pokračuji:Když bylo tzv.arabské jaro,byli svrženi i prezidenti Egypta a Tuniska,jež žádnými tvrdými diktátory nebyli,i oni byli nahrazeni islamisty,ve srovnání s ISIL,umírněnými.Přesto je lidé nechtěli a svrhli i islamisty.Jak je tedy možné,že v Lýbii,Iráku a Sýrii si získali tolik stoupenců?Není to proto,že islamističtí demagogové zneužili přítomnosti amerických vojáků a postrašili tamní obyvatele,že USA chce zničit jejich kulturu?Ani v Egyptě ani v Tunisku k žádné invazi nedošlo,tyto státy si jdou svou cestou,a o islámských radikálech,s výjimkou Muslimského bratrstva,není moc slyšet.Nejsem toho názoru,že USA vytvořily ISIL záměrně,ale svou naivní politikou k tomu přispěly a zatím ho neporazily.Vůbec mi nevadí,že Rusko chce proti ISIL zasáhnout,je--li to pravda.Můžeme Rusko kritizovat,ale je pořád přijatelnější než islamističtí fanatici.Samozřejmě,že nejsem tak naivní,abych si myslel,že to Rusko bude dělat zadarmo.

Je možné,že Rusko a Čína vetovaly nějaká rozhodnutí Američanů,ale rozhodně nenesou hlavní odpovědnost za tuto krizi.Je to hlavně vina EU a USA,to tvrdím jako člověk,který se hlásí k západní kultuře.

1 1
možnosti
JR

J50a24r76a 66R58a69n98k

8. 9. 2015 7:08

Hlasit se muzete, ale nejste schopny svuj postoj obhajit, hlaste se spise k te vychodni proruske kulture:-/Rv

0 1
možnosti
VM

Paní Kolářová,máte v lecčem pravdu.Ano,Assad,Husajn i Kaddáffí byli velmi tvrdí diktátoři,jenže z opozice se nakonec jako nejsilnější ukázali radikální islamisté,jež jsou mnohem horší než výše jmenovaní.Kdo zabil více civilistů,je otázka.Nikdy jsem nepopíral,že Rusko podporuje diktatury,ale ani USA nemohou mít čisté svědomí(podpora S.Arábie).K vývozu demokracie nedošlo,došlo pouze k pokusu,ale i to stačilo na to,aby se tamní společnost více radikalizovala.Arabové,nejspíše,západní styl života nepříjmou.Někde budou liberálnější režimy někde autoritativnější.

0 0
možnosti
Foto

Článek dlouhý, správných informací pomálu. Lepší analýza je zde:

http://www.wsj.com/articles/iraqs-sunnis-dont-accept-minority-role-1428571127

Je dobré se také podívat na religiozní (Shia/Sunni/...) mapu Iráku: https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Iraq#/media/File:Ethnoreligious_Iraq.svg

a pak na aktuální mapu oblastí pod kontrolou ISIS (Sunni), která s tou religiozní pěkně koresponduje: https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant#/media/File:Syrian,_Iraqi,_and_Lebanese_insurgencies.png&#65279;

Ohledně budoucího vývoje se stačí podívat na stav v jiných muslimských zemích: stabilita je tam, kde vládne monarcha, diktátor nebo armáda. Ani jedno už v Iráku nelze. Osobně tipuji, že rozdělení na šíitský východ a sunitský západ už tak zůstane, ale ještě dlouho se bude bojovat o hranice toho rozdělení.

Jak to dopadne v Sýrii záleží na mocnostech - tam to není "Asad vs. rebelové", ale "UK+Francie+USA+Turecko+Saudská Arábie vs. Asad+Rusko+Irán". Více viz další studijní materiály:

https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_involvement_in_the_Syrian_Civil_War#France_and_Britain

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/11247798/Syrian-Christians-Help-us-to-stay-stop-arming-terrorists.html

http://www.katyd.cz/zpravodajstvi/posledni-syrsti-krestane-celi-ohrozeni.html

5 1
možnosti
KV

Asi až budou všichni syřani v evropě, budem muset všichni vyrazit do Sýrie.

3 0
možnosti
JS

J92a35n 71S95e27m71i64k

7. 9. 2015 14:33

to ze americane udelali konkretni chyby v Iraku- z nichz bylo samozrejme nejvetsi bylo rozpusteni armady, policie a vyhozeni lidi spjatych s Husajnem ze statni spravy nic nemeni na tom ze nevime co by se delo pokud by to neudelali.

Myslim ze se staci rozhlednout a hledat zeme s prevazujicim muslimskym obyvatelstvem ktere se stabilne vyvijeji a negeneruji uprchliky.

Vedle zemi zivenych darem od Boha-ropou- v perskem zalivu, me napada Turecko a Malajsie. 

Turecko je specificky pripad s dlouhou statnosti, ovlivneny staletimi zivota vedle evropy a obdarena pred sto lety osobnosti typu Ataturka.

Malajsie je sice vetsinove muslimska zeme, ovsem temer polovinu obyvatelstva tvori nemuslimove a rozhodujici cast ekonomiky lezi na te ne-muslimske casti obyvatel.

Proste chaos a chudoba patrne neni dany nejakymi konkretnimi "chybami" byvalych okupantu z Evropy/US.

Ja to vidim tak ze jsou proste zeme, oblasti a lide kterym neni pomoci, at by jsme meli nejlepsi umysly.

Kdysi velka islamska civilizace je nyni v podobnem stavu v jakem byla ta nase nejakych 600let po padu rimske rise.

Obrat muze prijit jen zevnitr, my na nicem bohuzel nic nezmenime.

4 1
možnosti
KV

Konečně jsem narazil na přesný popis situace. Dík. R^

0 0
možnosti
Foto

Jaký způsobem  vyážel Evropa demokracii do Sýrie, Lybie ? Já si stále myslel, že povstání v Sýrii vzniklo jako povstání Sunnitů proti tyranovy Assadovy, který je vyznáníAllavitského, které islám považuje za odpadlický a kacířský směr. Veškeré snahyRB OSN a urovnání konfliktu blokovalo Rusko. Pokud se týká Lybie režim Muamara Kaddáfího se v minulosti dopouštěl jak krutých represí vůči vlastnímu obyvatelstvu, tak podpory mezinárodního terorismu. Namátkou lze zmínit masakr ve věznici v Tripolisu v roce 1996, zločiny libyjských sil během války s Čadem v 80. letech a koneckonců i atentát na letadlo společnosti PanAm nad skotským městečkem Lockerbie v listopadu 1988. Povstání začalo spontánně s touhou svrhnout Kaddáfího a jeho syny.Kaddáfí začal brutálně povstání potlačoval bez ohledu na civilní obyvatelstvo a protože veškerá diplomaci selhala vyhlásil RB OSN se souhlasem Ruska bezletovou zónu nad Lybii.

2 2
možnosti
Foto

Zapoměl jste dodat, že Francie a VB zneužily této rezuluce, která měla chránit civilisty a zapojily se do občanské války na straně proti Kaddáfího sil. Tím sice toho "podivína" poslali do věčných lovišť, ale občanská válka pokračuje a její konec není na dohled. Pisatelka článku má pravdu, že za mnohé problémy může zpackaná dekolonizace a že že ti zmińovaní pánové byli pěkní špinavci, ovšem jak již bylo v diskusi zmíněno demokracie nepanuje ani u našich tamějších spojenců. Hurá akce západu nic neřeší jen za sebou zanechávají statisíce mrtvých civilistů.

1 1
možnosti
PN

P30e40t91r 22N90o74v13e89k

7. 9. 2015 13:57

Vůbec nechápete podstatu problému , ale sluší Vám to .

1 2
možnosti
JC

Islám a demokracie jsou inkompatibilníí.

V zemích, kde dominuje islám, je proto lépe podporovat sekulární diktátory a svou podporou je zavázat k jakž-takž rozumnému chování. Svržení Husajna i Kadáfího bylo velkou politickou chybou. A snaha vybudovat v Afgánistánu demokracii je taky zcela zjevně směšná a totálně neúspěšná.

Demokracii zvládnou křesťané, buddhisté, trochu hinduisté a překvapivě i někteří animisté, rozhodně ale ne muslimové.

10 1
možnosti
RH

Jenomže daleko větší počet civilních obětí než IS má na svědomí Asadova armáda.:-/ součástí řešení musí být i problém se jménem Asad.

1 3
možnosti
  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik