Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Následně se za svá slova omluvil a ocenil, že studenti projevují vlastní názor, nelíbilo se mu prý, že to dělají po celé Evropě na úkor výuky a vzdělání, klíčových prvků jejich budoucího úspěchu v životě. Hanákova omluva je kouzelná. Vyplývá z ní totiž, že mladí tomu vlastně vůbec nerozumějí. Mají sice nějaký názor, ale ten není dostatečně kvalifikovaný, na ten si musí počkat, až dostudují.

Hanák je typickým představitelem arogance moci. My to tady vedeme, a máme patent na rozum a nebudeme se bavit s nějakými studenty. Přehlédl jednu drobnost. Do současného stavu přivedli životní prostředí ti, kdo jsou u moci. Můžeme bouřlivě diskutovat, nakolik jsou klimatické změny ovlivněné lidskou činností a nakolik nezávislé na ní. Některá fakta jsou však nezpochybnitelná.

Každoročně se prohlubuje srážkový deficit. Zákazy napouštění bazénů a zalévání se už staly úplně běžnými. Naposledy na Vysočině obec Vyskytná nad Jihlavou pozastavila prodej parcel a Bilý Kámen odmítl připojit nové domy na obecní vodovod. Podle ministerstva zemědělství je tento postup v pořádku. Můžeme očekávat následovníky. Lesy na Vysočině mizí před očima. Smrky oslabené suchem se nedokážou bránit kůrovci. V Polabí pro změnu usychají borovice, jejichž kořeny už nedosáhnou na spodní vodu.  

Není nutné se vysilovat hádkami o kolik procent přispěla ke klimatické změně lidská aktivita, pokud je evidentní. Tvůrčí diskuse spočívá v hledání způsobu, jak se zachovat do budoucna. Pokud se namísto debaty o možných změnách chování v přístupu k životnímu prostředí  argumentace soustředí na Aspergerův syndrom Grety Thunberg, nevypovídá to o tom, jak je Greta nemožná nebo nebezpečná, ale jen o vlastní zabedněnosti. Premiér odmítl závazek uhlíkové neutrality, protože horizont 31 let je pro něj příliš vzdálený. Pro něj osobně možná ano, náctiletí na tento horizont nahlížejí v jiné perspektivě.

Betonujeme, používáme těžkou zemědělskou techniku, vyplácíme dotace za obdělanou půdu, zničili jsme strukturu půdy. Kromě slibů výstavby nových přehrad, zatím žádná rozumná vize změny v přístupu ke krajině nebyla představena. Samotné přehrady nás rozhodně nespasí. Krajina se musí proměnit výraznějším způsobem. Premiér bojuje za náš průmysl s tím, že musí zachovat zaměstnanost. Základní otázka ale zní, jak bude fungovat průmysl ve spálené zemi?

Dáváním přes držku vyhrožuje člověk, který se aktivně podílí na zachování současného stavu. Stávkující mladí připomínají, že tento stav není výsledkem jejich aktivit, ale právě těch, kteří nyní odmítají debatovat o změně klimatu. Právo volat po odpovědnosti je na jejich straně. Hanák je produktem záliby v siláckých řešeních. Jsou nejjednodušší a nejméně efektivní. To  nikomu nevadí, protože je oceňovaná kvantita úderu na úkor kvality názoru. Dokud se neposuneme v ocenění jiných kvalit, než jen síla úderu pěstí, budeme se dále plácat v perspektivě horizontu nepřekračujícího špičku nosu.

Autor: Marie Kolářová | čtvrtek 18.7.2019 11:38 | karma článku: 20,79 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Fenomén Kajínek

Kajínek je pro Čechy podobným symbolem jako brexit pro Angličany a Trump pro Američany. Ani v jednom případě nejde o realitu, ale o to, co si kdo právě přeje vidět. Fakta nejsou důležitá, protože rozhodují emoce.

12.4.2017 v 13:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Největší zločin politické korektnosti

Módní ikona nazývaná politická nekorektnost se představuje jako schopnost říkat pravdu na rovinu, a pojmenovat věci pravými jmény. Pozdvihla prapor práva na svobodu projevu a představuje sama sebe jako jedinou pravdu.

5.4.2017 v 13:00 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Na dámy nebo na pány?

Zpráva o zřizování unisex toalet vyvolala zděšení a paniku, kam se náš starý dobrý svět řítí. Zeleně levicové šílenství zase zplodilo další ze svých výplodů ohrožujících zavedená standardní pravidla.

27.3.2017 v 13:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Jediný důvod Trumpova vítězství

Donald Trump slíbil, že odevzdá moc zpátky do rukou lidu. Výborně, může s tím začít a jako první rozhodný krok by měla následovat jeho vlastní rezignace. Na prezidentský post ho nevynesla většina lidu.

25.1.2017 v 13:00 | Karma: 30,95 | Přečteno: 7739x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Máš právo držet hubu

Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat. Voltaire sice tento často citovaný výrok nikdy nepronesl, vyjadřuje však přesně, i když s trochou patosu, jeho odmítání intolerance.

16.1.2017 v 13:00 | Karma: 34,71 | Přečteno: 5605x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik