Chce to jen „přešaltrovat páky“ v hlavě

Napadlo mě to při čtení rozhovoru s Avou Jansen alias Evou Jeníčkovou. Češi žijící ve zahraničí většinou obdivují, jak tamní obyvatelé dodržují pravidla, chovají se k sobě hezky, usmívají se na sebe a nezávidí si.... Zato u nás se s tím nesetkáme a pro některé je to i důvod k odchodu.

 ... Češi mají tendenci být cyničtí, skeptičtí, závistiví a často mají sklon každého posuzovat. V Americe se s tím rozhodně tolik nesetkávám. Líbí se mi jejich svobodomyslnost… Ano, je tam hodně možností, ale také plno zákonů, které se musí dodržovat. Když se budete řídit jejich pravidly, dají vám všichni pokoj. Nedivím se přistěhovalcům, že tam zůstali... (Bojovala jsem s anorexií...1.5.2009)

Nechce se mi zdát, že bychom my Češi byli tak špatní jaksi od přírody. To by se naši emigranti chovali v zahraničí asi stejně.... Každý dříve či později akceptuje pravidla komunity v které žije a začne pravidla psaná i nepsaná, formální i společenská dodržovat. A začne se mu to líbit. 

Nápadně to připomíná teorii rozbitých oken. Ta říká, že pokud procházíte částí města, kde vidíte rozbitá okna a nepořádek, pak vám připadá OK se k nepořádku přidat.... Je to jako zakládání černých skládek – často jsou na místě zdánlivě úplně nelogickém. Ne, jsou přesně na tom na místě, kde někdo první odhodil první odpadek.

Takže když se na vás v tramvaji ráno zamračí ta divná baba, není problém se na ni zamračit zpátky a pro jistotu i na ty dva divný týpky vedle. Hmm, tady jsou ty lidi fakt divný, všude jinde jsou k sobě slušnější. Ne nejsou, všichni lidi jsou stejní, jen se chovají, jak jim prostředí dovolí.

No, nejkrásnější na tom je, že se to dá velmi jednoduše změnit... zkusit se ráno v tramvaji usmát. Nahlas poděkovat nebo říct pardon. Nevyhazovat ty reklamní materiály na zem pod schránku, protože už to někdo před vámi udělal. Zamykat dveře od domu přesto, že je ta kráva zezdola zas nezamkla a vy byste jí nejradši přáli, ať ji vykradou.

A my všichni, kteří jezdíme do zahraničí a obdivujeme pořádné a bezpečné Švýcarsko, uhlazené a vyzdobené Rakousko i pozitivní Ameriku, zkusme vytvářet příjemný a pohodový svět i tady. Chce to jen „přešaltrovat páky“ v hlavě. A hlavně důslednost a někdy i pevné nervy :)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Jílková | čtvrtek 7.5.2009 8:14 | karma článku: 22,26 | přečteno: 1556x
  • Další články autora

Marie Jílková

Báječnej den

21.10.2009 v 22:54 | Karma: 15,14

Marie Jílková

Nechci šrotovné

9.9.2009 v 12:47 | Karma: 32,90

Marie Jílková

Václav má problém s autoritou

4.9.2009 v 12:03 | Karma: 23,12

Marie Jílková

Demagogie kolem jeslí

3.2.2009 v 8:38 | Karma: 24,92