Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slabí muži mají milenky, silní muži mají rodiny.

Včera byl Den otců. Jsem rád, že den otců máme. Již několik desítek let se slaví Mezinárodní den žen, či Svátek maminek, Den dětí, nebo Mezinárodní den rodin. Na muže se tak trochu zapomínalo.

 Stát se dnes otcem a manželem je jiné než dříve. Ptáte se proč? Prvním faktorem je prostředí, ze kterého dnešní muži vstupují do společnosti. Dost často vyrůstají v neúplných rodinách, kdy veškerá tíha výchovy je na bedrech maminky. Mnoho mužů se ve svém životě nikdy nesetká se vzorem otce. Neměli možnost zažít muže, který se o ně stará a miluje jejich matku. Někteří mají štěstí a tento pocit zakusí díky jinému tatínkovi. Pokud ale maminka zůstane sama, nemá se takový „kluk“ o co v životě opřít. Nezažil, jak si rodiče navzájem vycházejí vstříc při hledání východisek ze spletitých situací, jak společně překonávají krize a dokážou si odpustit.

Určitým testem zralosti bývala dřív vojenská služba. Byť můžeme mít na tehdejší armádu a výcvik v ní různé názory (řízení armády za socialismu bylo spíš tématem pro tragikomický román), pro mnohé muže skončil život tzv. „mama hotelu“. To dnes trošku chybí, protože mnoho mladých mužů, kteří nemají ve dvaceti letech jasno, nic na světě nenutí opustit domov svých rodičů. Tak se stane, že muž má přes třicet let, nemá životní partnerku a „nic mu nechybí“!

Pokud má mladý muž jasno a potká tu pravou, pak nastane nejednoduchá cesta k završení vzdělání, hledání zaměstnání, a zajištění bydlení. To vše v situaci, kdy se dnes bez praxe práce hledá velmi těžko a bez historie příjmů se také těžko financuje byt nebo domek.

S příchodem dětí pak začíná období, které ukáže, co v chlapovi je. Péče o děti, noční buzení, všudypřítomný pláč a vyčerpání obou partnerů. Dokázat naplno pomoci své ženě a najít si chvilku jen „pro ní“, je pro mnoho mužů nezvladatelný úkol – nejsou na to připraveni. Zde se musí naplno ukázat hodnotový základ muže-otce a také jeho fyzické a psychické schopnosti. Vzory jsou potřeba.

Muži čelí v moderním a světě mnohem složitějším tlakům než dříve. (Ne jinak je tomu dnes i u našich manželek .) Je dobře, že se den otců slaví. Být dobrým otcem je mnohem větší životní úspěch než být dobrým manažerem – to dnes zvládne kdekdo. Závěrem si dovolím připojit jednu větu, která se nedávno objevila na sociálních sítích:

Slabí muži mají milenky, silní muži mají rodiny.

Přeji všem tátům, ať se jim úlohu dobrého otce daří naplňovat, aby ukázali svým synům cestu. :-) 

Marian Jurečka

https://www.facebook.com/#!/marian.jurecka

 

Autor: Marian Jurečka | pondělí 17.6.2013 13:01 | karma článku: 47,89 | přečteno: 36234x
  • Další články autora

Marian Jurečka

To, kde člověk utrácí své peníze, ukáže, kde má své srdce!

Ruské sankce vyhlášené letos v létě notně zahýbaly s trhem a cenami zemědělských a potravinářských produktů v celé Evropě. Jejich přímé dopady pociťují naši producenti už nyní. Evropský společný trh samozřejmě má mechanismy jak pomoci, ale výsledky zavedených opatření jsou zatím nedostatečné. To jsem ostatně jasně řekl na listopadové Radě ministrů zemědělství v Bruselu. Žádný členský stát pak v takové situaci nespoléhá pouze na centrální bruselské instituce, ale snaží se o vlastní pomoc svým producentům a zemědělcům za podmínky dodržování společných unijních pravidel. A o dodržování pravidel to také celé je. Jako hlavní představitel resortu, který je nejvíce sankcemi zasažen, musím hájit zájmy našich zemědělců a musím konat. A jelikož ve všech věcech, které dělám, chci, aby se rychle rozhýbaly, abychom neseděli se založenýma rukama a nečekali na pomoc zvenčí, rozhodl jsem se pro pomoc mimo jiné i formou spotřebitelské soutěže, která přiláká konzumenty k nákupu kvalitní české produkce, a pomůže tak jejich odbytu.

22.12.2014 v 11:16 | Karma: 17,63 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Listopad 1989 – Komu za něj také děkujeme.

Vždy, když se blíží výročí 17. listopadu, objeví se spory o tom, zda to byla skutečná revoluce nebo jen předání moci, zda to byla řízená akce tajných služeb nebo spontánní proces více méněnáhodných a na sebe navazujících událostí, zda větší roli sehrála sílící úloha disentu nebo se ten režim tak nějak zhroutil sám. V kolotoči těchto sporů se pak zapomíná na to nejdůležitější, že rok 1989 byl rokem zázraků. Události roku 1989 v celé střední a východní Evropě nečekal téměř nikdo. A už vůbecnikdo nepředpokládal, že to bude tak rychlé a jednoznačné.

17.11.2014 v 11:32 | Karma: 20,81 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Mít dítě je dar, nikoliv právo.

I když se předkládají racionální argumenty, jsou témata, u kterých neobstojí a Váš názor bude okamžitě odmítán jako „zpátečnický“ a „netolerantní“. Týká se to například potratů, eutanazie nebo adopce dětí registrovanými partnery. A právě tento morální a politický problém jsme dnes projednávali na vládě. Skupina poslanců předložila návrh zákona, jehož cílem je umožnit osvojení dětí homosexuálními páry, které žijí v registrovaném partnerství. Vláda nakonec nezaujala žádné stanovisko. A je to škoda, protože podle mého názoru by tomuto nápadu slušelo negativní stanovisko, které jsem navrhnul a také pro něj spolu s šesti ministry hlasoval. A to hned z několika pádných důvodů.

8.10.2014 v 14:50 | Karma: 45,24 | Přečteno: 16680x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Rozpor nad církevními restitucemi, aneb proč mají smysl.

Dostávám spoustu dotazů, proč máme tak jasný postoj k církevním restitucím. Tak uvedu několik argumentů a faktů. Předně je třeba si uvědomit, že stát (díky KSČ) majetky církvím v roce 1948 zabavil. Následně rozhodl, že bude církve financovat z rozpočtu. Což se děje až do dnešních dnů cca 1,5 mld. Kč ročně. Stát do dnešních dnů využívá desetitisíce ha polí, luk, lesů a vodních ploch, ze kterých má slušný příjem. V dnešních cenách cca 4 mld. Kč ročně. Za 65 tedy slušný balík peněz.

25.11.2013 v 9:19 | Karma: 32,01 | Přečteno: 2360x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Chci kvalitu!

Zemědělství nelze vnímat jen tak, že se na našem HDP podílí 2,3 % a zaměstnává 3 % lidí.

7.10.2013 v 18:16 | Karma: 16,83 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik