Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jupp

23. 2. 2012 22:24
Jsou take jeste jine faktory, nez pouze ekonomicke.

Zanedbavate fakir moralky a etiky. V Nemecku jsou zretelne stopy luteranske a calvinisticke moralky a pracovni a podnikatelske etiky. Podivate-li se blize na jednotlive zeme, specielne na Bavorsko (jako spolkovou zemi), vuvidite delici caru na hranici katolicke a protestantske i calvinisticke minulosti. V byvalych katolickych regionech je npr mira korupce vyssi. To, co projde v Mnicjove nebo Koline n R, neni dobre mozne v Norimberku, natoz ve Svabsku.

Je to o lidech a o jejich meritku hodnot, ktere nasavaji s materskym mlekem a mimodek vstrebavanymi hodnotami v detstvi ze vzoru okolo. Nase mladez nema hodnotne vzory. A bude to, pokud vubec, trvat generace, nez se neco v tomto muze zlepsit.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

20. 2. 2012 16:54
... bývalá DDR šla německou cestou...

... spotřebovala na to přes 1.5 bilionu eur pomoci, a dodnes by nebyla schopná se postavit na vlastní nohy...

... oni němci mají před námi nejmíň půl století náskok, oni šli po válce dopředu, my většinou zpátky - ale oni teď můžou říct že líp už bylo...

2 0
možnosti
IH

misaviki

20. 2. 2012 14:22
Co funguje v jedné zemi, nemusí fungovat v jiné

Domnívám se, že co funguje v zemi A nemusí fungovat v zemi B (kdyby to tak bylo, všichni najedeme na Skandinávský model - ten by ale patrně v jižnějších zemích skončil katastrofou jako v Řecku, protože Ital nebo Řeck prostě není Švéd, nemá jeho návyky a po staletí zakořeněný boj o život v nehostinné zemi).

1 0
možnosti
G

Gašpo_3

20. 2. 2012 14:19
Nič nie je čiernobiele

a nemecký hospodársky úspech stojí vo veľkej miere na neúspechu iných, respektíve na ich nevýhode. Euro prinieslo práve Nemecku tú výhodu. Nemecký export sa stal dostupným a pretože nemecká kvalita je nemecká kvalita, postupne devastoval export a výrobu ostatných krajín. Tie sa začali pohodlne spoliehať na Bruselské dotácie.

Samozrejme možete namietnuť, je to ich problém, mali byť usilovní ako Nemecko. Lenže európa funguje po storočia ako pestrý kontinent. Možete rovnako namietnuť, prečo u nás cigáni nezakladajú živnosti a nepodnikajú. Proste iná mentalita je iná mentalita. Ak im poskytnete možnosť žiť na úkor iného, tak ju využijú. To isté sa deje v Európe a miesto toho aby ju únia integrovala, prehlbuje rozdiely. Tie rozdiely sú umelo látané a začína to pekne praskať. Až to praskne prinesie to obrovský problém aj samotným Nemcom, pretože marka urobí ich export zase predraženým pokiaľ nepojdu výrazne dole so životnou úrovňou. Sú to spojené nádoby.

2 0
možnosti
PH

petrph

20. 2. 2012 14:17
mechanicky to převzít nejde

Protože v Německu mají zcela jiné ekonomické poměry. U nás máme nízké platy a vysoké ceny. Tudíž jestliže dnes u nás bere zaměstnanec plat někde na úrovni minimální mzdy,tak při sníženém úvazku bude brát tak málo že ani nepokryje své základní výdaje (nájem, energie, potraviny, dopravu)..Ani ti podnikatelé obvykle nemají tak vysoké zisky, a  neplatí tak vysoké daně, aby se státu "rentovalo " je udržovat nějakými dotacemi v nějakém mezidobí. Spousta podniků má zahraniční majitele, čili podporovat je by asi nebylo korektní.. Spousta podniků je registrovaná v daňových rájích.Pochopitelně není žádná garance že i přes dotace majitel tu fabriku stejně nezavře a nepřevede výrobu někam do Číny, a podobně..

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

20. 2. 2012 13:58
Proč si brát vzor v Němců ?

Německo rozpoutalo 2 světové války, Němec Marx vynalezl třídní boj a napsal bibli komunizmu, Němci taky umějí rozpoutat hyperinflaci, věří na globální oteplovaní a škodlivost CO2, Němci věří bludům o zelené ekonomice a bojují proti jaderné energii, vynalezli nacismus a masové vyvražďování, rozvinuli anglickou myšlenku koncentračních táborů.

Ne všechno z Německa musí být v pořádku. V žádném případě bych doslova od Němců neopisoval.

Komu se to zdá vzdálenou minulostí, ať uváží, že Německo má v porovnání se světem velice malý hospodářský růst, mzdy stagnují.

Proč se raději nepodívat jak do dělají v Hongkongu, Švýcarsku nebo na Novém Zélandu ?

0 0
možnosti
ZH

Zani

20. 2. 2012 14:15
Re: Proč si brát vzor v Němců ?

Nikdo, neříká, že musíme opsat všechno, nebo i věci staré víc než půl století! Ale to co v Německu funguje, to snad můžeme použít ? Koneckonců, už jsme toho opsali i tak dost.:-) Vždyť základy našeho sociálního systému položil soudruh Bismarck , že ? Můžem opisovat i na Novém Zélandu nebo pro mě za mě v Honkongu. Jen to musí bejt ku prospěchu společnosti a né jen pro pár tunelářů.

0 0
možnosti
N

nowicjan

20. 2. 2012 13:49
snad...

Možná, kdyby šel hradní Vašek po vzoru Německa jako prvovzor a položil se, snad by se přidali i spoluobčané....

1 0
možnosti
PV

pavsson

20. 2. 2012 13:34
Cesta

Odpověď, proč to u nás nejde, je už v samotném názvu. Německá cesta. Předpokládá totiž vysoký stupeň ukázněnosti a důslednosti, který je u nás v podstatě nemožný. Osobně si myslím, že je lepší snížit odvody a zlevnit tak pracovní sílu a zpružnit pracovní trh. Což je ovšem asi politicky neprůchodné. Takže si budeme muset počkat na to, až bude u nás hůř. Bohužel.

0 0
možnosti
PH

petrph

20. 2. 2012 13:44
Re: Cesta

když se sníží odvody, tak zase budou chybět peníze na důchody. vytloukání klínu klínem nefunguje

0 0
možnosti
  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik