Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mít dítě je dar, nikoliv právo.

I když se předkládají racionální argumenty, jsou témata, u kterých neobstojí a Váš názor bude okamžitě odmítán jako „zpátečnický“ a „netolerantní“. Týká se to například potratů, eutanazie nebo adopce dětí registrovanými partnery. A právě tento morální a politický problém jsme dnes projednávali na vládě. Skupina poslanců předložila návrh zákona, jehož cílem je umožnit osvojení dětí homosexuálními páry, které žijí v registrovaném partnerství. Vláda nakonec nezaujala žádné stanovisko. A je to škoda, protože podle mého názoru by tomuto nápadu slušelo negativní stanovisko, které jsem navrhnul a také pro něj spolu s šesti ministry hlasoval. A to hned z několika pádných důvodů.

Zastánci osvojení tvrdí, že nebiologický partner či partnerka nemá k dítěti žádná práva. To v praxi prý přináší celou řadu problémů nejen v každodenním životě registrovaných párů, ale i v obtížných životních situacích, např. v případě rozpadu partnerství nebo úmrtí jednoho z rodičů. Pokud je poukazováno na dva typy rizikových situací, a to rozpad partnerství nebo úmrtí biologického rodiče, lze odkázat na zcela standardní postupy, kterými lze postavení dítěte řešit, a to stejně jako u ostatních spolužijících osob. Například adopcí pozůstalým partnerem, je-li to v zájmu dítěte nebo poručnictvím, kdy poručník je zákonným zástupcem dítěte. Lze tedy uzavřít, že výše uvedené problémy právní řád již nyní dostatečně pokrývá. A navrhovaná norma je tedy z právního hlediska zcela nadbytečná.

Zastánci adopcí dále argumentují, že jde o zásadní problém velkého počtu lidí. Ovšem to vůbec neodpovídá realitě. Z údajů ze sčítání lidu z roku 2011 vyplývá, že celkově v domácnostech, které jsou tvořeny registrovanými partnery, žilo celkem 46 závislých dětí. Nejde tedy o zásadní problém, ale o marginální záležitost, kterou právní řád umí řešit dostatečně (viz argumenty výše).

Zarážející je rovněž suverénnost s jakou vystupují zastánci adopcí dětí homosexuálními páry. V odborné literatuře lze vypozorovat především zásadní neshodu odborníků týkající se adopce či výchovy homosexuálními páry. Někteří odborníci v ČR upozorňují, že ani uchazeči o osvojení z řad heterosexuálních párů nejsou dostatečně psychologicky zkoumáni, natož aby byla možnost zkoumat kvalitu homosexuálního páru z hlediska zájmu osvojence. Vychází se mj. z předpokladu větší nestability těchto svazků.

Právo, morálka, psychologie i sociologie jsou zajedno v tom, že v případě jakéhokoliv rozhodování o dítěti má být zohledněn zájem dítěte či dobro dítěte. Pokud je to možné, je třeba brát v potaz i názor dítěte, pokud je schopno ho vyjádřit. Pokud dítě vzhledem ke svému věku nemůže racionálně zvážit výhody a nevýhody života v homoparentální rodině, pak je evidentní, že má jít především o dobro stejnopohlavního páru, nikoliv o „dobro“ dítěte. Dítě a lidský život jako takový je vždycky DAR. Z hlediska menšinového nátlaku homosexuálů a uměle vytvářené diskriminace je v takové tezi vždy přítomno pojetí, že dítě je VĚC, na kterou mají „právo“ ji mít.

Autor: Marian Jurečka | středa 8.10.2014 14:50 | karma článku: 45,24 | přečteno: 16680x
  • Další články autora

Marian Jurečka

Jak lze rozhýbat ekonomiku a přinést nová pracovní místa?

Je to jako začarovaný kruh, lidé nemají práci, klesá spotřeba domácností, státu klesají příjmy, zvyšuje daně a situace se v zásadě nelepší, naopak u mnoha domácností se v posledních letech zhoršuje.

5.9.2013 v 9:35 | Karma: 20,48 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

První školní den, nikdy jsem se netěšil.

Na začátek září a nástup do školy jsem se nikdy netěšil, netěšil jsem se ani do první třídy. Protože jsem jako čtvrté dítě v pořadí docela dobře věděl, na obrazu svých starších sourozenců o čem je školní docházka.

2.9.2013 v 8:58 | Karma: 15,52 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Kvalitní domácí potraviny pro růst ekonomiky!

V posledním roce je kvalita potravin velice častým mediálním tématem. Každého z nás alespoň občas zajímá, co jíme a jakou to má kvalitu. Mnoho přátel v posledních měsících začíná zjišťovat, že je obtížné nakoupit kvalitní potraviny, a pro ty přemýšlivé je ještě dalším problémem nakoupit kvalitní domácí potraviny, tedy ty, které jsou vyrobené v ČR.

29.8.2013 v 10:07 | Karma: 18,75 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Hospodářská politika ČR – ode zdi ke zdi!

Ekonomické návrhy ČSSD zvýšit daně firmám a podnikatelům a zároveňzvýšit minimální mzdu může být nebezpečným koktejlem pro naši ekonomiku. ČSSDnavrhuje zvýšit minimální mzdu až na 12 tis do roku 2018. Souhlasím s tím,aby stát v rámci sociální soudržnosti ve společnosti dohlížel na to, abyminimální mzda byla v takové výši, aby lidé měli zajištěnou základnídůstojnou mzdu a zároveň byla motivační více, než pobyt doma na sociálníchdávkách.

27.8.2013 v 13:17 | Karma: 18,40 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Je čas STOPNOUT podivné praktiky v exekucích!

Už se nejedná o pouhé vymáhání dluhů, ale o důmyslný systém, který doslova až domorku kostí finančně vysává drobné dlužníky. V roce 2012 bylo zahájenonebo nařízeno 820.000 exekucí. Celkem je v běhu přes 2.000.000 živýchexekučních řízení a bohužel téměř v každé třetí exekuci docházík protiprávnímu postupu exekutora.

23.8.2013 v 10:01 | Karma: 21,84 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik