Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

repanak

19. 4. 2011 21:02
Když čtu příspěvky pana Stará kára,

pokládám si otázku, zda tento pán - jistě ne hloupý a i k tomuto blogu hodně diskutující - to myslí vážně jako "pravicový občan" nebo je placený, aby prezentoval provládní názory. Nelze přece takto stavět fenomén úspor. Spořit lze téměř vždy - mohu jíst suchý chléb, pít jen vodu, dítě neposlat na lyžařský či plavecký výcvik, nekoupit mu počítač atd. Musím přece pečlivě a nestranně posuzovat mnohá ekonomická srovnání včetně zahraničních, myslet na úrovni r.2011, jinak sklouznu na pozici - lidi se maj dobře, protože tlačej plný vozejky v Globusu, spořit může každej, jen chtít ......

0 0
možnosti
VH

Stará kára

20. 4. 2011 13:12
Re: Když čtu příspěvky pana Stará kára,

Nevím, jestli jsem pravicový (a nevím, jestli je v současnosti jasné, co to je). Ano, jako důchodce jsem placen touto vládou (jakož i vládami jinými).

Psal jsem o tom, co znamená šetřit. Podle mého uspořit z toho, co mám. K tomu musí být člověk zřejmě vychován. Když jsem nastoupil na nástupní plat 1.190 Kč hrubého  (řekněme dnes odpovídá 12.000, možná 13.000), zcela samozřejmě jsem začal spořit dvě stovky (dva tisíce).  Prostě proto, že člověk má mít rezervu. Jestli myslíte, že bych byl vyskakoval za těch jedenáct stovek až příliš, jste na omylu.

V čem bych souhlasil s mojí pravicovostí: za pravicové mj. považuji i to, že nemohu "prožrat" vše, co mám.

Ano - se zahraničím se mohu srovnávat. Pominu-li otázku s kterým zahraničím, musím začít s produktivitou práce a HDP.

Pokud někdo tvrdí, že nemůže spořit, musím se ptát proč.  Nemohu (naopak od plných košíků v Globusu) tvrdit, že je ubohý chudák - za holkama do "červené lucerny" může jen 5x týdně a ještě neušetří.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

19. 4. 2011 18:20
K těm 40 %, které nic neuspoří:

Divím se, že je jich tak málo. Lidé totiž spořit neumí.  Znám jich mnoho, kteří celkem dobře žijí dva měsíce. Pak přijdou prémie (často víc, než měsíční plat).  A ejhle - opět nic nezbyde. Myslíte, že udělali důležité nákupy? Omyl. Vůbec neví, zač peníze utratili.  To nejsou výjimky (i proto byly dříve výplaty týdenní - protože mnoho rodin by peníze měsíc neudrželo).

PS: Netvrdím, že neexistují rodiny, které jsou na tom špatně. Tvrdím, že většina těch, kdo nevyjdou je si vinna sama. A nevyšla by ani s desetinásobkem.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

19. 4. 2011 18:14
Ale Kalousek by byl dobrým ekonomem

Jen kdyby válčil za KDU. 

Mimochodem: Vy chcete zvýšit daň z příjmu?  To je přece jediná přímá daň!!  Snadno vynese 30 mld.   Stačí ji zvednout z dnešních 20 % (z hrubé mzdy) na 28 a je to doma.

Závěr:  Snížení schodku (nezbytné - to snad není úvaha z minulého století, naopak) zaplatí občané ČR. Nikdo jiný v tomto státě není. Je v podstatě lhostejné, jak tu platbu pojmenujeme.

Ale když ono se to do boje o pozice tolik hodí, že?

0 0
možnosti
PK

repanak

19. 4. 2011 21:17
Re: Ale Kalousek by byl dobrým ekonomem

Snížení schodku je jistě nezbytné, ale jak na to koukám - tak na věky platí, že žádné prase si nenajde dobrovolně svého řezníka. Proč by vše měli platit občané? Zrušte senát, zeštíhlete státotvorné uspořádání - zemička menší než Bavorsko, snižte právní a jiné outsourcingy, počty generálů a tak bych mohl do rána pokračovat. Ale nic podstatného se nestane - takže zvedneme DPH ......a uděláme Johnovi další nesmyslný ouřad.

0 0
možnosti
PK

repanak

19. 4. 2011 16:10
Pan Jurečka není ekonom,

nebo alespoň to tak vypadá. Nelze vypíchnout jeden typ daní a ten glorifikovat. A protivník opačně. Když máme rádi USA a jejich nízkou prodejní daň, líbilo by se zdejším zdanění nemovitostí 1-3% ročně? Někdy mám z tkzv. pravicových dojem, že pro cizí kapitál budou nejlepší záporné daně, abychom je tady vůbec udrželi.

0 0
možnosti
ZB

zberanek

19. 4. 2011 14:58
Je třeba radikálně snížit korupci

Článek rozebírá v podstatě to, že se něco stalo a je třeba to napravit. V českém případě je to nedostatek společných peněz na všechno. Bohužel autor článku se již nezabývá tím proč tato situace nastala? Kdyby v Česku byla korupce alespoň na její polovině, tak by se nemusely zvyšovat žádné daně.

0 0
možnosti
F

fext

19. 4. 2011 17:19
Re: Je třeba radikálně snížit korupci

R^

0 0
možnosti
AA

Saša

19. 4. 2011 14:45
0 0
možnosti
J

jurneff

19. 4. 2011 14:31
Z těch 40% nemohoucích spořit

chodí polovina obden do hospody na pivo a druhá polovina kouří. Skutečně nejsou tito lidé schopni uspořit ani korunu?

A zdanění? Proč nedanit zejména spotřebu? Bohatší více utratí, více tedy zaplatí na "spotřebních" daních. Nejen DPH, ale i spotřební daň na benzínu - to je správný příklad - bohatí přece více jezdí auty.

Když více zdaníte práci, tedy i zaměstnavatele, budou potom logicky dusit zaměstnance na minimální mzdě.

0 0
možnosti
JS

bapchpytho

19. 4. 2011 14:27
No a co navrhujete ?

Kritizovat umíte, v velké části se s Vámi dá souhlasit, ale co navrhujete Vy nebo KDU ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik