Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vnímám článek jako tendenční. Za prvé - 900 zkoumaných je zcela zanedbatelný počet. Za druhé, a to je možná ještě podstatnější - neznáme ani složení této skupiny (sociální, názorové, psychologické atd.)

Jestliže chceme uvést jasný příklad Dunnig - Kruegerova syndromu, stačí se podívat do minulé i dnešní vlády a zaměřit ucho i zrak k vládním přisluhovačům, především těm "odborníkům", kteří ve svůj prospěch s vládou čile kolaborují - a jsou proto také nejvíce vidět a slyšet.

Jinak - z psychologického hlediska trpí tímto syndromem lidé s černobílým viděním, s absencí kritického myšlení, potažmo pak sebereflexe, s neznalostí sousvislostí a s neschopností či neochotou zamyslet se nad jiným nežli jimi propagovaným názorem. Typické je pro ně nálepkování, absence věcných argumentů a častá tendence k urážkám a dehonestaci oponenta/ů.

2 0
možnosti

Myslím si, že 900 ľudí je príliš malá vzorka ľudí. Na súkromný prieskum skvelý výsledok, ale na zverejnenie naozaj strašne málo. Výber respondentov má najväčší vplyv na výsledky každého prieskumu.

Čo sa týka dezinformácie, tak Siemantic Vision, platená aj z daní občanov ČR, má takúto krásnu definíciu: "Dezinformace je názor, který neodpovídá oficiální verzi události."

To je dokonalá a nepriestrelná definícia. A pretože oficiálna verzia udalostí sa mení často alebo časom, všetky informácie sú vlastne dezinformácie .

1 0
možnosti

;-D Hlavně je to naprosto úchylná definice. Protože například náš oficiální úřad šíří dezinformace - ovšem měřeno prokázanou skutečností, nikoliv oficiálností.

0 0
možnosti

Připojuju se ke kolegovi níže: co je to dezinformace? Prošel jsem si web ministerstva zdravotnictví o dezinformacích. Mají tam některá tvrzení, která se ukázalo jako pravdivá. Nebo podávají takové vysvětlení, že samotné vysvětlení se stává dezinformací. Třeba tím, že uvedené tvrzení nijak nevyvrací, nebo jejich vysvětlení vyvrátila realita. Například:

Naočkovat by stačilo jen rizikové skupiny

Z vysvětlení: "Vakcinace je nejefektivnější způsob, jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie u nás i ve světě."

Realita jasně prokázala, že vakcinace nezastavila NIC. Pouze zlepšila šanci na mírnější průběh při onemocnění. Tedy dezinformaci tu šíři ministerstvo zdravotnictví.

https://koronavirus.mzcr.cz/dezinformace-o-covid-19/

0 0
možnosti

P43a52v21e26l 21P16o55n21e19c

14. 1. 2022 16:47

Díky za zajímavé statistiky. Samotný pojem "dezinformace" se bohužel stává také snadno zneužitelnou nálepkou na dehonestaci názorových oponentů.

0 0
možnosti
Foto

Proto raději používám termín "konspirace", ale někdy se těm slovům vyhnout nedá.

0 0
možnosti
Foto

Je možné prohlásit, že nadpis článku autorky celkem přesně odpovídá realitě nové české vlády Petra Fialy - a to pouhý den poté, co "horko ťažko" získala důvěru 106 hlasů Poslanecké sněmovny. ;-(

2 0
možnosti

Ty fáze "Jsem borec" a "Díra zoufalství" jsem u lidí pozoroval mnohokrát. Ale vždy pouze u emotivně uvažujících jedinců. Naproti tomu u lidí, kteří se striktně řídí fakty a emoce upozaďují, jsem nikdy nic takového neviděl.

0 0
možnosti

Jsou to zajímavé grafy. Bohužel si nedovedu představit jak pro jejich sestavení získat representativní data. Vzhledem ke své nevzdělanosti článek tedy považuji za fake.

1 0
možnosti

Bez ohledu na jakýkoliv efekt si nejsem jistý, že můj pohled na svět je správný.

No a co s tím?

Nemám mít raději žádný pohled na svět?

Prostě se na svět dívám svýma očima a z toho vychází můj pohled na svět.

Inu - žádné jiné oči nemám...

1 0
možnosti

V článku jsem bohužel nikde nenašel definici, co je vlastně dezinformace, což článek značně relativizuje. Zvláště za poslední dva roky se totiž mnoho názorů původně označovaných jako "dezinformace" stalo postupně realitou a ukázalo se tedy, že ve skutečnosti to dezinformace nebyly a dezinformacemi naopak byly názory opačné, často většinové. Nabízím tedy definici, která podle mého docela odpovídá realitě: Dezinformace je jakýkoliv zásadní názor který se liší od zásadního názoru hodnotící osoby nebo zásadního názoru osoby (instituce), které dotyčná osoba důvěřuje. A taky tedy samozřejmě názor, jehož neprávnost se dá nezvratně dokázat, což jsou však bohužel velmi řídké případy... Jde tedy nejčastěji o osobní názor každé osoby a snahy o zevšeobecňování těchto osobních názorů jsou jen pokusy o manipulaci s veřejností. Navíc míra toho, jak určitý názor splňuje definici pro pro "dezinformaci", se může během definovaného časového úseku zásadně měnit. Tato definice však článek relativizuje rovněž...

5 0
možnosti

Dezinformace je lež. Žádnou komplikovanější definici nepotřebujete.

3 0
možnosti
  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4247x
Jsem učitelka a výtvarná umělkyně. Mám ráda humor, píši fejetony, povídky a příběhy ze života. V poslední době píšu také o závažnějších tématech, jako jsou dezinformace, hoaxy a hlavně jejich příčiny. Velmi mě trápí současná situace - vzrůstající agrese lidí vůči zdravotníkům, přátelé, kteří se zamotali do sítě konspirací a nedokážou se z ní dostat ven... V mých článcích můžete očekávat srovnání aktuálních událostí s historií, často vycházím i z průzkumů veřejného mínění nebo oficiálních statistik.

Seznam rubrik