Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

strycek-Joe Ltd.

29. 7. 2011 8:50
Jste obézní

pane Zemane a brzy již možná lékaře budete potřebovat. Pak Vám spadne hřebínek a na šetřit se v nemocnici bude na Vás R^

0 0
možnosti
C

comm

29. 7. 2011 7:33
Zdravotnictví už klade odpor.

Proč by o nákupu přístrojů do nemocnic měl rozhodovat na státní úrovni nějaký Hlavní chirurg, Hlavní anesteziolog, Hlavní neurolog? Přijde mi to naprosto stejné jako by o nákupu počítačů do firem rozhodoval na celostátní úrovni Hlavní IT expert, o nákupu aut Hlavní vedoucí dopravy a o nákupu soustruhů Hlavní výrobní expert (ředitel). Nemocnice by si měla sama rozhodnout jaké zákroky (kromě běžných) bude provádět (a z toho plyne potřeba přístrojů). Přesně tohle je házení odpovědnosti na někoho jiného a vytváření prostoru pro korupci.

0 0
možnosti
PH

petrph

29. 7. 2011 8:51
Re: Zdravotnictví už klade odpor.

Jenomže, ta každá firma si o počítačích rozhoduje čistě za svoje peníze, respektive ze svého příjmu. Kdyby každá nemocnice dostala "natvrdo" nějakej rozpočet (třeba podle počtu lidí ve spádové oblasti), plus měla svoje příjmy z léčebných výkonů od pojištoven, ať si klidně management rozhoduje jestli za ty peníze chce akutní lůžka, zaplatit kvalitního chirurga,nové oddělení nebo nákup přístrojů za miliony, nebo se koupí řediteli nový fáro. Teda ono to zase  jedno není, protože jejich účelem není zisk, ale léčení pacientů..

Jenže současný systém je dost nepřehlednej.Nemocnice nedostávají pouze za odvedené výkony, ale od zdravotních pojišťoven poměrně velký vyjednaný roční paušál jen tak na provoz, potom dostávají další velké peníze od svých provozovatelů, ať krajů či státu, s výší těhle peněz od provozovatelů právě na investice, tedy nové pavilony, přístroje, se dá přes kulichy zvyšovat......

0 0
možnosti
P

primář

29. 7. 2011 0:45
Normální konkurence Vám nic neříká pravicový pane řediteli?

S hrůzou si čtu názor ředitele, který šmahem obviňuje doktory z toho, jak chtějí za mrzké všimné farmaceutických firem ( tužky, bločky atd.) jezdit na zajímavé dovolené. Ano, i já jsem byl na mnoha zahraničních odborných kongresech, které mi hradily tyto firmy. Farmaceutické firmy drží vzdělanost  našich lékařů na světové úrovni. Rozhodně ne systém. Úplně by stačila čistá konkurence. Kdo nabídne lepší cenu za předem definovanou péči, ten přežije. Kdo ne ať umře. Podle mě by první umřely pražské kliniky. Nevymýšlejte vymyšlené. Je to jednoduché. Jen by se do toho těm, kteří kradou opravdu ve velkém ( a doktoři to vážně nejsou) muselo chtít. A jak jste sám řekl, bude odpor.  Vás bohužel neznám, proto Vás osobně neobviňuji. Ale věřte mi, ryba smrdí od hlavy. Jestli s tím něco chcete udělat, jediná cesta je průhlednost a volná konkurence. Ne limity, paušály, superodborníci. Světlo na konci tunelu? Hezký den.

Petr Volšanský

0 0
možnosti
MH

kolos.veliky

29. 7. 2011 7:10
Re: Normální konkurence Vám nic neříká pravicový pane řediteli?

Pane doktore, o Vás autor píše. Poznáváte se? Bylo přece jasné, že lékaři o reformách mluvili jen při pochybné akci D-O, kdy jim šlo o peníze. Tehdy všichni věděli, kde je problém. Jakmile jste dostali přidáno a ministerstvo chce ten problém řešit, najednou si začnete zase bránit svoje výhodičky a penězovody.

Souhlasím s autorem. Reforma zdravotnictví je nutná a je potřeba zabránit zbytečnému rozhazování peněz. A je potřeba jmenovitě ukázat na ty, kterým vyhovuje korupce ve zdravotnictví - všimné za nákup zbytečného a předraženého přístroje, všimné za předepisování léků, všimné za přednostní ošetření, všimné za všechno.

0 0
možnosti
CC

cekon

28. 7. 2011 20:44
Problém není v nápadech

problém je v našich nomenklaturních stranách prorostlých rakovinou korupce. Můžete mít jakýkoujoliv geniální myšlenku,ale nikdo si jí ani nevšimne. Nepřipomíná Vám to naši komunistickou minulost?

0 0
možnosti
Y

Yarda.

28. 7. 2011 20:20
Proč by měli předepisovat lacinější léky,...

Stalo se nedávno:

Ministerstvo schválilo, který lék z určité skupiny bude bez doplatku, na ostatní jsou doplatky dost mastné. Lékaři jej začali předepisovat, zásoby se vykoupily a než zahraniční výrobce zařídí zvýšené dodávky, lék nebude a lékaři musí předepisovat ty drahé. Ono pokud výrobce zásobuje celý svět, tak se nemůže obratem zařídit podle toho že nějaké ministerstvo v nějaké pidizemičce (kde to vlastně je?) vydalo nějakou vyhlášku.

0 0
možnosti