Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemanův Matrix - Opoziční smlouva Reloaded

Prezidentská volba z tohoto víkendu ukázala, že společenský marasmus desítek let komunismu si ještě bude vybírat svou daň pěkně dlouho. Jak před volbami vylezl Vašík Klausů a Mirek Topolánků, říkal jsem si, že se něco děje. :)

Tak jsme v tom zase, přátelé. Po několika minulých volbách by někdo mohl mít pocit, že jsme se konečně vypořádali s politickou minulostí dekadentních 90. let. Tedy dob opozičních smluv a podobných politických prasáren. ODS dostala ve volbách vysvědčení “Neprospěla”, ČSSD v mírném závěsu také. Duchovní otcové stran, gumáci Klaus se Zemanem, měli našlápnuto na politický důchod. Kéž by jim doživotní renta a další prebendy ex-prezidenta stačily a skutečně do toho důchodu odešli.

Prezidentská volba z tohoto víkendu však ukázala, že společenský marasmus desítek let komunismu si ještě bude vybírat svou daň pěkně dlouho. Už jak před volbami najednou vylezl Vašík Klausů a Mirek Topolánků, říkal jsem si, že se něco děje.

Mirek nakonec se svým heslem, něco ve smyslu Za svobodu (Dalíka) má smysl bojovat, spíše potěšil milovníky cirkusových manéží. Vašík Klausů nicméně na to šel, společně s Václavem ml., opravdu ale opravdu lišácky. Nejprve jsem tedy vůbec nepochopil, komu vyjádřil podporu, jestli “prázdnému a falešnému Topolovi” nebo kamarádovi gumákovi Milošovi. Pak se začal odkopávat a i Vašík ml. se začal zviditelňovat různými více či méně střízlivými příspěvky na facebooku. Prostě Miloš, protože.. Miloš je nejlepčííí. Tady jsem si právě hned vzpomněl na opoziční smlouvu a začínalo mi svítat.

Bohužel, od konce ledna tu o pár procentních bodíků máme zpátky tyto dinosaury v plné parádě. Trochu starší, ale zase pravděpodobně s novým, podstatně delším seznamem těch, se kterými si chtějí vyřídit účty. Nejen, že je vlastní strany koply do zadku (ODS dokonce urazila Václava ml., protože ho nechtěla za předsedu), ale samotné volby určitě vygenerovaly plno materiálu na “mazání čísel z mobilního telefonu”.

Naše společnost je nemocná a ryba bohužel vždy smrdí od hlavy. Máte strach vyjet na silnici, protože lidi jakoby přestali dodržovat předpisy. V rozhlase se mluví sprostě, na volebním večírku prezidenta mlátí novináře pěstmi, podporovatelům jiných politických kandidátů se vyhrožuje málem smrtí (Petr Janda a další).. Není to dobrá zpráva o stavu společnosti. Když pominu to, že jsme na mezinárodní scéně zase klesli někam mezi banánové republiky, je mi z toho tak nějak generálně smutno.

Zejména proto, že pro naše děti to není dobrý návod, jak se starat o demokracii. A bude velmi důležité, aby se právě to naše děti naučily zatraceně dobře. Není totiž nic snazšího, než demokracii zničit. Aby totiž demokracie moderního typu fungovala, musí být morálně a psychicky zdravá. Tak doufejme, že ještě včas stočíme kormidlo a ukážeme světu, že tady nežijí jen důchodci a staré struktury, ani jen teenageři a hipsteři, ale také celkem normální lidé, kteří chodili nějakou chvíli do školy a umí odhadnout, kdo je straší lacinými kabaretními triky a kdo nabízí změnu a slušné minimum pro návrat mezi civilizované země.     

Dejž to Pánbůh.

Amen.

Autor: Marek Volf | neděle 28.1.2018 10:17 | karma článku: 15,09 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Marek Volf

Re: Jednotka podrazáctví = 1 Hašek

Rád bych zareagoval na blog kolegy Potoczného o jednotce podrazáctví 1 Hašek. (viz http://potoczny.blog.idnes.cz/c/373140/Jednotka-podrazactvi-1-Hasek.html) Myslím, že navrhovaná jednotka 1 Hašek je zbytečně veliká a tudíž nepraktická. Navrhuji používat menší jednotku, která stačí pro běžné české situace a to nechť je 1 μHašek (mikroHašek).

30.10.2013 v 15:10 | Karma: 18,52 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Marek Volf

Modrý, nikoliv zelený Bosák - rozhovor V. Klause a J. Bosáka

V mediích se spekuluje, co se to událo mezi Jaromírem Bosákem a Václavem Klausem. Českým radioamatérem byl údajně zachycen přímý rozhovor těchto dvou českých hláškařů

19.6.2012 v 17:40 | Karma: 35,22 | Přečteno: 7068x | Diskuse| Ostatní

Marek Volf

ME2012: Postup ze skupiny je Pyrrhovým vítězstvím pro český fotbal

První věc – obrovská gratulace českým fotbalistům. Chlapci dokázali, že nejen umí hrát fotbal, ale když chtějí, umí ho hrát velmi dobře a se srdcem! To se cení! Díky, chlapci! Ale..

17.6.2012 v 8:25 | Karma: 25,20 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Sport

Marek Volf

Parkanová – politická objednávka?

Petr Gazdík (TOP09+STAN) se nechal slyšet, že obvinění Vlasty Parkanové za letadla CASA vypadá na politickou objednávku. Údajně také proto, že policie potřebuje kauzu nějaké jiné strany než ČSSD, aby kauza Davida Ratha nevypadala jako politická objednávka... Nepřijde vám to komické?

14.6.2012 v 14:25 | Karma: 22,66 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní

Marek Volf

Návrh: Parlamentní protikorupční cestovka

Všichni víme, že být poslancem nebo senátorem je super příležitost poznat cizí kraje a užít si luxusu na cestách hrazených z eráru. Cílem je údajně podpora vztahů s jinými národy, případně podpora obchodní spolupráce. Parlament na to má hezký budget. Vštšina cest je ale zcela zbytečných a je to spíše taková další dovolená, kde má poslanec vše hrazeno a nikdo po něm nic nechce. Navíc má diplomatické výhody, a tak podobně.

11.6.2012 v 6:49 | Karma: 13,22 | Přečteno: 549x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:06

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
Hrdý táta dvou synů a manžel skvělé ženy. Psát budu o všem, co si to zaslouží. Ale v rámci šetření času vás čtenářů nebudu psát zas tak často :)

Seznam rubrik