Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejen solárníci pobírají tučné dotace.

Města, obce, Kraje, školy, školky, zemědělci, výzkumné ústavy, velké firmy, neziskovky, školící agentury .......

Všichni jsou přisáti na tento cecík hned jak to bylo možné a jn tak se jej nepustí.

Je však pravda, že letos se dotační pravidla překopávají, aby někdo na dotace už nedosáhl a naproti tomu jiný mohl brát dotací tronásob.

;-(

0 0
možnosti
Foto

J25a75n 89Š64i53k

4. 5. 2022 11:59

Jádro není a nebude bůhví jak levné. Momentálně si vyžaduje velké investice, bude potřeba jaderné úložiště, což není díra v zemi, ale fakticky další elektrárna za pár miliard, atd., atd., atd.. Píšete, jako kdyby všechny miliardy z dotací měly jít někomu přímo do kapes, ale to je pěkný nesmysl. Samozřejmě, že část z nich se zase rozkrade, ale to je úplně stejné v případě cyklostezek, protože možná byste se divil, kolik někde stojí kilometr. Podstatné je, že obnovitelné zdroje jsou do budoucna jediná správná cesta, byť to bez dotací ZATÍM nepůjde. Hezký den

0 0
možnosti

"Problém je realita."

Přesně. ;-D

1 0
možnosti

Dočetl jsem to k "soláry vyrábí jen a pouze když svítí sluníčko. A zároveň tedy zrovna nemrzne, protože v mrazech nevyrábějí, ani když svítí."

Je vidět, že o fotovoltaice toho moc nevíte, jinak byste něco takového nikdy nemohl napsat. V mrazech fotovoltaika vyrábí naopak víc než v létě, protože panel je mnohem lépe chlazen a s rostoucí teplotou panelu obecně klesá jeho účinnost.

Důvody nepoužitelnosti fotovoltaiky v zimě jsou jiné:

- krátší dny

- slunce nízko nad obzorem (špatný úhel pro většinu instalací)

- velká oblačnost (nejhorší je klasické zimní šedivo, kdy ani nepoznáte, kde se slunce zrovna nachází)

- případně ještě zapadání panelů sněhem, i když to zase v ČR takový problém nebývá

Takže když uvážíte tyhle důvody, tak těch pár vzácných chvil, kdy u nás v zimě zároveň mrzne a zároveň svítí slunce, už to holt nevytrhne.

1 0
možnosti
Foto

Můj zeť instaloval ve sklepě obrovské nádoby, kde ohřívá vodu proudem z panelů. Tu pak používá v noci na topení. Protože zima skoro nebyla, vyšlo mu, že jen tu a tam některý den nenaakumuloval dost energie na noční topení. Ukazoval mi naměřené grafy. Prakticky v noci se spotřebuje jen pár desítek W na osvětlení a pod. Uvidíme, jak bude příští zimu. Nicméně je to řešení, které by chtělo doplnit jen akumulátory. A hlavně, topení plynem ho už nemusí tížit.

Pana autora neberte vážně, on jde na vše moc zhurta. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik