Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

laduk

1. 2. 2012 10:06
hm..

Tak krádež není úplně košer, to je úpadek :-)

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 2. 2012 7:31
je to složité

Protože nejde o statické vztahy ale dynamické procesy fungující proti sobě. Řekněme že kdysi skutečně uživatelé nebyli ochotni platit třeba 6-5 stovek za hudební CD či filmové DVD, tak si je začali kopírovat a distribuovat přes internet a mají to zadarmo-.Ovšem, zase si na to zvykli, a dneska většina z nich, nebyla ochotna ani platit nějakou reálnou cenu,třeba 200 Kč.Otázka je,, co by se stalo, kdyby se povedlo zlikvidovat internet a kdo by chtěl, musel by si kupovat DVD zase v obchodě. Viděl bych to a ani prodejci by v zájmu zákazníků nesnížila ty ceny na 200,ale protože by měli zase monopol, tak zvedlyiceny třeba na 1 000.

V showbyznyse totiž nefunguje přímo konkurenční prostředí,neboť prodává výlučné zboží. Jestli chce člověk poslouchat Vondráčkovou, tak to že mu konkurence nabízí Zagorovou i za poloviční cenu nic neřeší.

0 0
možnosti
A

Alfie

1. 2. 2012 11:19
Re: je to složité

Bohužel už není ve hře jen cena, ale samotná nabídka, tedy sortiment. Internet totiž lidem nedal jen možnost sdílení filmů a hudby, ale také sdílení informací o nich. O existenci filmů, seriálů a hudby víme často dřív, než jsou dokončeny. A pochopitelně, když nás zaujmou, těšíme se na ně. Výmysly typu dělení světa na regiony, omezené dostupnosti některých děl v tom či onom regionu, časově odstupňované premiéry, regionálně omezená možnost on-line nákupu - to všechno potencionální zákazníky otravuje! A najdou-li alternativní cestu, využijí ji a jsou ochotni za ni i rozumné částky platit.

Distributoři se musí smířit s existencí internetu a nových možností a přizpůsobit tomu své obchodní modely. Globalizovaný svět je malý a kladení překážek na cestě šíření digitálních dat je beznadějná sisyfovská práce. Používat nečisté praktiky šmírování a omezování svobody je pak obzvláště ohavný způsob, kterak zbrzdit pokrok a takoví si ztrátu svých zisků zaslouží :-(

0 0
možnosti
AB

grizzly9992004

1. 2. 2012 6:49
Krádež - nekrádež

Srovnávat internetové pirátství s krádeží auta je zcestné. To spíš s krádeží rohlíků na krámě, ale ani to nesedí. Při tom okradete prodavače, ale ne výrobce. Když obchodník přestane z toho důvodu nabízet pečivo, protože na něm prodělává díky krádežím, budou lidé bez pečiva a pekař zkrachuje. V tom je jistá podobnost s tvůrci hudby, či filmů. Jestliže si je lidé nekoupí nebo na ně nepřijdou do kina, zkrachují autoři filmů, či hudby a budeme holt bez této části kultury. Maximálně bude suplována nějakou samodoma slepenou pseudoprodukcí s nulovými pořizovacími náklady, kterou se budou autoři ukájet jen pro své vlastní ego. Smutný výhled do budoucna. Ono lidem nedochází, že za vatvořením nějaké hudby nebo filmu je spousta lidské  práce a vynaložených prostředků, bez kterých to prostě nejde, stejně jako za výrobou toho zmiňovaného auta.

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 2. 2012 7:40
Re: Krádež - nekrádež

No - řekněme že budeme bez té části kultury určené pro distribuovaný prodej - tedy přes kina nebo DVD, Jinak se kultura může vyvíjet dál, jen musí najít jiné cesty prodeje. Dneska už dejme tomu vidíme že TV společnosti si pro své vysílání natáčejí určitou část programů-od zpráv přes reportážní pořady, reality show, ale i hudební a zábavní pořady, vlastní seriály, klidně i filmy..

0 0
možnosti
MF

falm

1. 2. 2012 1:56
Vidíte to pouze prvoplánově zkresleně

Ano, rozumná kvalita za rozumnou cenu. Klausova neviditelná ruka trhu to údajně vyřeší.

Jenže Vy vidíte jen jednu stranu mince. Směrodatná je pro Vás Valve - což je možná významná a pro Vás cenově i obsahově přijatelná firma, jenže...

Jenže V PROVNÁNÍ S VELKÝMI FIRMAMI to je prostě jen nějaká internetová firmička s omezeným okruhem uživatelů. Svůj produkt nabízí virtuálně. Nemá náklady na distribuci, logistiku, reklamu, merchandising... o vývoji nemluvě. Celosvětově. Porovnejte si ji třeba se Sony. Myslíte si, že by např. kmihy, filmy a hry  Harry Pottera měly pod taktovou Valve takový úspěch? V tom srovnání je Valve prostě nula. A Sony se brání - chce svoje náklady zpět i vydělat, že?

A je hezké, že si berete do úst zrovna Valve, která zažalovala Sierru pro porušení práv fy Valve s prodejem jejích her do internetových kaváren. ;-D Na to mi stačilo jedno googlnutí a kliknutí na Wikipedii.

0 0
možnosti
MP

Vrah

1. 2. 2012 2:06
Re: Vidíte to pouze prvoplánově zkresleně

Klausova neviditelná ruka trhu by fungovala, pokud by ji nemrzačily právě takové zhůvěřilosati jako ACTA a další přemrštěné ochrany autorských práv. Pokud by vše záleželo jen na oné neviditelné ruce, výrobci (resp. prodejci) by zkrátka byli touto rukou donuceni zlevnit. Jasné jak facka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Jsem studentem žurnalistiky na Palackého univerzitě v Olomouci, fanoušek Fantasy a Metalu.

Seznam rubrik