Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BK

Bauglir

28. 10. 2009 17:30
Svoboda

Víte co mně nejvíce pomohlo v chápání svobody? Zapomenout na to, že to je abstraktní pojem a vzít svobodu jako svůj nejdůležitější majetek. Skutečně mám na mysli majetek. Zkuste si představit různé majetky fyzické (mobil, cigareta, auto sekačka, dům), zkuste popřemýšlet o výkonu práv nad těmito majetky, jak a proč Vás kdo omezuje, jak můžete Vy ostatní omezovat tímto výkonem. Zkuste popřemýšlet, co pro Vás znamenají, kdy a komu jste ochoten je půjčit, kdy a komu a za co jste ochoten je prodat...

Mě tato změna paradigmatu hodně pomohla při chápání konceptu svobody.

0 0
možnosti
PB

kybernetik

27. 10. 2009 23:27
Souhlasím, se svobodou to není jednoduché

Ač mladý, tak přemýšlivý. Svoboda není zvůle, jak si to někteří vykládají. Člověk má skutečně přírodou danou volnost, rozhodnout se k obecnému zlu nebo k obecnému dobru. Chtíče a hamounství ho tlačí k rozhodnutím, která podporují jeho osobní profit. Svědomí nás tlačí k profitu obecnému.:-) 

0 0
možnosti
P

PetraHor

27. 10. 2009 23:17
to se nedá číst,

natož pochopit8-o

0 0
možnosti
MM

Cejky

28. 10. 2009 8:44
Re: to se nedá číst,

Částečně souhlasím. :-) Snažil jsem se to koncipovat jako polo-filozofické zamyšlení nad svobodou. Jedná se o první text takového rázu, který jsem napsal, ale i tak si myslím, že se z toho dá vytáhnout, co jsem tím chtěl říci. ;-)

btw: Když ve škole rozebíráme filozofické texty, které jsou mnohdy mnohem těžší na pochopení, tak si vezmeme papír, vypíšeme si slova, která jsou podle nás důležitá. Poté pečlivě přečteme každý odstavec a pokusíme se na papír vypsat zkratovitě a vlastními slovy, co to znamená. Když si poté po sobě přečtete svůj vlastní výpisek a poznámky, snáze pochopíte o čem to bylo. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1230x
Jsem bývalý student osmiletého gymnázia v Rožnově pod Radhoštěm a současný student VUT FIT v Brně na rok zaměstnán v CERN. Čas od času cítím potřebu vyjádřit se k nějaké společenské, kulturní, politické, či technické otázce a tak napíši na dané téma text, kde se snažím prezentovat svůj pohled na věc a problém většinou rozeberu z více úhlů pohledu.

Seznam rubrik