Lekce "mlátička"

Není pochyb o tom, že ostatní politické strany se v oblasti politického marketingu mají od ANO co učit. I mistr marketér se ale někdy utne.

Nedivím se, že po té co se ukázalo, že lidem nevadí jako premiér bývalý agent STB, který zneužívá média a je vyšetřován za dotační podvod, reakci veřejnosti na jmenování komunistické mlátičky předsedou komise pro kontrolu GIBS soudruzi z ANOfertu poněkud podcenili.

Bureš je sice dostatečně slizký, aby z celé nepříjemné situace vyklouzl, ale ukázalo se, že apatie veřejnosti je sice značná, nikoli nekonečná. Komunista Zdeněk Ondráček již oznámil, že sám odstoupí (jinak by byl zřejmě odvolán).

Já v tom vidím naději, že ještě nejsme jako společnost úplně ztraceni. Otázkou je, jestli jmenování Ondráčka bylo už prostě přes čáru, nebo to byla ona pověstná poslední kapka. Mnohem vážnější je totiž podle mne probíhající puč ve státní a veřejné správě. Já plně souhlasím, že systém je potřeba očistit, ale mám prostě určité pochybnosti, když justici a policii chce očisťovat trestně stíhaný člověk a hospodaření státu největší příjemce dotací v gigantickém střetu zájmů. Ještě více se mi nelíbí, že je Bureš natolik pragmatický, že mu nevadí vláda opřená o zastydlé navždykomunisty a bizarní skorofašisty.

Bureš nemá žádnou vizi natož ideály, má „jen“ PR experty. Pevně proto doufám, že nešlo jen o jednorázovou akci, ale o první projev probuzení veřejnosti. Ať se nám to líbí nebo ne, ANOfert vyhrál volby legitimně a s velkým náskokem. Nechť tedy vládne, ale v rámci zaběhlých všeobecně uznávaných demokratických zvyklostí. „Akce mlátička“ ukázala, že tomu můžeme všichni svou aktivitou na ulici či sociálních sítích přispět. Bureš a jeho poradci totiž veřejnosti naslouchají, v tom je jejich síla i slabost. Neprosazují něco proto, že to považují za správné, ale protože je to obchodně výhodné. Politika je produkt, volič zákazník, zbytek je marketing. Pokud bude veřejnost letargická, budou si dělat, co budou chtít, pokud se bude ozývat, budou muset našlapovat zlehka. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcel Gondorčín | úterý 6.3.2018 17:10 | karma článku: 22,23 | přečteno: 656x