Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD – kam s ní?

V různých diskuzích často narážím na myšlenku, že klasické dělení na pravici a levici je překonané, že sociální demokracie již splnila svoji historickou úlohu a do budoucna není potřeba.

Já se domnívám, že to není pravda. Ano máme zaplaťpánbůh demokracii, máme štědrý sociální systém, bezplatné školství a zdravotnictví. Ale sociální demokracie je tu jednak proto, aby tyto výdobytky hájila, jednak proto, že její historický úkol neskončí nikdy. V každé i té sebedokonalejší společnosti budou totiž vždycky vedle lidí silných, bohatých a chytrých také lidé slabší, chudší a hloupější a já věřím, že ti první by se neměli povyšovat, ale měli by těm druhým pomáhat. Ale pozor, pomáhat neznamená uplácet! Pomáhat znamená odstraňovat bariéry a znevýhodnění, zajistit všem co nejspravedlivější podmínky k tomu, aby si mohli pomoci sami. Pokud někdo upadne, musíme mu pomoct postavit se na vlastní nohy, ne ho vzít do vleku a do konce života táhnout. Tím totiž nikomu nepomáháme, tím pouze problém prohlubujeme a přenášíme do dalších generací. Sociální systém musí být pouze pro potřebné, kvalitní a bezplatné školství i zdravotnictví pro všechny! Je mi fuk jak to mají v jiných zemích, USA nebo v Rusku, Česko je jednou z nejvíce rovnostářských společností na světě a tak by to mělo i zůstat. Každý má právo na důstojný život. Důchodci mají za svou celoživotní práci právo na důstojné stáří, mladé rodiny mají právo na dostupné bydlení a kvalitní služby pro děti. Všichni pak mají právo na důstojné pracovní podmínky a spravedlivou odměnu za odvedenou práci.

ČSSD není ani nemá být stranou pro všechny. Strana, která se snaží zalíbit všem, riskuje, že se přijde o svou tvář, o to co jí odlišuje, o důvěryhodnost, náplň, smysl. ČSSD není a ani nemá být národoveckou stranou – určitě může získat nějaké hlasy, pokud se postaví „diktátu Bruselu“ a strašlivé hrozbě islamizace, ale vždy budou existovat strany, pro které je toto téma stěžejní, a které s ním umí pracovat lépe. ČSSD nesmí být stranou jednoduchých řešení pro jednoduché lidi.

Jestliže přichází o členy, sympatizanty i voliče, není to tím, že by sociálnědemokratická myšlenka ztratila na atraktivitě, vždyť solidarita a pomoc druhým bude přeci vždycky sympatičtější než egoismus a sobectví. Není to tím, že by nereagovala na aktuální problémy a působila nejednotně. Zatímco jiné strany se mohou točit jako korouhvičky dle nálad ve společnosti a rad marketingových expertů, sociální demokracie musí zůstat pevná a věrná základním ideálům, které jí stvořily, a díky tomu si v ostatních otázkách může dovolit názorovou pestrost, která jí nebude oslabovat, ale obohacovat a posilovat. Dnešní mediální společnost přeje silným osobnostem, ale není to ani dlouhodobá absence charismatického vůdce, co jí přivedlo do dnešní krize. Tou hlavní příčinou je absolutní ztráta důvěryhodnosti – minimálně od doby Stanislava Grosse už nikdo nevěří, že to ČSSD „myslí upřímně“, že opravdu chce pomáhat, a už vůbec, že při tom postupujeme s péčí řádného hospodáře. Díky svým minulým úspěchům se ČSSD obdobně jako před tím ODS stala výtahem k moci, vlivu a penězům, základnou pro kariéristy, cílem korupčníků. Ve straně postupně klesal počet a zejména vliv autentických sociálních demokratů vůči prospěchářům a technokratům. Ze strany pro masy se stala takřka uzavřená společnost. Každá strana je přitom jen tak kvalitní, jak kvalitní jsou její aktivní členové, zejména ti, kteří se podílejí na správě věcí veřejných a komunikaci s veřejností. ČSSD ale přestala o nové členy, kteří by mohli narušit zajeté (ne)pořádky stát, vnitrostranická diskuse se z roviny ideologické přesunula do roviny technokratické. Obávám se, že minulý sjezd na tom nezměnil vůbec nic. Všichni, včetně nového vedení se shodují, že obroda strany je nezbytně nutná a nepochybně bude dlouhá a bolestivá. Přesto však dosud nezačala a vesele je v přímém přenosu ukazována agonie umírajícího.

Zabránit vzniku vlády ANO opřené o antisystémové strany je jistě bohulibý čin, nicméně pokud ČSSD opravdu vstoupí do vlády s usvědčeným agentem STB a z podvodu obviněným Andrejem Babišem navzdory tomu, že to ještě nedávno veřejně odmítala a její volební kampaň byla jedním velkým antibabišem, přijde o ten malinký, dnes již takřka nepatrný zbytek důvěryhodnosti, který jí zbyl. Je to nevýhodné strategicky a nepřijatelné eticky. Je to chyba. Statistické průzkumy naznačují, že katastrofální výsledek z posledních voleb nemusí být ještě tím absolutním dnem, v příštích volbách se do parlamentu nemusí ČSSD dostat vůbec. Je ale otázkou, jestli by čtyři roky mimo sněmovnu neprospěly obrození strany více než kanibalské objetí s ANO a komunisty. ČSSD se přeci nemusí starat o prosazování nejvíce líbivých částí volebního programu, ten jí dávno ukradlo ANO spolu s voličskou základnou a uplácet voliče teď bude ona. Rozhodně by se měla také bránit spolupráci s KSČM, protože ideová podobnost je jen zdánlivá. KSČM, stejně jako před tím KSČ totiž není a nikdy nebyla stranou komunistickou, a tedy primárně levicovou, ale stranou ruského imperialismu. Od jejich ochočení ve 20. letech 20. století vůbec nezáleží na tom, kdo v Rusku vládne, vždy tu budou od toho, aby mu poslušně sloužili, často (vlastně téměř vždy) proti zájmům vlastního státu i lidí, které tvrdí, že v politice zastupují.

Boj ČSSD o ministerská křesla byl vzhledem k bídnému zisku hlasů jistě více než úspěšný, nicméně nezaujatému pozorovateli mohl možná až příliš připomínat boj divé zvěře o koryta. Vzhledem k tomu, že ani tak nebude mít vláda nadpoloviční většinu, nejsou tato křesla ničím jiným, než úplatkem za užitečnou stafáž a legitimizaci dalšího úpadku politické kultury, která u nás ani tak příliš vysokou úroveň neměla. ANO vyhrálo volby, nebude mi tedy vadit, když bude vládnout, ale velmi by mi vadilo, pokud by vládla s ČSSD v roli užitečného idiota po svém boku. To si strana s historií ČSSD přes všechny své hříchy nezaslouží. Ve vnitrostranickém referendu budu proto hlasovat proti vstupu ČSSD do vlády.

Autor: Marcel Gondorčín | čtvrtek 17.5.2018 16:27 | karma článku: 15,76 | přečteno: 449x
  • Další články autora

Marcel Gondorčín

Babiš není tak špatný, to my ANO!

Vím, už píšu v podstatě jen o něm...ale o čem jiném psát než o slunci našem jasném, které vše ostatní přesvěcuje a činí nepodstatným?

24.4.2019 v 0:15 | Karma: 37,74 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Vítězný Andrej v pasti

Komunální volby skončily, ale nastává druhá neméně důležitá fáze, fáze vyjednávání a tvorby koalic. Jak samotné volby, tak i tato druhá fáze jasně ukázaly mantinel Babišovi moci.

10.10.2018 v 7:00 | Karma: 29,14 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

1968 a 2018 - (ne)poučení z krizového vývoje

Dnes si připomínáme významné výročí. Nechci nosit dříví do lesa a rozebírat to, co je všeobecně známo a co jiní popisují jistě fundovaněji. Místo toho se zamýšlím nad tím, jak nás tato událost ovlivnila a stále ovlivňuje.

21.8.2018 v 7:06 | Karma: 20,45 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Žoldák nebo hrdina NATO je naše rodina

Jak bývá v poslední době zvykem, i tragická smrt našich vojáků v Afghánistánu rozdělila veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Z děr opět vylezli trollové a naši fašističtí i komunističtí politici se událost snaží patřičně zneužít.

9.8.2018 v 16:15 | Karma: 35,40 | Přečteno: 3817x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

O prorocích a spasitelích, aneb jak vzal Tomáš Klus na sebe naše viny

Řada z nás pracuje pro lidi, se kterými nesouhlasí, či si jich neváží a dělá věci, které jsou v rozporu s naším přesvědčením a to proto, že nic není jen černé a bílé, protože se se nějak musíme živit, kvůli kariéře, kvůli pohodí.

26.7.2018 v 12:22 | Karma: 38,86 | Přečteno: 5797x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1430x
Jsem Tachovák žijící v Plzni. Nenapravitelný levičák, katolík a včelař. Zabývám se vzděláváním a zaměstnaností, ale jako většina z Vás i já rozumím všemu. 

 

Seznam rubrik