Kdo ochrání český sport před Dobešem?

Exministr Josef Dobeš, symbol úpadku českého školství, masových studentských nepokojů a oklešťování akademických svobod ve vládě Petra Nečase, se po své neúspěšné misi v oblasti vzdělávání nadechuje k dalšímu drtivému náletu – tentokrát se rozhodl zmobilizovat své „schopnosti“ v oblasti sportu. 

Všichni přátelé sportu, třeste se a mějte se na pozoru!

Pokud si někdo myslí, že Josef Dobeš zpytoval po své ministerské rezignaci svědomí a poučil se z chyb, pak jeho naděje vezmou za své po přečtení Dobešova rozhovoru pro MF Dnes (14.11.2012), který je plný mýtů a lží.

Jednou z nich je Dobešovo tvrzení, že na MŠMT šetřil veřejné peníze. Možná tím nezařazený poslanec myslí, že zoufale šetřil svou erudicí a schopnostmi, protože zastavené peníze z fondů EU, podivné projekty a ještě podivnější zakázky na právní služby představují desítky a stovky milionů korun, které se za Dobešovy éry vyhazovaly z okna ven.

Další Dobešovo tvrzení pro MF Dnes o tom, že zařízl spuštění státních maturit je téměř úsměvné - Josef Dobeš skutečně cosi zařízl, ale bylo to české školství - státní maturity i přes varování ČSSD a odborníků totiž spustil, daňové poplatníky přišel jeho experiment na neuvěřitelných 1,5 miliardy korun - v sousedním Slovensku byly státní maturity 10x levnější!!

Faktem zůstává, že Josef Dobeš ve funkci ministra školství, mládeže, tělovýchovy a sportu pro oblast sportovců mnoho neudělal. Jediný jeho počin byly podivné a podezřelé projekty, kterými chtěl vytáhnout na ještě podivnější cíle peníze z EU. Ty mu jako krajně netransparentní zatrhla sama EU hned na začátku. Zároveň se choval jako slon v porcelánu a jeho "podpůrné" aktivity měly spíše efekt opačný.

Po terapii Josefa Dobeše zůstává oblast školství a vzdělávání na holičkách a poražena na hlavu – zanechal za sebou kolaps čerpání peněz z EU, rozvrácené státní maturity, nepřipravený vysokoškolský zákon, nakročil také k rozvratu regionálního a učňovského školství. Snížil dramaticky platy nepedagogům a připravil takovou změnu financování škol, po které zůstane v mnoha vesnicích a malých městech po místní škole jen prázdná budova.

Mám vážné obavy, jak velká díra zůstane po Dobešově terapii v oblasti českého sportu. Je smutným faktem, že pro svůj mandát sportovního odborníka a vládního spojence pro tuto oblast má Josef Dobeš tu nejvyšší možnou kvalifikaci – poslanecký hlas, který je oním stoprvním jazýčkem na misce bytí a nebytí vládní koalice. S podporou Petra Nečase a Miroslava Kalouska za zády, tak Josef Dobeš spouští frontální nájezd na české sportovce.

Kdo ho zastaví?

Jako stínový ministr školství mám proto jedno velké, dá se říci téměř vánoční přání - aby Dobeš svoji věčnost věnoval jinému oboru, než je sport. Mám neblahý pocit, že oblast školství, kterou za sebou nechal v totálním rozvratu, je dostatečným příkladem, proč se Josefa Dobeše v jeho vynucené funkci sportovního mesiáše obávat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcel Chládek | čtvrtek 15.11.2012 7:09 | karma článku: 37,01 | přečteno: 3654x