Dobeši, proč lžeš? Útočíš na rozpočty škol

Školy, resp. kraje, budou státní maturity stát až miliony korun navíc. Ve středních Čechách vystaví školy kraji jakožto zřizovateli účet ve výši zhruba 7 milionů korun. Od projektu, který byl připravovaný více jak deset let, bych očekával mnohem dokonalejší systém bez zbytečné administrativy. Ministr Dobeš navíc několikrát prohlašoval, že se školy nemusí obávat výrazných zvýšených finančních nákladů při realizaci.

Státní maturity jsou obrovským byrokratickým kolosem. Na školách se na jednoho žáka tiskne až dvacetkrát více papírů než v minulosti. Za papíry, tonery a další věci spojené s maturitou dají školy na jednoho studenta v průměru mezi osmi sty až tisíci korun. Ministerstvo školství přitom dotaci na žáka navýšilo o pouhých 50 Kč.

Faktura od krajů pro ministra

Zbytek půjde z rozpočtu krajů? Státní maturity se nebudou platit z krajského rozpočtu. Alespoň ne ve Středočeském kraji. Ať pan ministr najde ve své kase potřebné peníze na ufinancování nepřipraveného projektu. Za kraj pak vystavíme panu ministrovi finální fakturu. Přidají se i ostatní kraje?

Autor: Marcel Chládek | sobota 7.5.2011 16:59 | karma článku: 14,77 | přečteno: 1362x