Táta není to samé jako Otec.

Ano, dítě má vždy pouze jednu matku a jednoho otce. O tom není pochyb. Ale to, že dítě porodím, ze mne nedělá dobrou mámu. Stejně tak spojení spermie s vajíčkem nezaručuje dobrého tátu.  

A dítě má právo na (minimálně) dobré rodiče.

Je rozdíl být otcem, zploditelem a být tátou.  Táta je někdo, na koho se můžu spolehnout. Komu věřím. Obrátím se na něj, když mám problémy. Dobrý táta se o dítě stará od chvíle, kdy je s ním, nezačíná se svou péčí, až když je podaná žádost o rozvod. Dobrý táta nemluví hnusně o mámě. Dítěti je jedno, na čí straně je vina, dítě potřebuje být tam, kde cítí jistotu a lásku, tam, kde na něj mají čas, tam, kde se mu mohou věnovat. Dobrý táta se někdy v zájmu dítěte dokonce stáhne i do pozadí, nechá uhasit vášně. Dobrý táta ví, že ho nikdo nemůže nahradit a proto se nebojí nového partnera své ženy. Dobrý táta dělá vše v zájmu svého dítěte, ne v zájmu svém.

Jsou otcové, kteří nejsou dobrými táty. O děti se nestarají. Využívají své " otcovství " k vydírání matky svého dítěte. Někdy používají i svojí sílu, hrubá slova. Někteří pijí nebo házejí všechny peníze do automatu, jiní mají milenky...atd. O dítě se začnou zajímat ve chvíli, kdy dojde na rozvod. Najednou mají zájem, někdy na rovinu přiznají, že jim jde jen o to, potrestat ženu. Někteří jsou s rozvodem a s uspořádáním dětí smíření do doby, než si bývalá žena najde nového partnera.

Nějaký cizí chlap jim bude vychovávat dítě?

A někdy dojde na to, že se cizí chlap stane pro děti tátou, i když mají svého otce. Děti časem poznají, kdo to s nimi myslel dobře a kdo je jen zneužíval nebo jimi manipuloval. Časem pochopí, že vztahy jsou složité a ocení toho, kdo je nezatahoval do sporů.

Mám přítelkyni, jejíž muž jí opustil kvůli jiné ženě. S jejich dcerou (v době rozvodu pětiletou) se stýkal sporadicky, založil si novou rodinu, stejně jako moje kamarádka. Její nový muž se dceři věnoval. Nedávno se dcera vdávala. K oltáři ji vedli dva muži - biologický otec a táta, který není otcem. Samozřejmě, že se vše před svatbou řešilo, různé verze rozvodu, různé úhly pohledu, kdo, co a proč.
Důležité pro nevěstu bylo to, že se dva muži, pro ni dosud nejdůležitější v životě, dokázali povznést nad svou ješitnost, přestali řešit, zda je podstatnější biologie nebo výchova a k tomu oltáři ji odvedli spolu.

Je hloupé tvrdit, že tátou může být jen ten, kdo dítě zplodil. Je zlé, bránit dítěti v tom, aby mělo hezký vztah s novým partnerem své mámy. Je ubohé, prosazovat své zájmy nad zájmy dítěte.

Žádný jiný muž Vás nemůže nahradit, jestliže jste dobrým tátou. Jste-li pouze otcem, přejte dítěti tátu.

Vše, co jsem napsala, platí i opačně, pro ženy, matky a mámy.

http://marcelatobiasova.blog.idnes.cz/c/362087/Kolac-s-drobenkou-pokracovani.html

http://marcelatobiasova.blog.idnes.cz/c/361032/Neverny-David.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcela Tobiášová | pondělí 23.9.2013 11:12 | karma článku: 32,09 | přečteno: 9683x
  • Další články autora

Marcela Tobiášová

O pinďourech a pipinkách

4.6.2018 v 10:38 | Karma: 34,71

Marcela Tobiášová

Už jsi máma?

25.4.2018 v 8:19 | Karma: 34,62