Narodila se dvojčátka, za kolik si je vezmete?

Někdy před dvaceti lety Kamila otěhotněla. Od své dcery a jejího otce odešla asi po půl roce. Táta s malou Kamilkou zůstali sami.

Táta se o Kamilku staral. Začala chodit do první třídy, ale nezvládala ji. Přešla do zvláštní. Tu nedokončila. Táta nikdy nepracoval, bral nějaké dávky na sebe a Kamilku. Bydlí spolu v polozbořeném baráku po jeho matce. 

Kamilka porodila dvojčátka. Dvě holčičky. Nechodila do poradny, nikomu o těhotenství neřekla. Porodila a po třech dnech odešla domů. Děvčata nechala v nemocnici. Obě se jeví zdravé.

Otce dvojčátek neuvedla. Vzhledem k tomu, že je nesvéprávná a že je její otec jejím zástupcem, souhlas s adopcí podepsal on. Sociální pracovnice se domnívá, že je zároveń otcem i dvojčátek. Kamilka totiž nevycházela z domu, a když tak jedině s tatínkem. Nikdo k nim nechodil, neměla žádné kamarády, s nikým jiným nikdy nemluvila. 

Tatínek se se sociálkou odmítá bavit, Kamilka taky. 

Děvčata jsou v nemocnici a čekají na propuštění...KAM? 

Co s holčičkama bude? Můžou být " normální?" Najdou se rodiče, kteří si je vezmou přes všechna rizika? Je Kamila opravdu retardovaná, nebo "jen" silně zanedbaná, deprivovaná a zneužívaná? Stal se trestný čin? Neměly by se holky rovnou dát do ústavu? Nebude jim tam nejlépe? Existují testy, které už teď napoví, jak na tom holčičky budou?

Dokázali byste rozhodnout, co dělat? Odebrat devatenáctiletou nesvéprávnou dceru jejímu otci,který ji možná zneužívá? Kamila nezná jiný svět než ten její a jejího táty. Nechce s nikým mluvit.

Dokážete někoho soudit? Sociální pracovnici, která jednou za čas rodinu navštíví a neshledá nic závadného? Posudkového lékaře, který potvrdil to, že Kamila o sobě nemůže sama rozhodovat? Její učitelku ve zvláštní škole, která Kamilu nedokázala vzdělat? Kamilinu matku, která prostě utekla a nechala jí jenom s otcem? Otce, který se sám staral o dítě?  

Holčičky nejspíš půjdou k přechodným pěstounům. Pochybuju o tom, že se pro ně najdou adoptivní rodiče. Bude štěstí, když se sežene pár pěstounů, kteří je přijmou a zkusí zmírnit všechno špatné, co dostaly do vínku.

Příběhy dětí, které dostáváme do péče, nikdy nejsou veselé, ale tenhle mě zasáhl strašně moc. 

Děti nepatří státu, patří rodičům. 

Do háje, ale když jsou rodiče zrůdy, očekávám od státu, že dětem pomůže.

Vidíte to jinak? 

PS: nevymyslela jsem si ani slovo, děti se narodily před pár týdny.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcela Tobiášová | středa 28.1.2015 14:59 | karma článku: 33,57 | přečteno: 6935x
  • Další články autora

Marcela Tobiášová

O pinďourech a pipinkách

4.6.2018 v 10:38 | Karma: 34,71

Marcela Tobiášová

Už jsi máma?

25.4.2018 v 8:19 | Karma: 34,62