Diskuse

Patton

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J39a11n 76M47a51r78e41k

29. 3. 2022 17:10

Dobré postřehy pane kolego blogaři. Ten film o Pattonovi byl dle mého úsudku výborný, jenom si myslím, že ten George Scott se na to nějak nehodil. V tom filmu to byl hromotluk s hrubým hlasem, ale Patton měl spíš takový skvíkavý hlas, Patton jiná personalita, než Scott. Viděl jsem spoustu videoklipů s Pattonem, hodně dokumentů (v originále, tedy anglicky) Ve filmu se mi nejvíc líbil výstup, kde si nějaký ruský generál chtěl s Pattonem připít na vítězství. Patton mu odpověděl, že si s ním, ani s jiným ruským zk...vy synem nepřipije.

Velice zajímavá je kniha od investigativního novináře Roberta Wilcoxe TARGET PATTON..škoda že to nevyšlo česky (aspon si myslím, že ne) Tam je popsána spousta záhad kolem jeho smrti v Německu. Autor se tam zminuje o několika pokusech Pattona zlikvidovat, Zajímavé bylo, že i nechvalně známý Stepan Bandera varoval, že se na Pattona atentát chystá. Asi něco o tom věděl. Ale to by bylo na dlouhé povídání, vlastně psaní.

0 0
možnosti
JR

J97a16n 96R49á84ž

29. 3. 2022 12:56

Film o Pattonovi jsem opět s chutí a velkou pozorností shlédnul - dík ČT2. Podle mne to byl film v mnoha ohledech hodně vypovídající. Ukazoval příběh člověka s obrovským a nijak neskrývaným egem, což je vlastnost pozorovatelná u naprosté většiny lidí, kteří průměr populace svými životními i profesními úspěchy vždy předčí, jsou kvůli tomu těmi průměrnými často nenáviděni a záměrně v "rozletu" brzděni. Patton a jemu podobní lidé se moc neohlížejí na to, co si o nich někdo myslí, jdou pevně za cíli, kterých chtějí dosáhnout a proto jsou i velmi úspěšní. A to průměrní neodpouštějí, jak ukazuje i závěr filmu.

Ale v tom filmu byla i jedna moc zajímavá a do dnešní doby poučná pasáž:

Geniálně vedené operace 3.armády pod velením Pattona ve Francii mohly vést k rychlému průniku do oblasti průmyslového Porůří a ochromení Německa. Avšak byly přerušeny politickým rozhodnutím ( Churchill měl obavy o ohrožení postavení britských armád vedených jím protěžovaným Montgomerym a tím ohrožení i jeho poltického postavení v koalici), a tak s ryze politických důvodů byla rozkazem velení spojeneckých vojsk odstavena 3. armáda od zásobování a tím bylo zabráněno v jejím rychlém postupu do Německa. Tím se podle historiků jednak vytvořily podmínky pro německou "Ardenskou operaci", protože přestalo akutní ohrožení jihozápadu Německa, a také se prodloužila válka o min. tři měsíce.

Něco obdobného zažil Patton i při vstupu do České republiky, kdy mu byl přímo Eisenhowerem, na základě dohody s Rusy zakázán další postup směrem na Prahu, kde mohl být už koncem dubna 1945. Jaké následky pro nás toto ryze politické rozhodnutí amerického velení mělo, si můžeme všichni domyslet.

Dobrý článek na téma "Patton a ČSR" je na https://www.aic.cz/osvobozeni/americka-vojska-v-cechach/

0 0
možnosti
LT

L38u60d76ě92k 52T30o59n19d29r

29. 3. 2022 10:12

Nezapomenutelný je samozřejmě už samotný úvod filmu - jak obrazově, tak Pattonovým proslulým projevem, kde mluví "jak mu zobák narost".

0 0
možnosti
  • Počet článků 741
  • Celková karma 4,32
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.