Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Snažíte se vyvodit nevyvoditelné. Je to jen váš dojem.

0 0
možnosti
Foto

Máte jistě pravdu, a právě proto ani u nás neeexistuje žádná kontrolní moc. Slovo moc v souvislosti s kontrolou není ani v ústavě, ani v zákoně, ani v mém článku. Vždycky je dobré diskutovat k věci.

0 0
možnosti
JC

Dovolím si Vás ocitovat: "... jako výraz vůle ustavit kontrolní orgán nezávislý na ostatních mocích a nahradit  ...". Z této dikce nelze nevyvodit, že autor se opírá o nevyslovenou thesi "kontrolní moci". Proto jsem reagoval.

0 0
možnosti
JC

Žádná kontrolní moc není, nikdy nebyla a nikdy nebude.

O něco takového se pokoušeli v Číně, kde rozšířili montesquieovskou tripartitu na pět státních mocí - přidali právě moc kontrolní a moc zkušební (v té šlo o tradiční tisíciletý systém státních edukačních zkoušek) - a samozřejmě ani tam, v konfuciánském myšlenkovém prostředí, to nefungovalo. Jak by to tedy mohlo fungovat kdekoli jinde? Je to nepochopení podstaty dělby státních mocí: Montesquieu si to nevymyslel, on to objevil; nejde o vynález, ale o objev.

Moc vychází z lidu a lze ji rozdělit právě na podobu moci zákonodárné, určující pravidla lidského jednání, moci výkonné, zajišťující bežnou každodenní správu společnosti organisované ve stát a moc soudní, rozhodující spory mezi lidmi navzájem, mezi lidmi a mocí výkonnou a mezi mocí výkonnou a mocí zákonodárnou. Mezi těmito mocemi musí existovat systém brzd a vyvážení, aby žádná z nich nezačala dominovat nad ostatními dvěma (společenský marasmus jako důsledek dlouhodobé dominance moci zákonodárné zažíváme právě dnes).

Kontrola však žádnou mocí není. Zjišťování nějakého stavu a jeho porování se stavem zamýšlením je sice hodnotné a potřebné pro všechny procesy, nejen řízení společnosti, ale hodnotu to má právě jen pro toho, který má moc něco změnit. Kontrola je jen služkou moci výkonné, zákonodárné a eventuelně někdy i soudní. Není mocí sama o sobě.

0 0
možnosti