Vydat? Nevydat? Vydat!

Jsem voličem TOPky, s největší pravděpodobností jím budu i nadále, protože v rychlé a zázračné uzdravení ODS nevěřím a jiná podobná alternativa tu není. Přesto si myslím, že vydat ministryni Parkanovou by bylo správné.

Vyslechl jsem si na Youtube zdůvodnění ministra Kalouska proč se nedá dělat kvalifikovaný a závazný odhad ceny vojenské techniky. Je to zdůvodnění přímo z pera současné hlavy opozice, exministra Sobotky. Nemám důvod tomu nevěřit a zdá se mi to vcelku logické. Ovšem…

…nevydáním by pořád stín pochybností na paní ministryni zůstal, TOP09 by vcelku oprávněně ztratila hodně bodů u voličů a případnými argumenty o obětování koaličního politika by silně znevěrohodnili to, co se děje kolem Ratha. Dali by svojí neochotou do ruky opozici šanci vřískat o dvojím metru, o záměrné likvidaci opozice, lidem na ulici by dali další důvod k nenávisti. Může ovšem časem vyjít najevo, že paní ministryně opravdu byla ve špatném obchodu namočena, že o všem věděla a pak se TOPka může odebrat za Veverkami.

Naopak pokud bude paní ministryně vydána, má šanci dokázat svou nevinu, že šlo například o malou domů někoho z jejích podřízených, kdo připravoval materiály pro vládu, má šanci docílit toho, že bude očištěna. I když by to každopádně bylo manažerské selhání. Což už by ale neměl být důvod k trestnímu stíhání. Pokud vědomě nic nespáchala, bude to vzkaz i naštvanému národu, že tato vláda má snahu měřit všem stejně. A samozřejmě by to podpořilo i důvěru v policii a práci justice. A pokud by se ukázalo, že je na vina na její straně, bylo by její vydání dobrou ukázkou toho, že vláda myslí řeči o likvidaci korupce vážně.

Bytostně nesnáším argument, který se často používá jako vysvětlení pro šmírování lidí kamerami, ale zcela výjimečně bych s ním souhlasil: Pokud mají vláda a paní ministryně čisté svědomí, nemají se čeho bát.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dusan Makovsky | sobota 16.6.2012 9:30 | karma článku: 16,95 | přečteno: 1039x