Sociální demokrat? Ne. Dobytek

"Zatímco role katolické církve v době války není vyjasněná, řada sociálních demokratů za svoje postoje v době nacistické okupace položila život."

Tuto perlu pronesl na tiskové konferenci k odmítnutí církevních restitucí Lubomír Zaorálek.

A já mohu s klidným svědomím panu Zaorálkovi vzkázat:

Pane Zaorálku, nejste nic jiného než sprostý dobytek. Ne proto, že tak brojíte proti církevním restitucím, ale kvůli tomu, komu všemu jste se svým výrokem vykálel na hlavu.

 Ano, papež Pius XII nějak zásadně veřejně proti holocaustu nevystupoval, nezaujal vůči nacismu odmítavý postoj. Na straně druhé, díky výzvě duchovním má zásluhu na záchraně několika set tisíc Židů v Itálii. Například Židé z Říma díky církvi v naprosté většině unikli deportaci do koncentračních táborů.

Dovolte, abych Vám připomněl, že za dob nacismu byla snaha vykořenit katolickou církev a nahradit ji jakousi obdobou pohanství.

Připomínám Vám také, že v koncentračních táborech měli uvěznění z náboženských důvodů své vlastní označení, fialový trojúhelník.  A nešlo zdaleka jen o svědky Jehovovy nebo sektáře. Byli v táborech pro svou víru často šikanováni a ponižováni.

 Připomínám Vám také, že tisíce duchovních prošlo koncentračními tábory pro to, že ve svých kázáních brojili proti nacismu, za ukrývání Židů, za falšování křestních listů, aby zachránili lidský život. Z Protektorátu skončilo v koncentrácích zhruba pět stovek duchovních. Z nich šedesát jich v koncentráku zemřelo. 

Připomínám Vám také tisíce židovských dětí, které unikly smrti díky možnosti schovat se v katolických klášterech. Další tisíce dětí byly, díky katolickým duchovním poukrývány mezi farníky.

A koneckonců, připomínám Vámi i poválečné události. Například duchovní, kteří skončili v bolševických kriminálech, kde za svoji víru zaplatili nejen dlouholetým žalářováním, prací na uranu, ale mnoho z nich i životem. 

Připomeňte si i to, jak se bolševický režim choval k církvi jako celku. Na zplanýrované kostely, kláštery, perzekuci lidí, kteří chodili do kostela.

 A na straně druhé, pane Zaorálku, dovolte, abych Vám připomněl loajalitu, s jakou obyčejný český člověk, mnohdy předválečný člen či volič sociální demokracie pracoval pro blaho Říše. Čímž ovšem nezpochybňuji oběti z řad sociálních demokratů. Rádi se zaštiťujete odbory, proto si připomeňte Národní odborovou ústřednu zaměstnaneckou, která nabádala dělníky k ještě většímu úsilí. A ve finále, připomeňte si, kolik z Vašich soudruhů nadšeně konvertovalo ke komunismu v době, kdy představitelé církve dolovali uran.

Pane Zaorálku, Vaše prohlášení nebylo nic jiného, než sprostota, kterou jste sám sebe z politika deklasoval na  naprostého ubožáka. Naštěstí nejsem věřící a tak nemám v popisu práce komukoliv odpouštět.

Diskutovat o tomto tématu ale i o současné politické situaci můžete na facebookových stránkách OS ProtiAlt http://www.facebook.com/ProtiAlt

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dusan Makovsky | čtvrtek 9.8.2012 20:12 | karma článku: 38,63 | přečteno: 3310x