Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rudé orgie na Olšanech

Jako každý rok, i dnes si soudruzi připomněli výročí vítězného února u hrobu Klementa Gottwalda, největší kreatury novodobých dějin Československa.

Setkání pořádali mladí komunisté z Komunistického svazu mládeže a tradičně se ho zúčastnili představitelé KSČM, která „je již reformovaná, s předlistopadovou KSČ nemá nic společného a vlastně s obdobím padesátých let nemá nic společného a vůbec, nevěnujme se oněm drobným přešlapům, ke kterým došlo“.

Nejen oni si ale hodlali dnešní výročí připomenout. Na Olšanech se sešla i poměrně početná skupina lidí, kteří přišli připomenout stovky popravených, tisíce umučených a zavražděných, desetitisíce perzekuovaných, které měly na svědomí události, navazující na pětadvacátý únor osmačtyřicátého roku.

„Co máš na tý ceduli, hele, dej to pryč“ – neznámý důchodce, trhající transparent s nápisem Vítejte u hrobu vraha Gottwalda

Na svou modlu, rudou Martu, na Olšanech čekala hrstka důchodců, z nichž někteří byli bojovně naladěni. Někteří si nostalgicky zavzpomínali na doby, kdy jiný názor neexistoval, na lidi platilo gumové držhubné v rukách esenbáků a každý, byť jen trochu jinak smýšlející byl fašista a agent kapitalistů.

Na rozdíl od odborářských demonstrací, kde s příznivci levice dalo často slušně diskutovat, tady bylo to nejprohnilejší podhoubí, skrz naskrz prožrané bolševickou rakovinou.

Koho máte na tý fotce?
Faráře Toufara. Toho jste obvinili a umučili.
Toho nikdo neobviňoval!
Ne, jen jste ho umučili!

Rozhovor se starou soudružkou, která prý válku pamatuje a po osmačtyřicátém lepší svět budovala. Že chybí logický závěr, něco na způsob „ano a byla to chyba“? Chybí. Místo toho padl mnohokráte slyšený argument „Vy si minulost upravujete po svém“.

„Oni v dolech byli dobrovolně, vydělali si tam spousty peněz“- jakýsi důchodce

Argumenty? Historická fakta? Věci, které nikoho ze zúčastněných bolševiků nezajímaly. Soudruzi předvedli v praxi, jak se čtyřicet let ohýbaly dějiny tak usilovně, že tomu mnozí uvěřili.  

„V únoru čtyřicet osm byl konečně nastolen demokratický režim“ – Petr Šimůnek, místopředseda KSČM
„Únor 48 otevřel cestu k naději lidstvu“ - Marta Semelová

Rudá Marta a soudruh Šimůnek ve svých projevech nezklamali a nepřekvapili. Dřív se střílelo do dělníků, Gottwald přinesl ráj na zem, musel se bránit před zaprodanci imperialismu, všechno bylo zadarmo, země kvetla a všichni byli šťastni, zatímco dnes žijeme div ne na úrovni banánové republiky, kde lidé zmírají hlady na pochodu.

Na závěr si všichni zapěli Internacionálu. Falešnému zpěvu už nijak neuškodilo mírné vyrušení v podobě tlučení na kastrůlek od přítomné dámy, která příval hnusu a svinstva, které se řinulo z úst Semelové se Šimůnkem, nevydržela. Nebylo divu. Živý obraz ve skanzenu totality by nevyvolal takové mrazení v zádech.

Policie si protentokrát dala záležet, takže už neignorovala srabácky schované xichty některých komsomolců, ani rudé hadry, kterými se oháněli. Snad jednoho dne dospěje do stádia, kdy rudé vlajky se srpem a kladivem budou sundávat stejně aktivně, jako vlajky s hákovým křížem. Ale to možná bude ještě dlouhý proces.

„Gottwald nechal popravit jen kolaboranty“ – Ladislav Kašuka, komsomolec

Lidé z nadace Milana Paumera Gottwaldův hrob symbolicky ozdobili trnovým věncem z ostnatého drátu a se jmény všech popravených. Na hrobě vydržel jen několik minut, než ho některý ze soudruhů vzal a zahodil.

Mnou vhodně naaranžované fotografie Milady Horákové a Heliodora Píky vydržely na hrobě poprvé minutu, na druhý pokus dobrých pět minut, než si jich všimli bystroocí důchodci s pořadatelskými kartičkami na klopách.

Bylo zajímavé sledovat, jaký výraz hnusu se zračil ve tvářích rudých důchodců, když hleděli na fotografie Horákové, Píky a faráře Toufara.

„Napadni mě. Dělej. Tak dělej!“ – Ladislav Kašuka, komsomolec

Mladí komsomolci jsou velmi svérázná součást koloritu vzpomínkových veselic rudých důchodců. Až na pár vzácných výjimek jsou přesnou kopií svých přestárlých soudruhů. Brutální, tupí, hloupí, neschopní uznat žádný argument, mnozí svou hysterií a duchaplným výrazem připomínají spíše omylem propuštěného, silně paranoidního lobotomika s inteligencí améby. A jen Bůh ví, kde se v jejich řadách vzala sympatická slečna, která sice slova Internacionály neznala, zato se tvářila jako fanynka Justina Biebera při finále koncertu svého idola.

A pochopitelně, co udělá taková neinteligentní osůbka ve chvíli, kdy se jí řekne nepříjemná pravda? Nezapne svých pět mozkových buněk, nezačne se dohadovat. Začne řvát, začne být hysterická, začne se vztekat, provokovat a vyvolávat rvačku. Tak jako mladí hoši s rudým praporem po informaci, že mnoho z jejich únorových idolů byli konfidenti gestapa.

Není nic optimistického, co by se dalo napsat na závěr. Stále jich je hodně, stále je lidi volí, stále mají svou věrnou základnu, která bohužel stále nevymírá. Snad jen celé povídání uzavřít otázkou jednoho ze soudruhů…

„Bejval jsem úderníkem, členem brigády, měl jsem se dobře. A co mám dneska?“

Hovno, soudruhu. Dneska už máš, zaplať Bůh, už jen to hovno…

Poděkování patří lidem z nadačního fondu Milana Paumera, Martinovi Vernerovi za to, že skrz Facebook poskládal početnou skupinu odpůrců komunistů, panu Šináglovi a všem dalším, kteří se zůčastnili.

Autor: Dusan Makovsky | pondělí 25.2.2013 20:55 | karma článku: 45,38 | přečteno: 8258x
  • Další články autora

Dusan Makovsky

Týden z pohledu člověk, který nestíhá

Běžně sleduji zprávy a snažím se mít dobrý přehled. V minulých dnech mi to ale přemíra práce nedovolila a tak jsem vnímal dění více méně okrajově. Jak vypadá souhrn událostí z pohledu toho, kdo prostě nestíhá?

25.1.2014 v 12:56 | Karma: 11,38 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Od pendreku k Ústavě

Tři setkání s komunistickým poslancem Ondráčkem během pětadvaceti let mého života.

12.1.2014 v 8:22 | Karma: 33,75 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Potřebujeme lustrační zákon

Lustrační zákon představuje jedinou pojistku, která, byť ne dokonale, chrání státní aparát před vlivem lidí, spjatých s represivními orgány komunistického režimu. Není to zákon ideálně napsaný, obchází se všemožnými způsoby, ale přesto lepší zákon v současné podobě, než zákon žádný.

4.12.2013 v 7:25 | Karma: 21,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

MILUJU DĚTI… ALE CHCI TI USEKNOUT HLAVU A VYRVAT VAGÍNU

Představme si člověka. Na první pohled asi slušného, dobře situovaného, mladého muže. Má rodinu, krásné děti, které miluje a rád se s nimi pochlubí. Má přátele, rodiče, nejspíš manželku, kteří ho považují za fajn chlapíka, milujícího muže a milovaného syna. Vcelku idylka.

11.10.2013 v 18:37 | Karma: 26,73 | Přečteno: 2499x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

KANDIDÁT ČSSD Z BRNA PRAVDĚPODOBNĚ PORUŠOVAL ZÁKON O ADVOKACII

Bývalý starosta MČ Brno – střed a současný kandidát do poslanecké sněmovny za Sociální demokracii Michal Bortel pravděpodobně hrubým způsobem porušoval zákon o advokacii. Ačkoliv hodlá v parlamentu zákony tvořit, sám nedokáže dodržovat ani ta základní, závazná pro výkon advokacie.

11.10.2013 v 7:21 | Karma: 23,87 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3756x
IT na volne noze, s vice ci mene pravicovymi nazory, realista, dvojnasobny stastny otec, avsak stale spokojene svobodny, prazak, dymkar, sezonni alkoholik, milovnik RPG her a fantasy knizek, v diskusich na iDnes pod nickem makovec123.

Jsem clenem ODS na Praze 14.

Mé blogy jsou zpravidla psány pro server Eportál