Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odbory versus maminy s kočárky

Posledních pár dní médii sem a tam létají dvě zprávy. Hlasování o navrácení mateřských a stávka dopravců. Nechci se zabývat konkrétní částkou, jaká je v obou případech ve hře, neboť nejsem ekonom, ale rád bych se pozastavil nad rozdílným postojem našich osvícených představitelů ke skupině matek a odborářům.

Revoluení odborové hnutí

Krátce si shrňme o co tu vlastně jde. Na straně jedné jsou maminy, které holt mají tu smůlu, že je nějakým způsobem dohonily biologické hodiny, mateřský pud či jen pozdě uhnuly, každopádně ale rozhodnuté dát světu dalšího človíčka, který bude růst, vzdělávat se, pracovat, platit daně a nadávat na politiku. Maminy, které větší části už nějakou dobu pracovaly, platily daně a které se jednoho krásného dne prostě dozvěděly, že nějakou dobu stráví doma skákáním kolem malého uječeného, čurajícího, kadícího a krkajícího uzlíčku prakticky bez šance dělat něco jiného. Svým způsobem je to dřina provozovaná na směny, jen s malou šancí na občasné vystřídání.

Na straně druhé tu máme tramvajáky, ajznboňáky, autobusáky, pokladní, mazače výhybek, koloťuky, výpravčí, vedené samozřejmě chrabrým odborářem. Dopraváci chodí do práce, někteří si ráno odpíchnou, odpoledne odpíchnou a pak jdou na pivo, na fotbal či domu za maminou. Jiní makají na směny, někdy krouží z bodu A do bodu B a zpět šest dní v týdnu, ale prakticky vždy se dočkají konce směny, vystřídání a mají před sebou zákonem dané hodiny nutné k odpočinku.

Družstvo mamin dostávalo posledních několik let vcelku pravidelně přidáno na kapesném. Od naprosté almužny až k relativně snesitelnému procentu z předchozího výdělku. Kdosi ale rozhodl, že „když šetřit, tak na všech.. a začneme odspodu a budem doufat, že na nás nedojde“ a družstvo mamin rázem přišlo o čtvrtinu peněz. Zřejmě v domění že si za ně maminy kupují hezké hadříky a že vlastně mají jen takové delší prázdniny a že harantům stačí naředit vodou trocha mléka z Tesca.

Družstvo hráčů v barvách dopraváků za svou práci pobírá plat, čas od času navýšený o nějakou tu korunu. Dokonce občas dopravák dostane bakšiš i za práci navíc. O proplácené dovolené nemluvě. Samozřejmě že když už dopravák pracuje, tak požívá jistých výhod k platu navíc. Přeci nebude chodit do práce jen pro dobrý pocit a jednou měsíčně výplatu. Dostává za levno stravenky, za které si nakoupí jídlo, cigaretky, nějaké to pivko, má tramvajenku nebo či režijku na vlak pro sebe, ženu, děti... A jednoho dne se dozví, že to přilepšení už nebude takové jako dřív, že by si už na stravenkách netrhnul dvanást stováků do měsíce, že by za režijku pro syna, který sice jezdí vlakem jednou za rok do Klokočí za tetičkou, musel zaplatit nějaký ten obolus. I povolá blanického rytíře s odborářským průkazem.

Maminy musí držet hubu a krok a doufat že to nějak dopadne. Nemůžou si dovolit prohlásit, že vyhlašují stávkovou pohotovost, že nebudou několik hodin mimino přebalovat, krmit, houpat, pšípšat, šišlat na něj. Neseberou se, nenechaj děcko doma a nepůjdou s transparentem před ministerstvo poskakovat a trucovat. Ani nebudou doprostřed magistrály vyklápět tuny pokaděných plínek. Prostě pojedou dál a budou jen se skřípěním zubů sledovat zprávy o obstrukcích, o čtyřprocentním nesnížení platů hlav pomazaných, o tom kolik stojí jeden neproduktivní den sněmovny, o tom jak se zamete pod stůl další korupční aférka.

Dopraváci naopak vytáhnou do boje za něco, co je sice hezké, ale co je v dobách, kdy soukromé firmy omezují všemožně benefity prakticky přežitkem a narozdil od podpory mamin vyhozenými penězi. Dopraváci se sešikují za odborářem, který prohlásí statisíce nedopraváků za své rukojmí a vrhnou se do války.

A najednou to co u mamin nešlo jde jako po másle. Pan premiér hledá schůdné cesty jak vyhovět a neuškodit, s dopraváky se jedná jak vzácným čínským porcelánem, jen aby se někde něco nerozbilo, nenakřáplo, nikde žádné obstrukce, panuje skoro stoprocentní shoda že tuto politováníhodnou situaci je třeba řešit. Však rezervy se jistě najdou, přijďte přístě zas, páni dopraváci, až budete mít zase nějaké bolení...

Pro případné hnidopichy a ty, kteří mě budou házet do jednoho pytle se socdem.. dlouhá léta jsem byl taky dopravák, mnoho let jsem byl volič ODS, teď však, díky pánům Topolánkovi, Bémovi, Jančíkovi a podobným exotům ve straně a vůbec díky absenci morálky a pevných páteří mezi představiteli ODS již silně znechucený silně inklinuji k TOP09. Plus teda jsem otcem dvouměsíční holčiny a od rána do noci se točím s prací, abych rodinu uživil. Chápu že je potřeba šetřit, i když si myslím že, na rozdíl od důchodů či podpory v nezaměstnanosti, kde jsou ještě rezervy a kde by se naopak něco zkrouhnout dalo si podpora matek zaslouží spíše podporu. Rozdílný přístup k teroristickému jednání dopraváků a matkám na mateřské mě ovšem vyžhavil do běla.

Benefity jsou krásná věc, je hezké když firma má na to aby je nabídla a přilepšila tím zaměstnancům, aby si je udržela a dala jim víc než konkurence. Na druhou stranu, když nejsou, tak nejsou a zaměstnanec má pořád volbu se sebrat a jít tam kde mu ty benefity dají. Na rozdíl od matek. Ty těžko dají kojence do děcáku s tím, že jim ten systém nevyhovuje a že si to rozmyslely a jdou radši pracovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dusan Makovsky | pátek 26.2.2010 0:40 | karma článku: 32,33 | přečteno: 2083x
  • Další články autora

Dusan Makovsky

Břetislav Olšer a jeho falšování historie, aneb Semelová náš vzor

Nedá mi nereagovat na poslední blog Břetislava Olšera, ve kterém svérázným způsobem vykládá historii druhé světové války a zjevné lži předkládá jako fakta.

2.3.2014 v 14:10 | Karma: 37,12 | Přečteno: 2396x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Marta Semelová v Hydeparku

Dlouho jsem přemýšlel, čím okomentovat vystoupení komunistky Semelové v dnešním Hydeparku České televize. Bral jsem to ze všech stran, několikrát rozepsal, po vymazání sprostých slov zklamaně koukal na prázdnou stránku, nakonec jsem se rozhodl, že lépe než já její vystoupení okomentují paragrafy trestního zákoníku.

14.2.2014 v 8:01 | Karma: 35,75 | Přečteno: 3487x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Od Marxe k Bátorovi za jeden den? S prstem v nose

Po delší době se vrátím k seriálu o výrazných osobnostech rudého mládežnického hnutí. Tentokrát s poněkud pikantním nádechem.

12.2.2014 v 18:52 | Karma: 20,90 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Pozvánka – Setkání nad lustračním a služebním zákonem

Lustrační a služební zákon jsou aktuálně poměrně frekventovaným tématem v médiích. Oba jsou obestřeny řadou mýtů, polopravd a omylů, málokdo z běžných občanů ví, proč jsou tyto zákony důležité, čemu brání a proč vlastně vznikly.

6.2.2014 v 8:05 | Karma: 10,74 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Julius Streicher by byl na ABB hrdý

Julius Streicher vydával v Německu týdeník Der Stürmer, proslulý antisemitismem, vyhroceným dokonce až za hranice snesitelnosti špiček tehdejšího nacistického Německa. Mottem týdeníku byl výkřik „Die Juden sind unser Unglück!„. Historii Streicherova díla přeskočím, najde si ji snadno každý na internetu. Od začátku, přes vybrané citace až po hořký konec samotného vydavatele.

27.1.2014 v 17:02 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3756x
IT na volne noze, s vice ci mene pravicovymi nazory, realista, dvojnasobny stastny otec, avsak stale spokojene svobodny, prazak, dymkar, sezonni alkoholik, milovnik RPG her a fantasy knizek, v diskusich na iDnes pod nickem makovec123.

Jsem clenem ODS na Praze 14.

Mé blogy jsou zpravidla psány pro server Eportál