Jménem zákona odložte transparent

Takové krátké vyprávění o tom, kterak je protizákonné mávati transparentem na shromáždění SOCDEM.

 

Včera v Chrudimi na náměstí mělo zastávku celorepublikové předvolební "Nikdo vám nedá tolik, kolik vám sociální demokracie slíbí" turné. Pár mládežníků z tamního gymnázia čaplo transparenty, píšťalky a tradá vyrazili dát na jevo, co si o celé současné sociální demokracii myslí.
Shodou okolností jeden z těch studentů patří mezi mé známé a tak se nemůžu nepodělit o jeho vyprávění a pár fotek z oné povedené taškařice. Obličeje studentů jsem na fotkách rozmazal, bo požehnání ke zveřejnění mám jen o jednoho z nich. Ačkoliv, v archivu socdem už stejně jsou, po květnových volbách neodmaturují a dříve nebo později skončí na uranu .o)
Tak tedy ono slíbené vyprávění:
Akci jsme domluvili a svolali eventem na facebooku, nakonec šlo zhruba 20 studentů z naší školy, převážně maturantů. Měli jsme dohromady asi pět, šest píšťalek, dva transparenty: "Přestaň lhát" a "Konec KSČSSD". Při příchodu na náměstí jsme byli obklíčeni šesti příslušníky státní a městské policie a následně všichni zlegitimováni a zapsáni do protokolu. Ptali jsme se, proč nás legitimují, odpověď byla "abychom vás měli napsaný, kdyby se něco semlelo".
Následně přišel dvoumetrovej chlápek v modrý bundě, na vteřinu vytáhl odznak kriminální policie, zase ho schoval, a řekl nám "takže abychom si rozuměli, bude to v klidu, nebude žádný řvaní, zvuky, pískání nic; jestli jo, tak vám napaříme neuposlechnutí výzvy veřejného činitele a odvedeme vás na služebnu". Na přímý dotaz, proč nemůžeme využít našeho ústavního práva na shromáždění a na projevení názoru, pokud zrovna nemluví nikdo na pódiu, mi odověděl "protože tady prostě nebudete dělat bordel a tečka". Poprosil jsem ho o jeho služební číslo, řekl mi, že nevidí důvod, aby mi ho dával, a odešel (tohle bych ještě rád vyřešil s mluvčí PČR - napíšu jim zítra; ptal jsem se státních přímo na místě a nedokázali mi říct, jestli má policista v civilu povinnost na vyžádání svoje číslo sdělit).
Po kázání a legitimaci jsme se vydali přes náměstí, naprosto ticho, jen se zdviženými transparenty. Kromě hrozících pohledů převážně důchodců a několika nadávek (s tím jsme počítali) nám zastoupila cestu zhruba desítka chlapíků v oranžových bundách s tím, že jestli půjdeme dál, tak tam jsou "vostrý hoši" a "skončí to s náma špatně" (jeden chlapík v černým tričku a brejlích přišel až k nám a řekl, že si "nás podá, jestli něco zkusíme"). A tak jsme poklidně stáli se zdviženými transparenty a debatovali o politice s těmahle lidma (byla to kupodivu docela přínosná diskuze). Přišel nás pozdravit a potřást nám rukou i krajský lídr Váňa (ve vší slušnosti), okřiknout nás přišla paní s oranžovou šálou, o které nevím, kdo to je, ale o chvíli později stála na pódiu. Moc slušná k nám nebyla.
Po několika minutách tohoto "klidu" k nám přišli opět příslušníci policie s hláškou "jménem zákona odložte transparent" (zní to směsně, bohužel je to pravda). A tak nám bylo zakázáno i ukazování transparentů s tím, že tím narušujeme předem ohlášenou akci ČSSD, že narušujeme shromažďovací zákon, a že mají pronajatý celý pozemek náměstí. Totéž nám pak zopakovali i hoši v oranžovém. Nakonec jsme sundali i transparenty a v klidu se pustili do diskuze s oranžovými, s důchodci, kteří se nás přišli ptát na naše názory (často se chovali velmi slušně a přínosně, to se mi moc líbilo). Nakonec jsme se v pohodě rozloučili a policisty, oranžovou "ochrankou", která nám přiznala, že jsou tam od toho, aby si s náma radši povídali, než abychom dělali hluk u pódia, a rozešli jsme se domů.

Drobný update článku

Jestli dnesni blog alespon trochu pomuze v tom, co se kolem socdem a jejich mitingu deje, pak jedine dobre

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/kriminalista-vyhrozoval-studentum-na-mitinku-cssd/

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/sobotka-sokovan-zakrokem-kriminalky-proti-studentum/

Na prvním obrázku je podle názoru policistů narušování shromažďovacího zákona a na druhém v modrém onen kriminalista

Autor: Dusan Makovsky | středa 28.4.2010 22:10 | karma článku: 47,19 | přečteno: 15603x