Další manipulace ve válce proti kuřákům

Právě v Událostech na ČT skončil příspěvek, věnující se blížícímu se úspěchu úplného zákazu kouření v pohostinství.

Nakolik je pravda, že po zákazu čeká české pohostinství a restaurace zlatý věk ukáže čas. Osobně jsem přesvědčen, že připravovaný zákon sice prospěje některým restauracím, ale pro obyčejné hospůdky, kde se přes oběd stejně nekouří a kde se uvaří pár hotovek a zbytek dne je hlavně o pivu může v mnoha případech být likvidační.
V reportáži ČT jako vzor toho, jaký ráj provozovatele čeká předvedli jakousi restauračku, kde před časem zakázali kouřit. Pan majitel si liboval, jak se mu zvedla návštěvnost. Ale...

Té reportáži chyběla podstatná informace. Jakou konkurenci jiných nekuřáckých podniků v okolí ta restaurace má? Samozřejmě, pokud na Plzeňské, Koněvce nebo na Vršovické, kde je hospůdek a restaurací jako máku vznikne nekuřácký podnik, stáhne se mu tam početná klientela nekuřáků, kteří by jinak do okolních zahulených putyk nešli. Ale co ve chvíli, kdy bude okolo desítky dalších nekuřáckých hospod? V tu chvíli se ten nadšený dav rozředí mezi ostatní a všem podnikům bude chybět právě ta armáda kuřáků, kteří si u piva musí zapálit a kteří si prostě najdou jinou alternativu. Silně pochybuju, že jsem jediný, kdo do vynuceně nekuřácké hospody ani nenakoukne, nebo si maximálně dá jedno a poběží pryč. Podle hesla "silnější pes mr**"pak přežijí jen ty zavedenější, šťastnější podniky a zbytek se odebere maximálně do vzpomínek štamgastů. 
Proč tedy Česká televize, když už řekne A nedodá i B? Proč se snaží vzbudit dojem, že absolutní zákaz kouření je i pro blaho podnikatelů, když je to nesmysl? Současná podoba, kdy si každý určí jak na tom jeho podnik bude je přeci o svobodě. Jak majitelů a provozovatelů, tak i samotných návštěvníků. Nikdo přece nenutí nekuřáka, aby šel večer Na formanku, kde by se vzduch dal krájet a stejně tak nikdo nenutí majitele nekuřácké hospody, aby na stůl dal popelník, že si host chce zapálit. Momentálně je tady příjemná možnost volby.
O hospůdkách na maloměstech a vesnicích ani nemluvím. Nikdo mě nepřesvědčí, že většina štamgastů v takové hospůdce se rekrutuje z řad nekuřáků a milovníků čerstvého vzduchu a stejně tak mě nikdo nepřesvědčí, že v případě zákazu se štamgasti rozhodnou zahodit startky a vychutnávat si pivko nezkazené smradem z cigaret. Naopak se obávám, že někde v Horní dolní se štamgasti odeberou kamsi ke svépomocí zakoupenému sudu, kde jim nikdo do kouření nebude kafrat a v hospůdce bude pár zoufalců ucumlávat matonku, v lepším případě malé pivko. Z čehož bude pan majitel jistě odvařen.
Ne, opravdu nevěřím všem těm teoriím jak bude dobře, když je dobře kdesi v Irsku (jako zdroj je zpravidla uváděna jakási organizace bojující proti kouření), jak to skvěle funguje v Rakousku (odpověď mě rakouské kamarádky na to, jak je jim, na vídeňské periferii v nekuřáckých hospodách zněla krásně "tady se na to sere. když si nikdo nestěžuje, tak se kouří normálně a když si stěžuje, tak se mu už nenaleje"). Tady jsme v Čechách, tady má hospodská kultura jiná pravidla a zákonitosti, je tady jiná hustota podniků než jinde, láska a přístup k pivu je tady též jiný. To prostě nejde házet do jedné škatulky.
Česká televize se prostě opět vybráním jen části informací pohrála s veřejným míněním. Chápal bych to u soukromých televizí, ale u veřejnoprávní, kterou si všichni platíme?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dusan Makovsky | čtvrtek 31.5.2012 20:30 | karma článku: 33,99 | přečteno: 2164x