Proč by měl Zeman vyhrát krajské volby

V tisícovce témat, které zní během krajských volebních kampaní, mi chybí jedno velice důležité.  Téma, které je na rozdíl od migrantů, czexitu nebo důchodů, doopravdy v kompetenci regionů, i když má národní charakter.

Co je to za téma, které ignorují všechny strany napříč kandidátními listinami?

Je to téma záchrany českých hradů a zámků.

Kdysi krásné historické budovy byly konfiskovány ve 100% případů nespravedlivě. Kvůli politické situaci byly zámky zanedbávané, schválně devastované a dokonce ponižované. Komunisté nesnášeli a nesnášejí symboly úspěchu a moci.

Po r. 1989 byly sice zámky vráceny zpět majitelům (ne všem), ale bez jakékoliv kompenzace za zničení majetku.

A jak to vypadá dnes? Uprostřed obce stojí ruina. Hrady a zámky již nejsou symbolem historie a architektury, ale nebezpečným místem pro obyvatele a noční můrou pro starosty obcí.  Střecha a části zdiva padají na hlavy kolemjdoucích a jedinými dočasnými „vlastníky nebo nájemníky“ jsou bezdomovci. To že se z podobných míst stává centrum infekčních chorob a kriminality, o tom není třeba se ani zmiňovat.  
Tradiční symboly české republiky – hrady a zámky  - nikoho nezajímají.

Vlastenci z ODS raději parazitují na tématu EU a migrace.

TOP-09, s knížetem ve vedení, raději téma památek ignorují, ale jejich starosta Chebu se úspěšně domohl demolice kláštera Milosrdných sester.  

KDU-ČSL, v zastoupení nejvyšších úředníků na Ministerstvu kultury, tvrdí, že se stav českých zámků zbytečně dramatizuje.  

ČSSD po tom, co Davida Ratha zatkli kvůli úplatku ohledně rekonstrukce zámku Buštěhrad, raději na téma zámků vůbec „drží ústa“ a komunisté by raději všechna aristokratická sídla vymazali z povrchu zemského.
V jiných evropských zemích jsou zámky magnetem pro přilákání možných investorů a bohatých turistů. V České republice jsou mnohé problémové zóny, které všichni raději ignorují, a kde nezaměstnanost dosahuje krutých podob. Právě investice a podpora památek může být zdrojem příjmu pro obyvatele žijících v okolí právě takových nemovitostí.
Jediný kdo o stavu českých památek mluví nahlas a regulérně, je kupodivu Miloš Zeman. Jeden z jeho výroků při návštěvě Jihomoravského kraje, na toto téma hovořích všude: 

"Doporučil jsem panu hejtmanovi, a samozřejmě i vám, publikaci Státního památkového úřadu, který uvádí přibližně sedm set památek ohrožených bezprostředně destrukcí. A z toho je asi deset procent právě v Jihomoravském kraji, ať už jde o památky sakrální nebo světské, to není tak podstatné, ať už jde o zámky, jako je třeba Moravský Krumlov, nebo kříž či kapličku. Bohužel nám se na rozdíl od jiných zemí příliš nedaří vytvářet nové krajinotvorné prvky moderními stavbami. Pokud mezi ně nepočítám kravíny z komunistické éry a ty příliš krajinotvorné nebyly. Takže o to víc bychom měli zachovávat to, co vytvořili naši předci. A pan hejtman mě informoval, že v okolí Brna je zhruba sto hradů a zámků, takže i z hlediska cestovního ruchu a při očekávaném náporu čínských turistů, a nejenom čínských turistů, by bylo dobré se o tyto zámky, hrady a ostatní kulturní památky starat, protože nám jinak do deseti let spadnou na hlavu".

 

A řeknu upřímně, je to snad jediný bod v jeho projevech, se kterým se plně ztotožňuji.

Bylo by úžasné, kdyby konečně ve volbách zvítězil člověk, kterému osud českých hradů a zámků není lhostejný.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Natallia Makovik | čtvrtek 6.10.2016 13:12 | karma článku: 14,80 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Natallia Makovik

Vymlátit mozek z hlavy!

18.3.2016 v 17:38 | Karma: 23,28

Natallia Makovik

100 dní života na zámku. 1.den

17.3.2016 v 16:47 | Karma: 13,07

Natallia Makovik

Zabij v sobě bolševíka

11.1.2016 v 16:38 | Karma: 22,63