Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ono taky záleži na umístění té které elektrárny vůči převládající spotřebě. Dukovany živí v noci přečerpávací elektrárnu Dlouhé strráně, tak si myslím, že to je hlavní důvod rozdílu.

0 0
možnosti
LW

Nějak se mi nedaří Váš příspěvek pochopit. Co s tím má společného přečerpávačka? Jak jste přišel na "Dukovany živí v noci přečerpávací elektrárnu Dlouhé strráně"?

0 0
možnosti
LJ

Dukovany se od Temelína zase tak moc výkonově neliší:

Dukovany 4 x 440 = 1760 MW

Temelín 2 x 1000 = 2000 MW

Všechny bloky však jedou na trochu větší výkon než je projektovaný. Jelikož jednotlivé bloky mívají kratší či delší odstávky z důvodů plánované údržby, může se stát, že ta o trochu menší elektrárna vyrobí o trochu více elektrické energie než ta větší.

Pokud jde o ten vývoz, pak musíme něco vyvážet, nemůžeme jen dovážet. Mne se například nelíbí, že jsme výrazně zredukovali výrobu potravin a nahradili jsme to dovozem. Dal bych přednost menšímu dovozu zemědělských produktů a menšímu vývozu elektrické energie, ale jak vidíte, je takovýto názor dosti osamocený.

Jen pro osvěžení připomenu, že soudruzi měli ve své době dalekosáhlé plány: Před dokončením Temelína se měla zahájit výstavba JE na Severní Moravě, jejíž zvláštností bylo, že měla současně zásobovat teplem celou Ostravskou aglomeraci, Olomouc a mnoho dalších měst. Na Slovensku měly být postaveny čtyři bloky v Mochovcích (což se děje). Zvláštností je, že jde o tzv. antiseismické provední. V té oblasti bylo někdy v 17. nebo 18. století zemětřesení. Pak se měly postavit 4 bloky po 1000 MW v Kacerovcích u Košic. A další JE ve východních Čechách. A pak došli soudruzi k závěru, že to přenechají demokratům, ať ukážou, co umí.

4 0
možnosti
LW

Jen dopřesnení:

U JETE i JEDU došlo v rámci modernizací a využití projektových rezerv k navýšení instalovaného výkonu.

JEDU: 4 x 500 MWe

JETE: 2 x 1055 MWe

1 0
možnosti
Foto

Všem pozorným čtenářům se omlouvám a sypu si popel na hlavu: samozřejmě jde o výrobu za rok 2013!:-( Pokusím se to opravit, ale jsem začínající bloger, tak neručím, že se mně to povede.

0 0
možnosti
Foto

To si člověk vleze do administrativy blogu, otevře si svůj článek (tam, kde psal či kopíroval do), udělá potřebnou opravu a NEZAPOMENE ULOŽIT.

1 0
možnosti

Soudruhů se to asi již 24 let netýká a hodnotit  výrobu elektřiny za rok 2014 jako v článku, mi připadá poněkud předčasné.

1 0
možnosti
Foto

Záleží na definici "soudruhů" a ještě jednou omluva: správně je 2013.:-)

0 0
možnosti
Foto

Ono přepočíst TWh na miliardy*kWh je opravdu obtížné:

TWh = 1*Wh*10 na dvanáctou (číslo s dvanácti nulami, 1 000 000 000 000)

Jedna kWh je číslo se třemi nulami (1000Wh) a miliarda jich má devět (1 000 000 000)

A nyní, žáci 3b třídy základní školy, kolik je 3+9=???

Zapeklitá otázka, kterou umí řešit jen jaderní inženýři a to ještě ne všichni. Dana Drábová je ve svém úřadu z toho zkouší než je pustí k reaktoru.

0 0
možnosti
PK

ehm... no numerik vám řekne že 12, inženýr konzultuje s kalkulačkou a bude to něco mezi 11,98 a 12,02, fyzik se bude ptát k čemu si má pamatovat každou blbou konstantu, a matematik řekne že řešení sice nezná ale ví že existuje.

0 0
možnosti
Foto

Vy už víte, kolik letos vyrobila ta i ta jaderná elektrárna? A jaká padnou čísla v neděli ve Sportce byste neprozradil?

2 0
možnosti
Foto

Za mírnou úplatu Vám prozradím, jaká čísla padla ve Sportce včera...:-)

1 0
možnosti
LK

Že by tím důvodem byla výroba elektřiny a její následný prodej ? A co v takových Počeradech, elektrárna jede na "plný plyn", že ?

2 0
možnosti
Foto

Vidíte, to mě ani ve snu nenapadlo...:-)

0 1
možnosti
LW

ČEZ v minulosti odstavil cca 2 GWe na uhelných blocích, tedy výkon současných bloků JETE. Nemusíte se tedy cítit jako podvedený.  V nedaleké budoucnosti dojde k dalšímu snížení výkonu na uhelných blocích, dožijí současné bloky JEDU, což je potřeba nahradit. Proto ty plány na nové bloky JETE.

4 0
možnosti
Foto

Děkuji za doplnění. Nevíte, proč tedy musí být prolomeny těžební limity?

0 1
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 16,25
  • Průměrná čtenost 2179x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik