Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Pokud by se prolamovaly limity těžby hnědého uhlí, musela by se otevřít otázka těžby břidlicových plynů v Beskydech, uranu v Ralsku nebo zlata v Kašperských horách. Jedno bez druhého řešit nelze.

1 0
možnosti
Foto

O28t55a74k64a41r 37S95e65k37l

8. 12. 2013 19:34

Souhlasím s Vámi v tom, že ekonomické konsekvence a pravděpodobná motivace současné vlády poněkud ( hodně) "smrdí" ! Velmi důležité a Vámi ne příliš zmiňované jsou ekologicko - energetické souvislosti.

Předpokládejme dodržení limitů. Současně se diskutuje o (ne)potřebnosti dalších bloků Temelína   . Rozhodněme se pro jadernou energetiku , prolomení limitů je stejně pouze odložení stejného problému o pár let. Podobně - diskuze o prolongování exploatace nevýnosného dolu Paskov - řešení na rok, populistické, aby pár havířů poplatilo hypotéky. Smiřme se prostě s tím , že uhlí končí. Zdá se to tvrdé, ale nevyhnutelně to někdy přijde. Možná, že dnes je doba dost zralá učinit tento krok z vlastní vůle a energetický mix podstatně změnit. Dokud k tomu nebudeme donuceni !!

0 0
možnosti
Foto

Ano uhlí končí a vypneme teplárny,  elektrárny, protože do současné doby není čím uhlí nahradit.  Pokud někde je uhlí na 70 let, tak nikde není psáno, že se jednou ukáže nutnost to uhlí vytěžit.

0 0
možnosti
Foto

Státní těžba je nejhorší možný nápad pouze v podmínkách systému korupce, nekompetentnosti a kádrové politiky založené na dosazování nekompetentních bezpáteřních karieristů. Ve všech normálních zemích je státní těžba nerostného bohatství jediná obvykle možná.

1 0
možnosti
LV

To není pravda, ve všech normálních zemích nerostné bohatství těží soukromníci

2 1
možnosti
RP

Státní těžba je nejhorší možný nápad. Správně by měl každý vlastník důl zavřít, jakmile se přestane vyplácet (nebo ještě silněji, jamile klesne výnosnost výrazněji pod hranici v odvětví obvyklou). To ovšem stát neudělá, bude těžit a těžit i když podnik nevydělá nic nebo bude ve ztrátě a my všichni to budeme dotovat. Navíc stát automaticky dosadí do vedení pana Tvrdíka nebo jiného experta, který jej do té ztráty přivede tak jako tak.

2 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2179x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik