Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J47i81ř16í 19V63o51l25n44ý

29. 12. 2023 11:41

Naprostý souhlas. Doufám, že se pětikolce nepodaří oblbnout naše důchodkyně podobně jako před volbou prezidenta. Důchodový účet je jen fiktivní, příjmy jsou tvořeny částí vybraného sociálního pojištění. Pokud započítáme do příjmu i DPH, spotřební a majetkové daně, zaplacené důchodci, tak v pohodě budeme v přebytku ještě desítky let.

Kde brát? Senátor jako čestná, neplacená funkce. Zrušit náhrady poslancům a klubům. Zrušit „dotace" politickým stranám. Zvýšit daně bohatým a zdanit odtoky do zahraničí. Snížit náš příspěvek do EU na symbolické jedno euro. Donutit Ukrajinu a Zelenského k uzavření příměří.

1 2
možnosti
JV

J41i30ř73í 53V68o25l70n15ý

29. 12. 2023 11:49

Násobně zvýšit mýto pro cizí kamiony a cizince obecně.

1 0
možnosti
LH

Nejúspěšnější variantou důchodového systému jsou další pilíře, které zajistí vyšší příjmy majitelům fondů a umožní regulaci životní úrovně důchodců prostřednictvím inflace a tudíž případně i jejich dobu dožití. Vše ovšem snadněji vyřeší zrušení hotovosti. Omlouvám se za marginální poznámky.

2 0
možnosti
VL

Pouze dvě poznámky:

1. O vyši předpokládané valorizace důchodů v polovině roku 2023 vláda samozřejmě věděla dávno předem.V té době ale probíhaly volby prezidenta a kdyby vláda včas oznámila snížení valorizace, tak by se to mohlo nepříznivě promítnout do podpory vládních kandidátů. Proto byla vláda tak zbabělá, že změnu valorizace oznámila až po volbách, musela vyvolat legislativní nouzi a pracovat na hraně ustavnosti (retroaktivita). A tvrdit, že o ničem nevěděli, že ta výše a dopady předpokládané valorizace dle zákony byly jako blesk z čistého nebe. Prostě lhali.

2. Plně chápu, že když je průšvih, tak se musí šetřit a proto to snížení valorizace chápu. Ale ve stejné době, kdy vláda vysvětlovala, že stát má ekonomické problémy a proto snižuje tu valorizaci, tak si politici zvýšili platy o 11 procent a návrhy oposice, aby sami šli příkladem a toto zvýšení zrušili, smetli se stolu s tím, že jde o populismus.

15 1
možnosti
RC

ad 1) a mely by byt duchody tema, ktere rozhodne volby, kdyz to neni prezidentska kompetence?

ad 2) politisi si NEZVYSILI platy. Platy jim urcuje zakon a jsou odvozene od prumerne mzdy. Letos jim vyskocily, protoze loni a predloni je meli ZMRAZENE na urovni roku 2020. To je cele.

Zmrazeni pro rok 2021 bylo na zaklade navrhu zakona predlozene tehdejsi opozici, zmrazeni na rok bylo na zaklade zakona, ktery navrhla Fialova vlada.

Politici si nevzysuji platy vice nez 15 let.

0 9
možnosti
DN

Vyplacení důchodu je tikající bomba Mladí lidé si odvykli žít podle finančních pravidel( nevím jaké procento z nich, ale je to tak). Čím dále více využívají systém: máma hotel+ úřad práce + cerna brigáda. Žijí od výplaty k výplatě, nakupuji si drahé mobily, oblečení a zijou podle hesla : “nějak bude”.

Bohužel, ti, co takto nesmysleji to odnesou: budou jim zvyšovat dane, aby se uplatili nemakačenkové. Protože ti, když nedostanou svoje peníze, jdou protestovat na Vaclavak.

A každá vláda chce mít svůj klid, aby si v klidu mohla dělit peníze z Bruselu svým firmám.

No, kdo najde odvahu k razantní změně ?

8 0
možnosti
PZ

Ti mladí musejí na svoje staroušky odvàdět více a delší dobu, tak si nechte řeči o flákačích nebo si spočtěte jak by vypadalo socialní pokud by stačilo 25 let odvodů a odchod do důchodu v 60 resp 55 pro ženy, potom by náhradový poměr stěží dosáhl tam kde je nyní

0 0
možnosti
ZB

Fialovci nectí zákony a ještě jim k tomu jejich příznivci tleskají!

4 1
možnosti
RC

Uz o tom nekdo rozhodl? To, ze predchozi vlada porusovala zakony i Ustavu jako na bezicich pasu, soudy jiz rozhodly.

Mame nejakou treti alternativu?

0 7
možnosti
RC

1. odstavec - reforma je blamaz...

2. odstavec - na skutecnou reformu je pozde...

Z druheho odstavce mi vychazi jedine - parametricke zmeny, coz ale kritizujete v odstavci prvnim.

Muzete nam prosim uvest priklad tech mnoha rozkradeni fondovych duchodovych systemu u nas?

Tohle je lez a vy to vite: "kde prakticky celý státní příspěvek skončí jako příjem, případně zisk u soukromých provozovatelů penzijního spoření".

To protizakonne okradeni duchodcu uz nekdo rozhodl, nebo prezentujete pouze svuj POCIT?

A tech 360 kc valorizace? V cem presne je problem? Proc je to vysmech vlady, kdyz je to podle zakona? Ta castka odpovida rust prumerne mzdy od minuleho roku, kdyz za inflaci za leden 2023 uz valorizace byla a od te doby je inflace 1.23%.

3 7
možnosti
ZB

Caho, vy jistě budete signalista Fiala. Není přece možné, že byste byl tak neinformovaný.

6 2
možnosti
Foto

J58a29n 21S72v10a54t25e85k

27. 12. 2023 9:39

Ještě je určitá naděje, že ústavní soud rozhodne ve prospěch občanů a porušováním zákona ze strany vlády zabrání.

Zdroj: https://makovecpavel.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=810777

Jestli Ústavní soud rozhodne ve prospěch občanů, pak nemám strach, protože Ústavní soud tu není jen pro ochranu práv seniorů, ale pro ochranu práv všech občanů, tedy i těch, kteří v důchodu dosud nejsou...

A protože pokud by vše zůstalo tak, jak to bylo doposud, jednou by se důchodový systému musel nutně zhroutit nebo by musel být dotován stále víc a víc ze státního rozpočtu, čili z daní a nikoli z odvodů na sociální pojištění, rostly by mandatorní výdaje do té míry, že by jednou řekli věřitelé dost - už ani floka na dluh Česku!

A musel by následovat státní bankrot, který by i tak dopadl na všechny (nejen na důchodce) a který by měl za následek to, že nynější pracující a jejich děti by mohli na smysluplný důchod (z průběžného systému) zapomenout - prostě by stávající pracující financovali důchody nynějších důchodců a v době, kdy sami půjdou do důchodu, by "šli o žebrácké holi"...

Proto si myslím, že snad Ústavní soud rozhodne ve prospěch "odkladu zhroucení penzijního systému", že tím poskytne politikům čas, aby se pokusili najít řešení (které i tak bude zcela jistě bolet), které nepovede ke státnímu bankrotu a které umožní těm, kteří se opravdu snaží, dožít se a užít si slušného důchodu.

3 6
možnosti
ZZ

Ústavní soud rozhodne, že platný zákon není třeba dodržovat, aby politikové dostali další čas na další svoje špatná rozhodnutí ?

Pokud vyspělé státy dávají z rozpočtu cca 13 % HDP na penze, Čechům bude muset stačit 8 %.

6 2
možnosti

Důchodci jedinou jedinou skupinou, která z těchto časů vychází se ctí. Ano, je to správné, vážit si lidí, co celý život pracovali a odevzdávali daně. Bohužel si vlády neuvědomovaly, jaké nebezpečí je vysoká inflace a navýšení důchodů o inflaci by znamenalo velký zásek do rozpočtu. Paradoxem ovšem je, že přesně ve stejném období si tato vláda navýšila platy. Totální výsměch občanům. Zrušení EET( ať byl jeho finanční přínos jakýkoli) opětovně ukázalo, jak to vláda myslí a téměř okamžité zrušení plateb kartami ve spoustě restaurací ukázalo, kdo krade a kdo ne. Je až směšné si pustit debatu před volbami a srovnat to se skutečností. Bohužel neumím doporučit koho volit. To je dle mě past za pastí.

7 0
možnosti
LH

Jediná skupina která má plně kompenzovanou inflace je církev...

9 2
možnosti
PG

P84e39t47r 53G10r26u85b47e25r

27. 12. 2023 8:40

Z diskuze vyplývá, že stejná nenávist jako mezi politiky je i mezi blogery.

2 0
možnosti
ZZ

Blogeři, kteří kritizují tuto vládu, přináší alespoň nějaké faktické argumenty.

Blogeři, kteří se této vlády zastávají a adorují ji, argumentují jen proklamacemi , vyčpělými frázemi a nenávistí ke kritikům - jako ti zapřísáhlí komunistí a nelítostní bolševici v padesátých letech minulého století.

14 2
možnosti
JSS

Pane Makovec, tak komu to spočítáme?? Zežraný krám - vyvolenci se mají jako prasata v žitě,teď profesůrek Fiala - jen blafování. Ani jeden si nechce ponížit plat!! Stále po nás potopa.. To zvyšování věku do penze - to je hřebík do rakve - logicky ne pro ně, ale pro normálně makající!! Ještě že máme svou hlavu, jinak bysme už byli v Bohnicích a na kopečcích, krchově. Neskutečná banda - zástup demagogů....

5 0
možnosti
PZ

Pokud byste se podíval o čem je konsolidační balíček, tak se dočtete, že platy politiků se v roce 2024 nezvyšují.

0 0
možnosti