Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud by zadáním bylo zbavit stát majetku bez ohledu na průběh a výsledek, tak určitě bylo zadání splněno.

Jenže takové zadání nebylo lidu obecnému prezentováno. :-/

1 1
možnosti
AR

Po bitvě je každý generál, ale privatizace byl propadák, jen namátkou, těch cukrovarů a mlékáren co se díky tomu zlikvidovalo a teď to zboží dovážíme místo toho aby jsme ho tady vyráběli a vyváželi ho a lidi by měli práci...měli jsme po revoluci nechat firmy státní a jen investovat do nových technologií a byli by jsme s těmi všemi firmami, které byli b každém okrese nejlepší v evropě. Ale jak říkám po bitvě je každý generál

1 0
možnosti
ZK

Z23d65e49n59a 13K13o98č82í

9. 1. 2014 17:51

Poláci kombinovali několik způsobů. Nejčastěji však prodávali za peníze, pokud převýšily účetní hodnotu. To je také jeden z důvodů, proč nás také poměrně rychle dobíhají, ačkoliv na startovní čáře stáli hluboko za námi.

0 0
možnosti
ZK

Z34d23e56n47a 73K62o90č26í

8. 1. 2014 19:48

Pane Makovec, nezbývá mi než souhlasit, ale popsal jste to příliš jemně a kulantně. !!

Já bych volila mnohem drsnější formulace - a možná i s konkrétními jmény, ale nemám na to čas.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za uznání, ale nemám moc rád silná slova...

1 0
možnosti
RP

Čistě za sebe, pro mě kupónová privatizace znamenala mimořádný příjem v řádu desítek tisíc Kč, což sice není žádný zázrak, ale pořád lepší, než drátem do oka. 

 

Na rozdíl od autora článku si myslím, že bylo dosaženo téměř maximum možného. Základní úkol, zbavit stát majetku a tím i závazku se o tento majetek starat, byl vykonán. Mnoha lidem byla dána šance podílet se na řízení firem, byť jí zdaleka ne všichni "proměnili". Ale takové to tu bylo, nikdo (skoro nikdo, abych nekecal) nevěděl, jak se postavit k řízení firmy v tržních podmínkách, z ciziny nikdo přijít nechtěl, protože to zase takové terno nebylo, dokonce pamatuju na "charitativní" projekt, kdy bývalí manažeři - penzisté z USA bezplatně pomáhali v začátcích čekému managementu. Řada z těch firem byla v mizerném stavu (důsledek zanedbání investic za bolševiků), lidé z nich měli přehnané očekávání (doteď se objevují skazky o tom, jak tu a tu světoznámou českou firmu její novopečení majitelé zlovolně vytunelovali) a později nemilé překvapení, když zjistili, jak se v tržních ekonomikách firmy oceňují a jak dopadla ta jejich... Ale něco z těch firem přece zbylo, lidi se leccos naučili a nakonec i hodně současných úspěšných firem bylo postaveno na troskách těch postkomunistických, takže úplná nula to také není :-)

4 3
možnosti
Foto

Nepravda. Nebylo dosaženo maximum možného, protože oddálením registrace DIKů se umožnilo registrovatlidem,kteří o kuponovku neměli zájem ale chtěli svých deset litrů.

Mohl jste vydělat miliony ...

1 1
možnosti
RK

Autore, tak to si slíznete - tohle říkat českému dělnému lidu a české mrzké lůze .....vy nevíte, že takové věci jako je kupónovka se prostě odsuzují ? Teda to je neznalost ....;-D . KARMA !

4 0
možnosti
Foto

Vy jste asi dostal svých deset litrů a jste vysmátý. To ale nebylo cílem kuponovky

0 1
možnosti
Foto

Kuponovka měla dovést státní firmy do rukou velkého množství lidí, kteří k majetku budou mít blíže než vedení KSČ. Místo toho se majetku chopila hrsta nových lidí, kterých bylo jetě méně než těch z KSČ. Totální průser.

Toto těm komančům raději měli nechat.

2 1
možnosti
Foto

S tím, že majetek vložený do kuponovky získají fondy nikdo nepočítal a to nebylo cílem kuponovky.

2 0
možnosti
Foto

Průzkumy veřejného mínění stály 0,14 Kčs a propagační kampaň stála 32,99 milionů Kčs.

http://www.psp.cz/eknih/1990fs/tisky/t1248_02.htm

V průběhu kuponovky se ale změnily pravidla tak, že bylo umožněno lidem slyšíčím na desetinásobek stihnout registraci ( mobilní registračn místa, prodloužen termín regstrace). A tím se kuponovka zcela minula svému cíli, své myšlence a byla nahrazena tunelováním.

Místo statisíců zájemců o akcie firem, kteří by spravovali svůj majetek jsme měli miliony naivků čekajících na příslib desetilitrů. Kuponovka dopadla jinak, než jak vyplývalo z průzkumu veřejného mínění.

Kuponovku Klaus nakonec zvoral - použil proti jejímu původnímu záměru jen jako reklamu na první řádné volby ( ty předelé totiž měly krátký mandát ).

1 3
možnosti
ZK

Z98d72e83n15a 74K98o23č66í

8. 1. 2014 19:57

Lidi byli koupeni za 10 tis Kč. Rozkraden byl majetek za stovky miliard ;-D!!

1 0
možnosti
Foto

Pracoval jsem v nábytkářské firmě, která měla 4 tisíce zaměstnanců a produkci 1,8 mld Kč. Patřila mezi přední výrobce nábytku s průměrným ziskem 100 mil. Kč. V kuponové privatizaci ji postupně převzala Expandia, dosadila do vedení nezkušené, ale o to víc domýšlivé pitomce. Ti si stanovili platy, které byly o řády vyšší, než měli jejich zkušení předchůdci a postupně tuhle úspěšnou firmu přivedli na buben. Takových případů asi bude.

5 0
možnosti
RE

Zazil jsem podvodnou privatizaci Tesly Prelouc, hned po prvnich krocich uchazecu byl informovan tehdejsi ministr financi p.V.Klaus, prislibil kontrolu atd., Nestalo se nic, Fond narodniho majetku to nechal projjit, stat prisel  o 1 miliardu kcs a 3.500 zamestnancu bylo na ulici. Stihan nebyl nikdo.

1 1
možnosti