Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SS

Když ČNB chtěla posílit poptávku na našem trhu a docílit jisté inflace, měla natisknout 100 000 Kč na hlavu a tyto peníze rozdat lidem. Možná by se obchodníci nestíhali ani zásobovat zbožím.

Lidé by většinu těchto peněz utratili, stoupla by poptávka po zboží a službách, čímž by se snížila nezaměstnanost, lidé by si vydělali a znovu by pustili peníze do oběhu.

Je to hodně přehnané? Co by to udělalo z trhem?

0 0
možnosti
Foto

V teorii se taková úvaha objevuje (pro ilustraci dopadu expanzivní měnové politiky). ČNB by tím rostla ztráta a s trhem by to pohlo podobně jako zmíněná měnová expanze, jen by byl dopad bezprostřednější.

0 0
možnosti
MV

Každopádně mám pocit, že se to včera SNB lehce vymklo z rukou. Lehké varování sice přišlo v říjnu, kdy se snížily páky na E/CH a obrátily swapy, ale i tak díky včerejšímu až 5000 pipsovému propadu a totální nelikviditě několik renomovaných brokerských domů končí. A koneckonců, ztráta 100 mld CHF pro SNB taky není asi to pravé, za co bude Jordan pochválený 8-o

2 0
možnosti

Naši podnikatelé při posílení zapláčí, ale já jako nepracující, který žije z úspor bych to přivítal :-)

2 0
možnosti
JT

Mam pro vas jeste jednu zasadni informaci. Koruna neni ani dolar, ani rubl, ani bath.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za doplnění, ale když jste se už obtěžoval s touto informací, tak jste měl uvést všechny měny, které nejsou korunou...:-) Aby to někteří čtenáři špatně nepochopili...

3 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik