Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LU

"...znehodnocení české koruny, které by mohlo vést až k případného státního bankrotu nebo urychlenému zavedení eura místo naší národní měny....";-D;-D;-D

Zdroj: https://makovecpavel.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748202

Niekto si predstavuje vstup do eurozóny ako Hurvínek válku.

Viete koľko trvá zavedenie € od prihlášky do ERM II?

Česká húpačková mena už dnes nespĺňa žiadne kritéria, okrem zadĺženia do 60% HDP.

Eurozóna má celkom iné problémy ako riešiť ďalšieho žiadateľa o vstup do eurozóny, som zvedavý ako dopadne Chorvátsko, ktoré vlani podalo oficiálnu prihlášku do eurozóny. Chorváti plánovali zavedenie € v roku 2023, uvidíme či sa im to tak skoro podarí.

Konečné rozhodnutie o tom, či krajina môže zaviesť euro ako svoju menu, prijíma Rada Európskej únie. Toto rozhodnutie prijímajú predstavitelia všetkých krajín EÚ na základe návrhu Komisie a po porade s Európskym parlamentom.

https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me-more/html/join_the_euro_area.sk.html

1 0
možnosti
Foto

Podmínky vstupu do eurozóny samozřejmě znám. Reálný je náš vstup v roce 2030, ale dovedu si představit urychlení a přijetí eura již v roce 2028. Aktuálně je pro exportně orientovanou ekonomiku, jako je naše, samostatná měna výhodou, protože její oslabení představuje fakticky podporu exportních firem... Samozřejmě i společná měna má své výhody (a nevýhody)...

0 0
možnosti
Foto

V rámci poslední finanční krize jsem od mnoha západních ekonomů slyšel, že třeba v případě Řecka, tedy pokud by nebylo v eurozóně, by byla možná mnohem efektivnější záchrana stability celého vnitřního trhu, a i vztahů k euru. Tedy takto se vyslovili ti, kteří byli u zrodu eura, kdy se z nich mnozí omluvili. Hájili se celkem věrohodně tím, že politici nedodrželi pravidla, která byla stěžejní pro fungující finanční systém. Je to i naše šance?

Jako laik si myslím, že ano. Tedy lapidárně řečeno, korunu můžeme tisknout, euro ne. Jinak jsem zastáncem vnitřní stability a maximální možné nezávislosti, pokud jde o klíčové potřeby státu. Což jsme již v minulosti více než nedostatečně propásli. Když to novinářsky přestřelím, tak nemáme ani vlastní vodu.

1 0
možnosti
LU

V roku 2028 po niekoľkoročnom raste už budeme očakávať ďalšiu krízu

Nie som si istý, či je nutné pomáhať firmám okrem iných ekonomických opatreniach (ktorých je nespočetne veľa) ešte aj oslabovaním meny.

0 0
možnosti
Foto

Jste velký optimista, když čekáte, že se před rokem 2028 vzpamatujeme ze současné přicházející krize...:-). Za škodlivé považuji pouze umělé oslabování měny, tady to, co dělala ČNB letech 2013-2017...

0 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že ve skutečnosti jsme se ještě pořádně nepoučili z té poslední krize. Virtuální měnu a virtuální finanční svět nemáme i nadále pod kontrolou. Je to taková prapodivná hra vabank. Ostatně jsem viděl velmi dobrý britský dokument, který dokazoval, že ti bohatší jsou po té krizi ještě bohatší a ti chudší ještě chudší. Vystoupilo tam i několik opravdu bohatých, kteří to i přiznali.

1 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,86
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik