Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Já bych to neviděl tak tragicky. Zlato se kupuje a prodává jak na běžícím pásu, na tom není nic divného. Státní zásoba zlata prostě kolísá, to je norma, ne tragédie.

 

(Tragická rozhodnutí tu samozřejmě jsou, ale je potřeba je hledat jinde než v trezorech ČNB ;-D).

1 0
možnosti
Foto

Já to tak tragicky vidím, ale vím, že mohou být ještě horší věci...(válka, hladomor, diktatura, nesvoboda, rasismus, otroctví...). Státní zásoba zlata u nás kolísá od roku 1989 pouze směrem dolů, přitom v letech 1945-1989 kolísala hlavně směrem nahoru..:-(. V civilizovaných zemích, které jsou naším vzorem, zásoby zlata v držení státu (centrálních bank) dlouhodobě rostou.

2 0
možnosti
MV

Osobně si myslím, že Tošovský a spol. neměli morální právo zlaté rezervy prodávat. Připomíná mi to indiány, kteří za korálky prodávali půdu, zlaté ozdoby atd. Ale i kdyby to bylo výhodné (v reálu to přitom bylo značně nevýhodné) tak, podle mého názoru, nemělo pár členů bankovní rady rozhodovat o prodeji zlatých rezerv, které byly součástí historie novodobého československého státu.

Pan Tošovský pak v čele přechodné vlády ještě dokončil prodej státního podílu IPB Nomuře (prodej zahájila Klausova vláda, ke ztrátě majoritního státního podílu v IPB ale došlo už v roce 1993 díky nečinnosti Fondu národního majektu).

Následně se uklidil do Švýcarska a později zvýšil svou důvěryhodnost třeba tím, že odmítl svědčit při vyšetřování prodeje IPB Nomuře.

2 0
možnosti

Nebyla v tom nějaká ziskuchtivost, ale předpoklad, že se kapitalismus už se nikdy neocitne v krizi, kdy cena zlata roste. Za tím prodejem byl naprosto nehorázný naivní optimismus.

1 0
možnosti
Foto

Když se podívám na složení tehdejší bankovní rady, tak "naivní optimismus" je to poslední, co bych u nich našel...:-(

1 0
možnosti
MK

Prodali ho a získali peníze, pokud chce čr zase zlato, tak si ho může za ty peníze prostě koupit. Já osobně nemám potřebu aby čr jako stát vlastnila nějaký zlagtý poklad.

0 5
možnosti

Chybný pohled.

Prodali ho, když bylo na dlouhodobém minimu a investovali do dolarových dluhopisů, když dolar klesal.

Od té doby cena zlata stoupla a cena dolaru klesla. Ten kdo si to zlato koupil, na tom ZATRACENĚ vydělal.

5 0
možnosti
Foto

Třeba naši progresivní bankéři tajně přešli ze zlata na plutonium ;-D

2 0
možnosti
JF

Spíše mělo zazník "kdo zašantročil zlatý poklad ČR

2 0
možnosti
Foto

Jména členů bankovní rady ČNB odpovědných za prodej  jsou veřejně známa a dohledatelná na webu ČNB. Všichni byli jmenováni bývalým prezidentem V. Havlem (to uvádím jen pro úplnost informace).

4 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,86
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik