Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IH

Co je na tom nelogického? Spousta lidí je na podpoře a přitom mají příjmy z "šedé" ekonomiky. Třeba se ukáže, že ty levicí proklamované davy chudých na tom ve skutečnosti nejsou tak špatně.

0 0
možnosti
PK

Bohužel HDP z drog a prostituce moc společmosti nepomohou. V dúsledcích sice zvednou HDOP ve zdravotnických službách, ale ....

0 0
možnosti
Foto

Cituji Jakuba Skalu:

HDP se spočítá celkem jednoduše - ČSÚ vezme agregátní spotřebu, vládní výdaje, investice a čistý export a to celé sečte. Do HDP se ovšem započítávají pouze finální statky vyrobené za daný časový interval (obvykle rok nebo kvartál), nikoliv však meziprodukt. To znamená, že se započítají nově vyrobená auta, nikoliv ale komponenty potřebné k sestavení těchto aut. To okamžitě vede k prvnímu problému.

Druhým problémem s HDP je nemožnost rozlišovat mezi produktivními výdaji a plýtváním kapitálu. Pokud si nechá Petr Kellner postavit na zahradě pyramidu za miliardu korun, jaký to pro nás bude mít přínos? Komu tím prospěje? :) HDP přesto vzroste. Pokud by od začátku roku začala polovina nezaměstnaných v rámci nějakého „vládního balíčku podpory jam“ vykopávat jámy a druhá polovina nezaměstnaných zase zahazovat, pak by nám HDP mohlo růst až do nebe. Měli bychom se ale lépe? Ne. Právě naopak, měli bychom se dokonce hůře, protože bychom tyto oddané pracovníky museli platit z daní.

http://www.mises.cz/clanky/nabozenstvi-jmenem-hdp-235.aspx

0 0
možnosti
PK

Pokud vím, tak třeba Francouzi konstruují jako ukazatel "štěstí". Ale měření a sledování vývoje? Mně stačí jedny boty, manželka při nákupu padesátých prožívá štěstí. Fakt je, že za mého dětství bylo HDP nízké - ale když  se jedlo vepřové z doma vykrmeného pašíka, tak jsme ho snědli kousek a byli najedeni, dnes dlabete hodně toho vyhoněného a hladového masa - najíte se připusťme stejně, ale HDP je vyšší. To je pravda.

0 0
možnosti
Foto

Nepletete si Velkou Británii s Itálií, pokud jde o to započítávání prostituce a drog do HDP?

0 0
možnosti
Foto

Ne, itálie tam bude navíc ještě zahrnovat pašování alkoholu a cigaret... :-)Odkazy se dají najít všude na netu...

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik