Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

P49e30t86r 41H26á10l46a

16. 11. 2014 19:52

Právě proto se roku 89 ta revoluce dělala, aby už nadále nebyla centrální autorita, která si něco nesmyslně naplánuje, a lidi to odskáčou. Bohužel, přesně to udělala roku 97 ČNB a dělá to dodnes. Jak bylo v článku napsáno, bylo už roku 89 zjevné, že to takhle nefunguje. Přesto se ta instituce drží. Smutné.

0 0
možnosti
Foto

Nerozumím, Váš článek mi připadá trochu zmatečný. Před dvacetipěti lety většina lidí něco chtěla, ale vlastně nevěděla co. Myslím, že většina lidí ve skutečnosti kapitalismus nechtěla a proto je výsledkem toho čtvrtstoletí dnešní "socialismus s lidskou tváří", přesně tak jak si ho přál Havel a přesně tak jak ho nechtěl Klaus. Pamatuji si, jak Klaus říkal, že je třeba tržní hospodářství, co nejméně omezení, co nejméně zákonů. Lidé naočkovaní některými jinými prohlášeními se mu začali vysmívat, od té doby se traduje znevážený termín "ruka trhu to zařídí". Navzdory antipatiím či sympatiím je třeba říct, že model, kdy všechno určuje zákon a státní zásahy se neosvědčil. Nefunguje, na rozdíl od té vysmívané "ruky trhu". Havel se svou "lidskou tváří socialismu" je po smrti, Klausovi už je to nejspíš jedno, protože si zcela oprávněně může říkat, já vám to říkal a Vy jste se mi smáli, tak teď máte, co jste chtěli. Faktem je, že nejlepší doba od revoluce byla právě ta do roku 95, kdy se to Klausovi ještě dařilo držet, od té doby to nejde od deseti k pěti, ale od pěti ke čtyřem a bude hůř. :-(

0 0
možnosti
Foto

Já pro změnu moc nerozumím Vašemu příspěvku...:-(.Spíše než "socialismus s lidskou tváří" tady máme "kapitalismus s lidskou tváří"...

0 0
možnosti
Foto

Česká republika byla za 25 let tohoto režimu prakticky ekonomicky zlikvidována. Slovo budování není tedy v této souvislosti vůbec na místě.

0 2
možnosti
Foto

Mám spoustu výhrad, ale ekonomická likvidace vypadá "trochu" jinak...

1 0
možnosti
JJ

Stát, který své občany na daních a poplatcích připravuje o 75 % jejich příjmu, se za kapitalistický nedá považovat ani náhodou. Takže o budování kapitalismu nemůže být ani řeč.

To, v čem žijeme, se dá nazvat spíš mafiánským paternalismem (přičemž součástí mafiánských struktur jsou i mnohé struktury státní).

1 0
možnosti
PK

Není těch 75% moc, když den daňové svobody je někdy v půli června? Přitom daň z příjmu zas tak vysoká není, takže je vždy řeč o sociálním zabezpečení. Zkuste spočítat - nakolik kryje 15-20 letý důchod ... Tím neříkám, že je vše o.k.

1 1
možnosti
PK

Je fakt, že před masovou globalizací a daňovými ráji udělal po válce západoevropský kapitalismus obrovský skok. A to i v takových zemích jako sever Itálie ale později i takovém Španělsku. Po tomto kapitalismu jsme šilhali. Vývoj po r.1989 nebyl u nás tak rychlý - pravda natažených rukou bylo víc, ale žádná ze zemí Visegradu se rychle nepříbližila úrovni jádra EU. Jako kdysi Rakušáci rychle doháněli Němce a nebylo to jen Alpami.

0 0
možnosti
JR

J54a54r80a 64R15a61n70k

14. 11. 2014 17:30

Jak moc jste se snazil Vy?

0 1
možnosti
PK

Tak mně pan Makovec nepřipadá demagogický ani v jednom či druhém extrému. Ale asi se zlodějskou náturou části národa při největším převodu majetku od Bílé hory Klaus počítat měl. Je otázka, zdy nepřijal úkol - otočit rychle vlastnicky nenávratně režim a efektivnost je druhotná. Takže - právní zajištění privatizace, rejdy fondů v kuponovce atd.

1 0
možnosti
JP

Pokud se vám to nechce číst, tady to máte jednou větou : "Za všechno může Klaus."

0 0
možnosti
Foto

Tak to jste to hodně zjednodušil...Já to tak jednostranné nevidím.

1 0
možnosti
RM

"A protože 25 let je skoro čtvrtstoletí..." Co jste touto větou myslel?

1 0
možnosti
Foto

To je pouze narážka pro pamětníky oslav 25. výročí založení VŠE ("vlastně konkrétně")...:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2179x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik